Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je možno a jak provést seřízení digitální osobní váhy?

Z jistil jsem, že mi osobní digitální váha proměřuje (váží) o cca 2,5 kg méně. Manželce se to líbí - vyhovuje, ale já raději realitu.:-D
Je to běžná a jednoduchá váha značky Zoot, čtyři snímače do čtverce, bez jiné diagnostiky (voda/tuky a pod.). Je možno tyto váhy nějak seřídit při kalibraci a pokud ano, tak jak? Rozdělanou jsem ji měl, zkoušel jsem i různé podkládání snímačů, ale nic nezabralo. Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Hledal bych v elektronice váhy potenciometr. Neměl jsem rozebranou žádnou osobní váhu jen jsem "potk…
Stefran 11.01.2019 17:46
Stefran
Žádný tam není.:.(
George63 11.01.2019 18:28
George63
Každá digitální váha obsahuje tzv. tenzometr, jednotku,která nemá uživatelsky žádné nastavovací prvk…
forestek 12.01.2019 09:05
forestek
Jistě chceš jen "překvapit" manželku, tak nás nelakuj.
nerady 11.01.2019 18:15
nerady
Překvapení by se nekonalo. Má ještě druhou a ta jí "nelže". :-D
George63 11.01.2019 18:32
George63
Tak si jí musíš vážit když se váží na dvou vahách. Jelikož řeším věci jako kutil, tak bych poradil,…
nerady 11.01.2019 18:45
nerady
No jéje, já si ji vážím až moc, proto ty dvě váhy. Ale opačně už je to asi horší. :-/ Chtěl jsem řeš…
George63 12.01.2019 10:41
George63
To jste mi připoměl starou pružinovou mechanickou váhu. Ne tu nejstarší (ta do poslední chvíle vážil… poslední
ml1 15.01.2019 15:25
ml1
Měl jsem rozdělané už tři dig. váhy a žádná neměla nijaký nastavovací prvek. Ale u všech jsem objevi…
Zerozero 13.01.2019 01:52
Zerozero
Díky za reakci. Co se týče poznatků na závěr, shodné zkušenosti. I já se vážím často, vždy ráno a ve…
George63 13.01.2019 08:44
George63

No jéje, já si ji vážím až moc, proto ty dvě váhy. Ale opačně už je to asi horší. :-/
Chtěl jsem řešit cestou "odbornou", ale tohle není špatněj nápad. :)) Pokud nepůjde jinak, tak to tak asi vyřeším. Nebo, pro vážení na této váze, na záda ruksak s klasickou cihlou, příslušně upravenou na váhu 2,5 kg. :-D:-D:-D

To jste mi připoměl starou pružinovou mechanickou váhu. Ne tu nejstarší (ta do poslední chvíle vážila jakžtakž, vyřazená byla z estetických důvodů), ale novější koupenou někdy v devadesátých letech. To byl tak mizerný výrobek, že dokázala ukázat +-10 kilo téměř cokoliv. Pamatuju si zejména, jak ji otec stěhoval různě po kuchyni, aby mu ukázala co nejmíň, pak zjistil, že ještě "lépe" ukatuje v ložnici.
Teď teda máme digitální a zatím nikdo proti ní nic nenamítal, ale lepší přesnost bych od ní neočekával. Je to zase pružina (nějaký deformační element, jehož deformace se měří tenzometrem) a ta se časem namáhá a pod vlivem toho relaxuje - v takovém případě by ale spíš měla ukazovat více.
Nejlepší by byla pochopitelně závažová váha, ale to je daleko vyšší cenová kategorie (a to už vůbec nemluvim o tom, kdyby byla zároveň digitální, tedy že by se závažíma šoupal procesor), to už nemají dneska ani u lékaře.

Měl jsem rozdělané už tři dig. váhy a žádná neměla nijaký nastavovací prvek. Ale u všech jsem objevil nějaké piny, které asi slouží k softwarovému nastavení. Nějaké nastavení být musí, čidla mají výrobní tolerance a asi jsou universální pro různé provedení vah. Tedy se musí ve výrobě i vykompenzovat váha nášlapné plochy. Uživatelsky asi nastavení není možné.
Ze zdravotních důvodů, se musím vážit i několikrát denně a velmi přesně. Proto už ty tři váhy po prozkoumání namířily do elektroodpadu. Zatím čtvrtá váha kecá jen o asi 20deka, to ještě můžu tolerovat. Mám možnost váhu ověřit pomocí přesné pravidelně kalibrované váhy.
Pokud váha kecá o víc jak dvě kila, je asi něco už vadného, není to normální o tolik. Asi bych ji vyhodil.
Ale ještě poznatek. I když by se čidla měly samy vyrovnat, má velký vliv, jestli váha stojí na zcela rovném a pevném podkladu. Osvědčilo se mi, váhu podložit sklem ze zrušené váhy. Také váha musí stát stále na stejném místě a nehýbat s ní. Pokud se zvedne a položí někdy váží o něco hůře. Po několika váženích a nehýbání s ní se to ustálí.
Zcela špatné je položení váhy na koberec. Nožičky se zaboří a často jsou tak nízké, že se váha dotýká koberce něčím jiným a ukazuje špatně.

Díky za reakci. Co se týče poznatků na závěr, shodné zkušenosti. I já se vážím často, vždy ráno a večer. Ne z důvodu zdravotních, ale osobních. Před zhruba třemi roky se mi podařilo (za půl roku) shodit ne- (potřebných) 25 kg a tak si váhu hlídám, aby opět nešla nahoru a celá snaha nevyšla naprázdno. Zatím se daří. Nutno okamžitě reagovat a případně snížit "přísun" a omezit "žravost".3-[
K té váze. Ty piny tam opravdu dva jsou, jinak pouze nějaké odpory, jeden tranzistor a čip. "Štelovat" nic nejde.
Ale na základě "kutilské" rady neradyho jsem šáhl náhodně na skříňku v kuchyni, kde máme ozdobnou "retro" žehličku z 19-tého století a po srovnání s vahou druhou, která snad váží celkem přesně, jsem zjistil (světe div se), že ta žehlička je přesně ve váze rozdílu obou vah. Takže v případě potřeby, je možno použít i tuto váhu, s přídavkem té žehličky, kterou držím v ruce.:-D:-D:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru