Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prilis strkovita studna

Zdravim,

Mam na zahrade vrtanu studnu, cca 10m. V danej hlbke je strkopieskove podlozie. Pritok vody je taky, ze pri cerpani sa stiha voda doplnat - studnu s cerpadlom ktore mam nejde vytiahnut.
Problem je, ze je ale prilis piescita voda a dost casto mi kamienok zablokuje spatnu klapku. Nasleduje pracne vytahovanie, vymena klapky a znovu spustanie do studne.

Zatial som cerpadlo vytiahol o cca 1m nad povodnu uroven, ale bojim sa aby som v lete uz nemal problem s vodou.

Napadlo ma, cerpadlo obalit geotextiliou, aby to zabranilo satiu tych kamienkov. BOjim sa ale, ze to bude mat negativny vplyv na vykon a aj na chladenie cerpadla.

Ako riesit takyto problem so studnou ? Ako vrt precistit tak, aby sa nezanasal ? Viem, ze je dost mozne ze to nebude vobec mozne precistit, ale musim to nejak vyskusat, nakolko iny zdroj vody nemam.

Dakujem,

Předmět Autor Datum
nasadit silnejšie čerpadlo na prečistenie.
jimbim 12.01.2019 10:17
jimbim
Geotextilii asi ne,je moc jemná a za chvilku se zanese.Navíc je měkká a mohla vy se nějak nasát do s…
Karel04 12.01.2019 10:18
Karel04
Ta sietka na hmyz je fajn mysienka, to by prepustilo len najjemnejsie castice a tie by uz snad nezad…
Matfej 12.01.2019 10:41
Matfej
Doplnil bych Karla04 o případné možné vylepšení. Sehnat vhodnou delší plastovou nádobu, o trochu men…
George63 12.01.2019 13:04
George63
Celé zle. Ak to je jediný zdroj, zlikviduješ si nielen čerpadlo, zaserieš el.boiler, zničíš vodovod…
Nuda 12.01.2019 14:59
Nuda
Každý studnař ti řekne, že máš čerpadlo spustit na laně až na dno a pak o metr povytáhnout nahoru a…
iconek 12.01.2019 15:32
iconek
Ještě doplňuji na základě rady iconka. Je důležité, kolik vody ve vrtu máš, to neuvádíš. Pokud je vo… poslední
George63 12.01.2019 17:46
George63

Geotextilii asi ne,je moc jemná a za chvilku se zanese.Navíc je měkká a mohla vy se nějak nasát do sacího koše.Použil bych nějakou jemnou kovovou síťku nebo tužší plastové pletivo,co je do oken proti hmyzu.Aby to nebylo přímo nalepené okolo toho koše.Mám to takhle u čerpadla v jezírku,aby nenasávalo plovoucí řasy a listí.

Doplnil bych Karla04 o případné možné vylepšení. Sehnat vhodnou delší plastovou nádobu, o trochu menší než průměru vrtu, do té udělat z boků větší otvory a pak ji obalit tou plastovou síťkou. A nasunout ji zespodu přes sací koš čerpadla. To by pak sálo více bokem a nevířilo a nesálo písek ze dna vrtu, kde bude zřejmě písek volnější.

Celé zle.

Ak to je jediný zdroj, zlikviduješ si nielen čerpadlo, zaserieš el.boiler, zničíš vodovodné batérie a o práčke či umývačke riadu radšej nepíšem.

Musíš výtlačné, ponorné čerpadlo vytiahnuť od dna do takej výšky, aby sa nenasali nerozpustné, tvrdé nerastné minerály, piesok apod. Tu žiadne sitá nemajú význam. Alebo mať vedľa studne osadenú v zemi plochú 10000l nádrž (vybetónovaný podzemný bazénik s výškou hladiny 20cm), ktorá by prirodzeným sedimentom separovala na dne takýto bordel. Prirodzenú, mechanickú, sedimentačnú čističku, drahá sranda. (Napríklad NS SR + MS SR na Župnom námestí BA I má pod polovicou budovy v hlbokom suteréne takúto vaňu v ktorej je napustená cca 30cm hladina vody, ktorá slúži ako vzduchový filter mikročastíc k odfiltrovaniu mestského prachu. Pričom z druhého konca bazéna sa nasáva do strojovne nanočističiek odfiltrovaný vzduch hladinou vody. Čistý vzduch je rozvádzaný vzduchotechnikou justičnej talármafii pod ich ctihodné, ľudovodemokratické, skomunizované, eštébácke rite do každej kancelárie a smerom do pojednávacích miestností).

Skus ponoriť do trubky nejaké výkonné, kalové čerpadlo typu Bimbo aspoň 200l min. až na samotné dno vrtu a nechaj ho vyťahať hadicou na záhradu alebo do potoka jemný grit, piesok a štrk prirodzene splavovoaný spádom na najnižšie dno vrtu z celého okolia spodnej vody http://ix.sk/LzUmH

Jemný slín, íl, organické nečistoty z výkalov žížal sa dajú jemným filtrom na výtlačnom potrubí separovať, tie pripojeným zariadeniam ani rozvodom neškodia.

Každý studnař ti řekne, že máš čerpadlo spustit na laně až na dno a pak o metr povytáhnout nahoru a zajistit v této poloze.Jde o to, aby čerpadlo nenasávalo usazeniny ze dna..Pokud se bojíš o vodu, nech si udělat hlubší vrt.Dělali vrt i s drenážníma trubkama?Aby nedošlo k zasypání vrtu?

Já mám u domu vrt v hloubce 12 metrů a v něm stále osm metrů vody.Loni jsem napouštěl 10 kubíků vody do bazénu na jeden zátah.Vrt máme v písku (Mělnicko).Po vyvrtání studnař spustil do vrtu svoje čerpadlo, vytáhnul všechen binec z vrtu, vytopil sousedovic zahradu a prohlásil vrt za provozuschopný.Jediný filtr co máme na vodu je u vodárny, čistíme jednou za půl roku a vyleju z něj tak max hrst písečku.

Ještě doplňuji na základě rady iconka. Je důležité, kolik vody ve vrtu máš, to neuvádíš. Pokud je vody dost, pak je opravdu vhodným řešením čerpadlo povytáhnout výš ode dna. Nevím čím je vrt dole zapažený, ale já do něj mám vsunuté plastové roury 120 mm a ve spodní části v délce tak cca 3 m, jsou do nich z boků vyfrézovány drážky rozbruškou šířky tak 3 mm, které propouští vodu do vrtu z boků. Pokud je to podobně, z nich by ten písek jít nemusel a tak vytáhnout čerpadlo výš by určitě pomohlo. A pokud je obava z vyčerpání vrtu, jednodušší a levnější, než prohlubovat vrt, je osadit hladinové sondy, které vypnou čerpadlo v případě odčerpání vody na minimum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru