Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

Mám dotaz na aktivní elektrikáře a zejména případně na aktivní revizáky elektro. Je již, v současné době, předepsáno normou vybavení všech okruhů v bytové a občanské výstavbě, potažmo i v průmyslu, chrániči 30 mA? Nebo stále platí pouze jejich nutnost v okruhu zásuvek a spotřebičů v koupelnách a ve venkovních prostorách? Pokud ano, prosím o sdělení, která norma a její změna toto řeší.
V současné době již aktuální změny nesleduji, ale s tímto problémem jsem se nyní setkal.
Navazuje to na diskusi o "nebezpečnosti" rozvodů TN-S, kdy při případném přerušení ochranného vodiče v rozvodu, případně jeho odpojení v rozvaděči, není takovýto okruh chráněn proti nebezpečnému dotyku v případě poruchy zařízení a nijak se na to nepřijde. V rozvodech TN-C přestala zařízení fungovat, neboť tím byl přerušen i společný vodič nulový pracovní. Díky.
P.S. Je možno někde na netu sledovat a přečíst konkrétní normy bezplatně (i bez možnosti "stahování"), aniž bych je musel zakoupit? Jsem již neaktivní, nemám nutnost je kupovat jako dříve a jde mi pouze o mou informovanost.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejsem bytový elektrikář, takže tyto záležitosti znám spíš okrajově (přezkoušení z předpisů a tedy i… poslední
ml1 28.01.2019 16:09
ml1

Nejsem bytový elektrikář, takže tyto záležitosti znám spíš okrajově (přezkoušení z předpisů a tedy i školení otázky kolem bytové instalace zahrnuje).
Podle toho, co jsme si říkali na předposledním školení, což může být už nějakých 5 let, je proudový chránič pouze doporučený. Povinný je pro některé okruhy (koupelna, venkovní zásuvky a pod.), na tom se nic nezměnilo od dob, kdy jsem se vyučil. Dokonce je doporučeno v některých případech ho nepoužívat, zejména tam, kde by výpadek způsobil nějaké nepříjemnosti. No a v této souvislosti nám ten pán, co nás školil barvitě vyprávěl, jak vypadá lednička, když vypadne proudový chránič zatímco je majitel na dovolené. Problém je, že chránič občas vybaví, aniž by měl rozumný důvod.

V TN-C sice přestaly spotřebiče fungovat při přerušení vodiče PEN, ale zároveň se na jejich kostře objevila fáze (na všech od místa přerušení), aniž by došlo k nějaké jiné poruše. (Tedy spotřebiče byly v pořádku a přesto Vás mohly zabít.) Což je horší, než když se objeví v případě poruchy, samozřejmě je to také nebezpečné (byť méně pravděpodobné), proto je dobré stav rozvodů kontrolovat (vždy říkám, že žlutozelený vodič je ten nejdůležitější).
Nemyslím si, že by nešlo přerušený ochranný (PE) vodič poznat. Normálně na krytu zařízení I. třídy neni nic, protože je prostřednictvím ochranného vodiče uzemněný. Ale když připojíte takový spotřebič bez PE tak kryt brní (ať už je to přes kapacitu a svod izolace nebo před odrušováky) a to by mělo uživatele varovat, že neni něco v pořádku.

Tím že nedělám instalace, tak normy nesleduju, dřív to bylo nějak možné (právě jenom ta informace, že vyšla nová norma, případně kterou nahrazuje), ale jak je to teď netuším, mám jiné starosti. Ani to, jestli je nějaká informace o závaznosti těch norem (normy jsou z principu nezávazné, výjimkami jsou takové, na které se odvolávají nějaké vyšší předpisy).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru