Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak si upneš do zveráka lištu, strafíš 45° uhol, tak ti stačí na vítačku mini šuter https://www.narad…
Nuda 17.01.2019 21:13
Nuda
Zase špatně Nuda. Řetěz, co by se brousil na 45, jsem zatím nepotkal. 25, 30, 35... to ano. Dokonce…
Moas 18.01.2019 06:42
Moas
Potom je ideál tento pilníček http://ix.sk/s2W1y Osobne som x krát brúsil mini šutrom na vítačku zu… nový
Nuda 18.01.2019 09:10
Nuda
Větší úhel udělá hladovější řetěz, ochotněji se zakusuje do dřeva. Musí se ale častěji brousit a vyž… nový
Moas 18.01.2019 13:06
Moas
Osobně ostřičku nezavrhuji.Cena je přijatelná a práce s ní je příjemná.Pokud ještě použijete kotouč… nový
kap.dabač 18.01.2019 15:07
kap.dabač
Všechny zkušenosti které rádci uvádí jsou zajímavé a podnětné, ale ostřička - "bruska je bruska". Lé… nový
George63 18.01.2019 15:57
George63
Jenom bych se zeptal co se rozumí pod slovem minišutr.Cigárko? nový
kap.dabač 19.01.2019 10:11
kap.dabač
Viz odkaz od Nudy. https://www.naradicko.sk/dremel-prislusenstvo-brusny-kamen-pre-retazove-pily-48-m… nový
George63 19.01.2019 10:54
George63
No nemusí to být špatné na ostření.Ale 500 otáček je podle mého soudu málo.I když to bude člověk jen… nový
kap.dabač 19.01.2019 19:16
kap.dabač
Proč 500 otáček? Malá aku kombinovaná šroubovák/vrtačka, kterou mám, má 350/1300 otáček. A těch 1300… poslední
George63 19.01.2019 19:46
George63

Zase špatně Nuda.

Řetěz, co by se brousil na 45, jsem zatím nepotkal. 25, 30, 35... to ano. Dokonce pro podélné řezy jsou řetězy, co se brousívají i na 10 stupňů, to si neumím představit, jak to řeže.
Navíc je potřeba řešit správnou výšku a zbroušení omezovacích zubů, to ti žádný bazmek do vrtačky neudělá.

Pro tazatele: zjisti si, co máš za řetěz. Podle toho se volí průměr pilníku pro ostření a úhel broušení. Pak stačí koupit vhodnou sadu (pro řetězy 3/8“ na hobby pilách to je například tato) a můžeš brousit. V sadě máš všechno, co potřebuješ, úhel udržíš díky měrkám snadno. Ostřička pro hobby použití podle mě nemá smysl.

Potom je ideál tento pilníček
http://ix.sk/s2W1y

Osobne som x krát brúsil mini šutrom na vítačku zuby reťaze od oka, pod cca 45° uhlom, chce to cit, otáčky max. do 500 ot.min., smer brúsenia z vnútra ťahom von takmer bez tlaku na kotúč.

Hlavne pri malej, ľahkej aku vrtačke s reguláciou otáčok, predstavuje rýchly postup nabrúsenia, žiadna manuálna onánia s pižlaním.

Reťaz po takomto nabrúsení kúše, krája, berie íverce spod rezu lepšie, ako som si dával brúsiť ešte za debilných boľševikov v originál servise na motorové pílky, kde mi reťaz akurát fest zbrúsili z materiálu, že som po týchto originál brusičoch zodraté zuby musel po štyroch nabrúseniach vyhodiť a kúpiť reťaz novú. Hoci mali komunistickí experti v značkovom servise homologovanú, poloautomatickú mašinu, nastavený správny uhol, žiadna sláva. Muselo sa na pilu priam tlačiť, aby brala matroš.

Od tej doby (od roku 1986) si brúsim reťaz sám doma na Sachs Dolmarke (Tuzexová kúpa) na kolene, pričom tvrdím - nebe a dudy, ako mi berie mnou nabrúsená pila špalky z tvrdého listnatého dreva určené do krbu. Pritom som pílu požičiaval priateľom, ktorí si v Limbachu pri BA postavili za komunistov štyri chalupy so sedlovými strechami, rezali pilou trámy, hranoly, šalungy, vzpery do základov, kadejaké palety zasvinené od suchého betónu, s klincami a malty, či celkový bordel okolo staveniska, apod. Za tie roky pižlania som zodral a vyťahal iba tri reťaze. V mojej firme si tento spôsob osvojili chlapi na stavbách, tj. minišuter, malá aku vrtačka a za desať minút pokračujú. Hlavne brúsenie reťaze v teréne minišutrom nemôže robiť totálny pako, vypatlanec, nech vypadá sebeinteligentnejšie, stredoškolský absolvent s maturitou, lebo reťaz sa môže zahodiť.

Větší úhel udělá hladovější řetěz, ochotněji se zakusuje do dřeva. Musí se ale častěji brousit a vyžaduje lepší, silnější pilu. Domácí hobby pily tohle uspokojivě nezvládnou.
Navíc se jedná o překročení specifikací výrobce. Zrovna u řetězové hobby pily je překračování předepsaných hodnot vyloženě nebezpečné. Nikdo netuší, v jakém stavu je zachytávač, brzda...

Osobně ostřičku nezavrhuji.Cena je přijatelná a práce s ní je příjemná.Pokud ještě použijete kotouč na snížení omezovačů tak podle mně je to lepší řešení než ostřit pilníkem.Sada na ostření pilníkem přijde více jak na tři stovky a pilník má také omezenou životnost.Akorát v ostřičkách el.se musíte rozhodnout jaké upínání řetězu.Jsou tam dvě možnosti v konstrukci.Dle mého poznatku jde ale o zvyk.Nad koupí typu bych zase tolik nelaboroval.Prakticky to vše je od stejného výrobce.

Všechny zkušenosti které rádci uvádí jsou zajímavé a podnětné, ale ostřička - "bruska je bruska". Léta jsem používal pilníky, ale jejich cena vysoká a kvalita nízká. I ty nejlepší mi nevydržely víc jak 3-4 x než jsem s nimi sek. Řetěz naolejovaný, za chvíli po něm klouzaly a matroš nebraly. Jediná výhoda byla, že broušení bylo možné bez demontáže. Ale pokud nejde o práci v terénu a případně nutné přiostření (i tam používám i já většinou pilník), pak je řádné naostření na ostřičce bez konkurence. A vzhledem k cenám, jak různých uvedených sad, nebo přípravků na broušení pilníkem, není levnější ostřička o moc dražší. A není nutno kupovat každou chvíli pilníky, které kvalitnější nejsou také levné. Za dobu co mám a používám řetězovku bych, za cenu pilníků, měl profi ostřičku. Ale to použití akuvrtačky a "mini šutru na reťazy" od Nudy, není marné a v terénu, místo pilníku, asi vyzkouším.

No nemusí to být špatné na ostření.Ale 500 otáček je podle mého soudu málo.I když to bude člověk jenom šolichat tak se to vydrolí.Mám za to že by to chtělo aspoň těch 3500 ot.min.A to normální aku nedá.Jedíně ta přímá bruska na ty mini.ale nevím jaký má sklíčidlo upínací průměr.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru