Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaké lahvičky pro zamezení přístupu vzduchu...?

Chci si koupit nějaké skleněné lahvičky které zamezí (UPLNE, nebo maxiálně možně) přístupu okolního vzduchu k obsahu lahviček. Lahvičky by měly mít objem cca 50-100 ml (a být z tmavého co nejvíc neprůhledného skla - zamezení přístupu světla). Mám to na různé "zdravé" oleje co chci používat jako doplnky stravy - např. rybí olej s omega 3, dále olej z dýnových semen a další... Na vzduchu totiž tyto rychle degradují (oxidují?). Jaký typ lahviček tedy hledat? Četl jsem něco o laboratorních nebo lékařských lahvičkách s tzv. "zábrusovým uzávěrem"... Je tohle to co hledám, pro max. zamezení přístupu vzduchu...? Nebo použít korek jako uzávěr (ale ty prý vzduch propouští), nebo gumové zátky, silikonové zátky...?

Díky za rady a tipy, snad se tu snad najde někdo kdo vaří, dělá v laboratoři/lékárně nebo řešil tyhle oleje a snad poradí.

Kdyby to někoho zajímalo- detailnější info:

Většinou se tyto oleje prodávají ve větších baleních (250 ml a více) a doporučuje se to spotřebovat do 3 měsíců od otevření láhve. Což mě se určitě nepodaří a nechci vyhazovat "polovinu" lahve kterou jsem nestihl spotřebovat včas (ty oleje jsou totiž trochu dražší). Napadlo mě tedy ihned po koupi olej, při prvním otevření z 250+ ml "velké" lahve přelít do malých např. 5*50 ml lahviček, naplnit je "maximálně" tekutinou po okraj (tak aby u hrdla lahve bylo co nejméně prostoru pro vzduch) a uzavřit "vzduchotěsným" uzávěrem (jakým ale?). Potom hodit lahvičky do ledničky nebo možná i mrazničky a vždycky spotřebovávat a otevírat jen jednu 50 ml lahvičku "at a time" a když dojde, otevřít "poprvé" druhou atd.. Tímto způsobem by se mi snad mělo podařit prodloužit životnost těchto olejů nad ty 3 deklarované měsíce životnosti po prvním otevření. Obsah každé z lahviček takto snad přijde do kontaktu se vzduchem výrazně méněkrát, než kdyby to všechno bylo v jedné velké 250ml lahvi, kterou bych otevřel třeba 250x.. Takto každou láhev otevřu jen třeba 50x... Takže obsah lahvičky bude mít kontakt se vzduchem výrazně méně-krát. Snad to bude fungovat a dává to smysl :-) (?) (poradil mi to jeden z majitelů obchodu s těmito oleji a doplnky stravy (vitaminy atd.) obecně, takže snad jp).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja bych do zabrusu nesel. Olejem se upatla a pak nemusi dobre tesnit. Zkusil bych laboratorni lahvic…
Umfa 28.01.2019 11:59
Umfa
¨Takže (jestli to dobře chápu) říkáte že zábrusové láhve (se zábrusovým uzávěrem) by byly dobré a vz…
Lahvicky 28.01.2019 14:25
Lahvicky
Zabrus je vzduchotesny kdyz je naprosto cisty (a kvalite vyrobeny). Kdyz z lahvicky vylijete olej, u…
Umfa 28.01.2019 15:41
Umfa
a kdybych sahnul po sroubovacim zavitu, z čeho má být ideálně samotný uzávěr...? nejhorší je asi pla…
Lahvicky 28.01.2019 17:51
Lahvicky
To je přece jedno, v uzávěru bývá těsnění, které je ve styku s okrajem lahvičky, netěsní se závitem.…
karel 28.01.2019 18:06
karel
A bude z něj zdravej magor. poslední
oldo 29.01.2019 21:54
oldo

Ja bych do zabrusu nesel. Olejem se upatla a pak nemusi dobre tesnit. Zkusil bych laboratorni lahvicky Schott se sroubovacim uzaverem. Ke koupi treba p-lab.cz. Pozor, spunt se objednava zvlast, kupte si sterilizovatelny at se muze dat do mycky. A jsou bohuzel nekolikrat drazsi nez ty zabrusove.

¨Takže (jestli to dobře chápu) říkáte že zábrusové láhve (se zábrusovým uzávěrem) by byly dobré a vzduch těsní dobře..? ALE v tomto mém konkrétním případě je nedoporučujete prootže když se uplatlají od oleje tak určitě (?) nebudou držet už nadále vzduchotěsně...?

ALe zábrusový uzávěr vzduchotěsný je, ano? (fakt nevím, včera jsem ještě ani nevěděl že něco takového existuje :-) ), jen si musím dávat pozor aby se to neupatlalo od oleje...?

Zabrus je vzduchotesny kdyz je naprosto cisty (a kvalite vyrobeny). Kdyz z lahvicky vylijete olej, uz cisty nebude :-) Ale po pravde, asi to nebude na zavadu. Ty sroubovaci uzavery berte jako variantu, ne ze by ten zabrus byl k nicemu. Navic vypada zajimave jako ve stare lekarne :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru