Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyzrát na červotoče?

Co se týká pojmu "červotoč", je to všeobecný název pro mnoho druhů dřevokazných brouků. Červotoč v nábytku bývá většinou malý a drobný a dělá dírky velikosti 1 mm. Ten se likviduje v napadeném "retro" nábytku zejména plynováním v komorách, případně v igelitových zábalech.
U Tebe to bude ale nejspíš tesařík. Jeho výletové otvory jsou cca 3-5 mm v průměru. Ten se dostane do objektu nejvíce z přírody spolu s přineseným nakaženým dřevem, které obsahuje jeho larvy. Případně může i přeletět samotný brouk.
Nám jej pravděpodobně zanesla na půdu RD, před cca 40-ti lety tchýně, která si nosila na půdu různé nasbírané dřevo na topení v podkroví. Dostal se do krovů a během cca 10-ti let v nich dělal "rotiku". Zbavili jsme se jej tak, že jsem otloukl hodně prožrané dřevo, i s larvami, až na zdravou část a pak několikrát použil různé přípravky podobného typu jako uvádíš. Nevzpomínám sice, jaké už to byly konkrétní, ale poslední byl tak agresivní a jedovatý, že i práce s ním, pokud si pamatuji, byla velmi nebezpečná a muselo se používat kvalitních ochranných prostředků. Otlučené dřevo jsem stříkal minimálně 3 x a do trámů, které byly lepší a byly v nich pouze výletové otvory, jsem jej vstřikoval injekční stříkačkou.
Více zeslabené a zátěžově exponované trámy, jsem, po určité době, když jsem měl (relativní) jistotu, že už v nich larvy nejsou, zpevnil z boků silnými deskami prošroubenými přes trámy.
Jinak je také nebezpečí, že se snadno dostanou do trámů a desek, které se použijí bez odstranění povrchové kůry. Takto se mi rovněž dostal do modřínových trámů dřevěné střechy přístavku na auto, na kterých jsem nechal, na hraně jednoho, asi 1,5 m kůry. Když jsem zjistil, že mi na střechu napadal prášek-piliny z vyžíraných trámů, opět jsem musel všechno napadené dřevo z trámů otlouct (zase tam byly larvy) a pak opět vystříkat několikrát chemií.
Předloni jsme dávali na střechu, našeho RD, novou krytinu a i při této příležitosti jsem ještě nějaké napadené trámy objevil a musel opravit. Ale už v nich asi aktivní larvy nebyly, při otloukání jsem žádné nenašel.
Nyní (snad) už mám pokoj, ale larvy jsou schopné přežívat ve dřevě i několik let a tak je nutné občas, pokud už byly trámy a dřevo napadeny, provádět kontrolu a okamžitě zasáhnout, aby opět nevyletěli brouci a nenakladli další vajíčka.
Pokud se do objektu jednou dostanou ve větší míře, je to boj na "dlouhý lokte".3-[

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99evokazn%C3%BD_hmyz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Anobiidae

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny