Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prilis strkovita studna

Zdravim,

Mam na zahrade vrtanu studnu, cca 10m. V danej hlbke je strkopieskove podlozie. Pritok vody je taky, ze pri cerpani sa stiha voda doplnat - studnu s cerpadlom ktore mam nejde vytiahnut.
Problem je, ze je ale prilis piescita voda a dost casto mi kamienok zablokuje spatnu klapku. Nasleduje pracne vytahovanie, vymena klapky a znovu spustanie do studne.

Zatial som cerpadlo vytiahol o cca 1m nad povodnu uroven, ale bojim sa aby som v lete uz nemal problem s vodou.

Napadlo ma, cerpadlo obalit geotextiliou, aby to zabranilo satiu tych kamienkov. BOjim sa ale, ze to bude mat negativny vplyv na vykon a aj na chladenie cerpadla.

Ako riesit takyto problem so studnou ? Ako vrt precistit tak, aby sa nezanasal ? Viem, ze je dost mozne ze to nebude vobec mozne precistit, ale musim to nejak vyskusat, nakolko iny zdroj vody nemam.

Dakujem,

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě doplňuji na základě rady iconka. Je důležité, kolik vody ve vrtu máš, to neuvádíš. Pokud je vo… poslední
George63 12.01.2019 17:46
George63

Ještě doplňuji na základě rady iconka. Je důležité, kolik vody ve vrtu máš, to neuvádíš. Pokud je vody dost, pak je opravdu vhodným řešením čerpadlo povytáhnout výš ode dna. Nevím čím je vrt dole zapažený, ale já do něj mám vsunuté plastové roury 120 mm a ve spodní části v délce tak cca 3 m, jsou do nich z boků vyfrézovány drážky rozbruškou šířky tak 3 mm, které propouští vodu do vrtu z boků. Pokud je to podobně, z nich by ten písek jít nemusel a tak vytáhnout čerpadlo výš by určitě pomohlo. A pokud je obava z vyčerpání vrtu, jednodušší a levnější, než prohlubovat vrt, je osadit hladinové sondy, které vypnou čerpadlo v případě odčerpání vody na minimum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru