Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pílový kotúč - diera

Dobrý deň!
Mám pílový kotúč na cirkulár s dierou 30mm, ale priemer hriadeľa je 32mm. Dalo sa by ten otvor s nejakým spôsobom zväčšiť na 32mm? Chcel by som to zobrať nejakému odborníkovy na kov, keď je to možno urobyť. Je to čistonový kotúč pilina s priemerom 60cm ešte soc výroba preto by som to nechcel predať a potom kúpiť nejakú činsku nekvalitu.
S pozdravom.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já než bych do toho vrtal, tak bych ten nový socialistický kotouč (to ležel 30 let někde v oleji?) p…
Moas 24.01.2019 07:53
Moas
No nevím, jestli by se problém vyřešil vyhozením kvalitního (socialistického :-)) kotouče a koupením…
Zerozero 24.01.2019 11:23
Zerozero
To je ale plodná diskuze nad jednou dírou. Už jsem to jednou dělal tak jak si to popsal v prvním pří…
nerady 24.01.2019 21:29
nerady
Pravdu díš. O některých dírách by se dalo diskutovat ještě déle a zajímavěji.:-D:beer: nový
Zerozero 25.01.2019 01:09
Zerozero
Neřešil bych to zase tak složitě.Kup si kuželový vrták.aby jeho koncový průměr byl těch 32 mm.Potom… poslední
kap.dabač 27.01.2019 11:05
kap.dabač

Já než bych do toho vrtal, tak bych ten nový socialistický kotouč (to ležel 30 let někde v oleji?) prodal a za utržené peníze s nějakým doplatkem koupil kvalitní nový se správnou dírou. Nikdo tě nenutí kupovat čínské šmejdy a ten rozdíl nebude tak hrozný, aby se ti vyplatilo crcat se s větší dírou v kotouči. Neuraž se, ale pokud se takto ptáš, tak s tím zkušenost nemáš a je velmi pravděpodobné, že si ten kotouč akorát zničíš.

No nevím, jestli by se problém vyřešil vyhozením kvalitního (socialistického :-)) kotouče a koupením nového. Nedávno jsem koupil nový kotouč od Pilany, přímo z jejich obchodu, průměr 30cm. Také v kovomatu kotouč plátkovaný 30 cm, Extol.
Oba mají díru 30mm. Takže myslím, že je to asi nějaký standard. Mám hřídel 30mm, takže nebylo co řešit.
Ale kdysi jsem měl koupenou hřídel, na zamýšlenou stavbu velké pily. Hřídel měla na délku asi 60cm a na straně třístupňové řemenice měla navíc upínací hlavu jako na vrtačce. Byla na kotouče do 90cm v průměru. Nakonec jsem pilu postavil menší, s jinou hřídelí a hřídel prodal.
Jestli se nemýlím, tak měla právě průměr 32 mm. Byl to snad i důvod, že menší kotouče nešly na ni upnout.
Proto bych skutečně pro takovou hřídel upravil kotouč. Je to jednodušší, než hřídel osoustružit. Je totiž také nutno pak udělat i nový levý závit.
Což pro zručného soustružníka sice není problém, ale každý tu možnost nemá.
Ale na druhou stranu, udělal bych to tak, pokud by se jednalo o použití jen tohoto kotouče a jen pro občasné použití, bez plánu kupovat další kotouče. Ale pro časté používání a tím i kupování dalších kotoučů, bych hřídel taky raději upravil. Zase dělat jinou díru do každého kotouče, by mě taky nebavilo. 8-)

To je ale plodná diskuze nad jednou dírou. Už jsem to jednou dělal tak jak si to popsal v prvním příspěvku a pokud si s tím vyhraješ tak není problém. Pokud do poděláš tak je tady pořád možnost to opravit a dát vymezovací kroužek. Jo problém s dírou je holt pro všechny krásné téma.

Neřešil bych to zase tak složitě.Kup si kuželový vrták.aby jeho koncový průměr byl těch 32 mm.Potom otáčkami cca 300-min převrtat.Nezapomenout chladit emulzí a pod .Postačí voda s jarem na nádobí.Kotouč není obzvlášť nějak tvrdý ale je houževnatější.A protože budeš ubírat jenom ty dva mm a konstrukce vrtáku je taková že to vlastně jemně odfrézovává tak to s přehledem vyřešíš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru