Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

Mám dotaz na aktivní elektrikáře a zejména případně na aktivní revizáky elektro. Je již, v současné době, předepsáno normou vybavení všech okruhů v bytové a občanské výstavbě, potažmo i v průmyslu, chrániči 30 mA? Nebo stále platí pouze jejich nutnost v okruhu zásuvek a spotřebičů v koupelnách a ve venkovních prostorách? Pokud ano, prosím o sdělení, která norma a její změna toto řeší.
V současné době již aktuální změny nesleduji, ale s tímto problémem jsem se nyní setkal.
Navazuje to na diskusi o "nebezpečnosti" rozvodů TN-S, kdy při případném přerušení ochranného vodiče v rozvodu, případně jeho odpojení v rozvaděči, není takovýto okruh chráněn proti nebezpečnému dotyku v případě poruchy zařízení a nijak se na to nepřijde. V rozvodech TN-C přestala zařízení fungovat, neboť tím byl přerušen i společný vodič nulový pracovní. Díky.
P.S. Je možno někde na netu sledovat a přečíst konkrétní normy bezplatně (i bez možnosti "stahování"), aniž bych je musel zakoupit? Jsem již neaktivní, nemám nutnost je kupovat jako dříve a jde mi pouze o mou informovanost.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny