Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zazdění záchodu

Dobrý den,
Měl bych otázku , v podkroví v koupelce potřebuji zazdít závěsný záchod.
Bohužel střecha je šikmá a v zazdění mi překáží betonový věnec.
Jedná se o 2.2m širokou zeď která je nosná a je vnitřní, takže není v celé své šířce sešikmená kvůli střeše.
Tudíž blíže k šikmé střeše bude záchod (jakoby vlevo) a vpravo bude sprchový kout.
Napadlo mě tedy , že bych záchod namontoval na zeď a potom vyzdil jakoby další celou zeď (před tu nosnou), což by bylo lepší i kvůli tahání odpadu a vody.
Nevím ale z čeho to vyzdít, vzhledem k tomu že u té zdi bude stát sprchový kout.
děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obrázek by napověděl víc, ale… Byl by tak velký problém přikotvit konstrukci závěsného WC na tu nosn…
Kachlík 19.01.2019 12:22
Kachlík
Ano, přesně takto to mám na mysli, přesně tak jak píšete , omlouvám se špatně jsem to asi v otázce f…
Allex.R 19.01.2019 12:32
Allex.R
Než se řezat se sádrošem, to bych v tomhle případě asi volil ten Ytong (nebo ekvivalent) - možná o n…
Kachlík 20.01.2019 13:16
Kachlík
sádrokarton sem ještě nedělal tak bych osobně také volil ytong nebo něco jiného ? ostatní zdi jsou v…
Allex.R 20.01.2019 17:17
Allex.R
Tloušťku zvolte podle konstrukce záchoda (a průměru odpadních trubek - podle toho, co bude větší), a…
Kachlík 20.01.2019 18:48
Kachlík
Ano konstrukce záchodu bude ukotvená na nosnou zeď. Tu zeď jsem chtěl právě odsadit od nosné zdi, ab…
Allex.R 20.01.2019 21:05
Allex.R
Tu zeď jsem chtěl právě odsadit od nosné zdi, aby tam vznikla mezera pro odpad k záchodu a natažení…
Kachlík 20.01.2019 22:49
Kachlík
Dobrý den, Tak jsem nad tím přemýšlel a udělám to tak jak jste mi poradil, bude to určitě lepší jak…
Allex.R 31.01.2019 18:49
Allex.R
Toho lepení v celé ploše bych se fakt nebál, a k té příčce z ytongu - dělají se i kotvicí pásky (tad… poslední
Kachlík 31.01.2019 23:23
Kachlík

Obrázek by napověděl víc, ale…
Byl by tak velký problém přikotvit konstrukci závěsného WC na tu nosnou zeď, a potom na tloušťku konstrukce toho záchoda to dozdít, eventuálně obložit sádrošem v celé ploše té nosné zdi (čímž se "předsadí" i ten sprcháč, a do toho "přizdění" se schovají přívody a odpady od obojího…).

Ano, přesně takto to mám na mysli, přesně tak jak píšete , omlouvám se špatně jsem to asi v otázce formuloval, otázka je z čeho tu zeď postavit, nevím zda ten sádro-karton je vhodný , když na něm bude sprchový kout, chci ho obložit kachličkami a nevím zda sádro-karton dokáže odolat takovému namáhání vodou a také se stane že občas při sprchování loktem udeříte do zdi tak aby se sádro-karton nějak neprohýbal a nepopraskal.
děkuji

sádrokarton sem ještě nedělal tak bych osobně také volil ytong nebo něco jiného ?
ostatní zdi jsou vyzděné z cihel heluz
A jakou tloušťku zdi mám zvolit ?
u heluzu a porothermu je nejtenčí 8cm , ytong má 5cm a 7,5cm
A nezatížím tím moc strop, tam kde mám původní příčky podle projektu, tak tam mi heluz dal v návodě skladby stropu vždy dva miakonosníky, tady v tomto případě by zeď stála jakoby na miakovložkách, nosník je asi 0,5m od zdi a to souběžně.

Tloušťku zvolte podle konstrukce záchoda (a průměru odpadních trubek - podle toho, co bude větší), a o zatížení stropu bych se asi taky moc nebál - bude to přece usazené hned u nosné zdi (pokud konstrukci toho záchoda ukotvíte na tu nosnou zeď, tak ta "přizdívka", do které tu konstrukci pak chcete schovat, se dá k té nosné zdi přilepit taky, nebo se pletu, a chcete to mít od té nosné zdi odsazené? Pak bych se ptal, proč to dělat tak složitě?)…

Ano konstrukce záchodu bude ukotvená na nosnou zeď.
Tu zeď jsem chtěl právě odsadit od nosné zdi, aby tam vznikla mezera pro odpad k záchodu a natažení vody. pokud bych tam dal celou cihlu na tloušťku odsazení , tak by ta zeď byla prakticky celá ve vzduchu, jelikož odpad je vyvedený v pravém rohu kde bude sprchový kout a potřebuji ten odpad natáhnout až k záchodu , což je doleva, takže skoro po celé délce zdi bych musel zasekat odpad a tím by byla zeď jakoby ve vzduchu.
Proto sem psal že bych to vyzdil něčím tenkým, mám ale obavy že by ta zeď nebyla "stabilní", tak mě napadlo že bych ji kotvil přes distanční sloupky do té nosné zdi, třeba závitovou tyč na chemickou kotvu do nosné zdi a druhý konec zazdil do ytonku nebo cihly. tak by se ta zeď "netřásla".

Tu zeď jsem chtěl právě odsadit od nosné zdi, aby tam vznikla mezera pro odpad k záchodu a natažení vody

…a až se něco po(kazí), tak tu předsazenou zeď stejně budete muset celou zbourat (když to "podkopete", vršek se může utrhnout).
Konstrukce závesného záchoda (hloubka rámu) bývá okolo 12 - 15 cm. Osobně bych osadil rám záchoda, obezdil 15 cm ytongem (klidně na pěnu a lepit i k té nosné zdi za tím), drážkovačkou (nebo i ručně, nebude to nic těžkého v tom ytongu) vysekl šlicy pro vodu a odpad, zapojil, obložil (s ohledem na sprcháč i s nezbytnou hydroizolací), a když se časem bude muset něco opravovat, nebudu mít strach, že mi půlka příčky skočí na hlavu…

Dobrý den,
Tak jsem nad tím přemýšlel a udělám to tak jak jste mi poradil, bude to určitě lepší jak píšete, akorát ji nebudu lepit k té nosné zdi, vzhledem k tomu že je s jiného materiálu a je tam i betonový věnec tak by se stejně odtrhla , ukotvím ji na stranách, akorát nevím jak, na jedné straně je obvodová nosná zeď (venkovní 44STI) a na druhé je jen příčka (11,5) k té obvodové zdi bych ten ytong mohl kotvit stejně jak sem kotvil příčky, závitová tyč na chemickou kotvu a do ytongu na maltu (mohu kotvit jen do výšky 1m pak už je skosení střechy), problém je že na druhé straně je příčka (tady mohu kotvit po celé výšce) , a ta je kotvená tímto způsobem a tak se už do ni nezavrtám jelikož bych narazil na tu závitovou tyč, takže jak to kotvit, nemám s ytongem zkušenosti.
díky

Toho lepení v celé ploše bych se fakt nebál, a k té příčce z ytongu - dělají se i kotvicí pásky (tady je to dobře vidět: http://www.stavebniny-rychle.cz/zdeni-pricek-z-tvarnic-ytong-a-napojovani-na-ostatni-konstrukce.html), ale to je pro zdění na lepidlo (pěna je rychlejší, lepidlo "tradičnější").Koneckonců by se daly ty pásky použít pro přikotvení k té nosné zdi - na několika místech vložit, a neupadne to ani při zemětřesení…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru