Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umístění plynového kotle

Zdravím,
zrovna jsme pořídili byt a chytáme jeho rekonstrukci. Byt je má vlastní ohřev vody i vytápění zajištěno plynovým turbo kotlem umístěným v kuchyni.. Problém - kotel je starý, obrovský a k tomu všemu se nachází v samotném rohu místnosti pár čísel nad kuchyňskou linkou. Ze spodu trčí trubky, kabely a vlastně asi se shodneme že to není vůbec pěkné. Zvlášť když to znemožňuje instalaci horních skříněk nad linku. Přes Vánoce se ještě zahřejeme starým kotlem, ale jak skončí svátky, chceme se hned vrhnout na kuchyň. Kotel nemůže být jinde, než zhruba v místech kde se nachází nyní (koupelna je na něj extrémně malá a jidne už není vůbec prostor). A navíc.. Není možnost použít kondenzační kotel. Celá bytovka používá turbokotle a komín je tedy stavěn na ně. To ale nevadí - koupili by jsme tenhle - https://goo.gl/pozAoF. A tak nás napadlo (dle nějakých inspirací na internetu) kotel schovat do spodní skříňky kuchyňské linky (do vrchní se nevleze). Tedy osadit linku a poté kotel namontovat do jedné ze skříňek. Nebyl by s tímhle žádný problém a prošlo by to vůbec revizí? Kotel bych si osadil sám, napojil na rozvody topení/vody a topenáře nechal pouze napojit plyn a zprovoznit ho. Co si myslíte o tomhle nápadu?

Viděl jsem takový a další podobný řešení, akorát že v mém případě by se musel dát do spodní skřňky, protože do vrchní by se nevlezl. Jaký na to máte pohled vy?
http://avtonomnoeteplo.ru/uploads/posts/2016-11/1478436162_kotel-v-interere-kuhni.jpg
https://shallot.ru/assets/318253230.jpg
https://znatoktepla.ru/wp-content/uploads/2016/12/spryat-gaz-kotel-v-kuhne2.png

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Problém nevidím v situovaní kotla do hocakej skrinky. Tieto kotle sú takmer studené na povrchu smalt… nový
Nuda 19.12.2018 16:52
Nuda
aha, takže nejaký vypatlanec "inštalatér-elektrikár-plynár-kúrenár-kominár all_in" mi sekol obratom… nový
Nuda 19.12.2018 19:51
Nuda
To ťa ale čaká za 20 rokov používania kotla Hmmm, u nás je kontrola plynového kotle předepsána jed… poslední
čumil_old 19.12.2018 20:38
čumil_old

Problém nevidím v situovaní kotla do hocakej skrinky. Tieto kotle sú takmer studené na povrchu smaltového plechu.

Kotle sa nemusia obchádzať pri servisovaní ani z boku, lebo predné čelá (spodné čelo s elektronikou) sa ľahkou montážou spredu kotla iba odklopia na závesnom klbe, čím je obnažená pracovná čas telesa okrem zadnej steny na ktorej je zavesený kotol na jednej metalickej lište pevne ukotvenej na hmoždínky do muriva. K horákom a čistením je detto jadnoduchý prístup, horáky sa zhodia z kotla, vysajú prípadne sa dajú tlakom vody prepláchuť. To ťa ale čaká za 20 rokov používania kotla. Vlastne celý kotol po uzavretí guľových ventilov s prívodmi sa dá za pár minút zhodiť komplet zo steny. Elektrika je na 230V na jednom šaltri + napojenia na izbový termostat troma vodičmi do svoriek k riadiacej jednotke.

Dôležitý je prístup hlavne zo spodu ku kotlu, kde je riadiaca jednotka, pretlakové ventily a kde sú napojené hadice na plyn, vodu a kúrenie IN/OUT do kotla. Preto by sa nemal kotol nacpať do spodnej skrinky k podlahe. Hlavne kvôli inštalatérovi v prípade prípojov antikoro potrubia na vodu a plyn zn. Inox a spol. https://www.vasetopeni.cz/flexira-xconnect-system-trubka-nerez-wr16-dn12-aisi-316l-vyzihana-baleni-5m-4101cz/

Inštalatér by sa nabrblal, ak by si musel ľahnúť na podlahu a ležmo makať s blitzkami, potrubím a tesneniami.

Problém vidím v prísune vzduchu určeného k spaľovaniu v kuchyni oddelenej dverami podľa predpisu objemu v m3. Tu bude nutné opatriť spodok výplne dverí mriežkou o rozmeroch cca 40x35cm vedúce do predsiene alebo do celého bytového priestoru.

aha, takže nejaký vypatlanec "inštalatér-elektrikár-plynár-kúrenár-kominár all_in" mi sekol obratom mínus bez zjavného a opodstatneného komentu. Zrejme kvôli tomu tom a v jeho geniálnom presvedčení, že kotol má nasávanie vzduchu dvojitým potrubím v obvodovom murive a teda nepotrebuje "dýchať" vzduchom nasatým z interiéru. Ak sa niekto spolieha na to, že miestnosť, kde je umiestnený plynový turbo kotol, je nepriedyšne uzatvorená dverami, nemusí byť riadne dimenzovaná a odvetraná, je to jeho problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru