Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Železitá voda z vrtu po výměně vodárny

Dobrý den, po 6 letech nám odešla vodárna Alko 650 W. Po celou dobu jsme měli výbornou pitnou vodu. Po výměně (měnil instalatér) za nové čerpadlo Elpumps 1300 W začala být voda ze dne na den chuťově železitá, občas i s narezlou barvou. Pít se nedá. Teď budem dávat na rozbor. Měnili jsme před měsícem. Prosím nevíte někdo čím to může být? Může být třeba špatná ta nádrž vodárny nebo to může být silou toho čerpadla? Máme vrt 18 m. Voda přo poslední kontrole byla 3 m pod povrchem. Nevíme si rady co s tím. Ale musí to mít souvislost s výměnou té vodárny. Děkuji za tipy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vŕtaná diera musí byť osadená nejakou trubkou do hĺbky vrtu. Ak je rúra vo vrte zo železa, skorodova…
Nuda 27.12.2018 09:51
Nuda
Vrt je poměrně nový, asi 6 let. Pokud se nemýlím, rak je trubka ve vrtu plastová. Ale zkusím se zítr… nový
EvaŠus 27.12.2018 19:47
EvaŠus
V tom prípade máš iba sedimetny vo výtlačnom potrubí prípadne sú v pôvodnej expanzke, ktoré sa postu… poslední
Nuda 27.12.2018 21:17
Nuda

Vŕtaná diera musí byť osadená nejakou trubkou do hĺbky vrtu. Ak je rúra vo vrte zo železa, skorodovala a silnejším odberom sa hrdza uvolní a nasaje. Chce to častejšie vodu odpúšťať, ono si to celé zase sadne, sediment sa upeleší na inom mieste vo vrte. Voda potečie časom číra a bez metalického zafarbenia. Zdravotne nie je voda závadná, je pitná, ale na pranie bieleho prádla prípadne kúpele v bielej smaltovej vani to určite nebude vhodné. Navyše, rýchlo sa zanesie akumulačný el.boiler na ohrev vody.

Tiež sa vyplavujú sedimenty z výtlačného a nasávacieho potrubia výkonnejším SVA čerpadlom, ktoré má silnejší prietok čo má za následok strhávanie sedimentu z vnútra prívodného potrubia.

Je možné, že ste v lokalite so železitým / horečnetným podložím, ktoré sa prudším odberom výkonnejším čerpadlom uvoľní a nasaje do čerpadla.

Správne sa pri takýchto zásahoch vyberie nasávacie potrubie z vrtu, nahodí sa do vrtu/studne ponorka, Bimbo 3x400V a vysaje sa 1" hadicou rokmi zanesený bordel z vrtu. Ideálne je pred samotným čistením vrtu/studne naliať do vrtu aspoň tri litre Savo originál s 26% obsahom chlóru prípade 10kg chlórové vápno, 3kg chloramin apod. dezinfekcie, lebo chlór okamžite rozpustí a odfarbí usadeniny, ktoré sa ponorným čerpadlom "vyhodia" von do žumpy, potoka, na záhradu, na kompost. Ponorka má v koši vysunuté lamely, ktoré zároveň prudko rozvíria nasávanú vodu s dokonalým výplachom sedimentov vo vrte.

V tom prípade máš iba sedimetny vo výtlačnom potrubí prípadne sú v pôvodnej expanzke, ktoré sa postupne vyplavia.

Expanzka, ak bola použitá pôvodná, po natlakovaní vrchnej bubliny spláchne nasadaný sediment z vnútra nádoby.

Musel bu som vidieť schému rozvodov a zapojenia.

V každom prípade si na výtlačné potrubie pred rozvody do spotrebičov nainštaluj tento lacný, ale účinný xindel.

Tebe stačí 3/4" http://ix.sk/JYd3F

https://www.vodomat.sk/filtre-na-mechanicke-necistoty/produkt/16937/filter-honeywell-1-ff06-1aa.html

Je hlavne lacný, použije sa spodnou páčkou tzv. reverzný čistiaci efekt spodným ventilom do hadice alebo do kýbla. (ideálne je mať v sústave ešte jednu natlakovanú, 150l expanzku posadenú za filtrom v rozvode.

Sítka si dokúp ako bonus o rozmeroch 50µm oproti pôvodným dodávané výrobcom 100µm, tj.s menším griom zrna "uštrikovenj ponožky" metalu z antikora. Dajú sa schrasiť solitérne sítka ešte z 8€. Lúza zistila, že sa im tovar predáva prekotom.

50µm sito je už vhodné na filtorvanie vína, resp. rampáša/burčáku kvôli rozbitiu baktérií a ich usadeniu bez použitia kremeliny, bentonitu, bielkovín apod.

tento krám od výrobcu zn.: Honeywell mám predsadený na chalupe pred kremelinovým, striebornými sítkami diferencovaným filtrom až po uhlíkové vlákna vo výstupe na ÚV prietokovú lampu. Neviem si jeho účelnosť vynachváliť.

Ak sa rozhodneš, nezabudni na mazivo pred utiahnutím PVC plastu nádoby v závitoch smerom do telesa mozadze:
Roltechnik sanitárne mazivo 30g

Má rado závit plastu časom zarastať, že s ním nehneš pri mechanickom čistení sítka.

Sítko filtra sa dá elegantne vyčistiť prípravkom zn.: Pulrapid a jemnou zubnou kefkou, následne prepláchnuť v Savo original.
--------------------------------------------------------------------------
Samozrejme, nesúhasí nám tunajšia lúza boľševických pakov s textom, podľa pridelenej mínusy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru