Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím natřít dřevo, aby odpuzovalo kapaliny (stůl)

Zdravím,
vyrobil jsem stůl a jako vrchní desku použil ořechové dřevo. Vypadá to všechno skvěle až na jeden háček.. Je to stůl a na ten se běžně dostávají tekutiny všeho druhu.. Voda, barva, oleje,.. atd atd.. A co samozřejmě nechci je, aby pak na tom krásném stole byly fleky od polívky, barviček a bůh ví čeho.. Nějak se v těch produktech nevyznám a jediný co mi připadá na mysl je lak na dřevo, jenže nechci aby bylo dřevo lesklý a zachovalo si svůj přírodní matný vzhled. Taky nechi aby na něm byla nějaká znatelná vrstva nátěru, která by se mohla časem začít loupat a podobně.. Měl jsem na mysli něco co by se třeba do toho dřeva nasáklo, vytvrdlo či nějak tak a dřevo potom už další tekutiny odpuzovalo. Nemáte nějaký tipy čím to dřevo ošetřit? Děkuju za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mrkni na včelí vosk na dřevo. Dělal jsem jednou luk a střední díl jsem jako konečnou úpravu držadla… nový
Stefran 10.12.2018 13:58
Stefran
Já mám několik dřevěných stolů napuštěných fermeží. Někteří dovozci tomu říkají "olej", protože v an… nový
umfa 10.12.2018 16:55
umfa
A co takhle položit na desku ubrus?Ten se dá vždy sundat ne? nový
kap.dabač 11.12.2018 09:49
kap.dabač
Tieto nápady s nahriatym ľanovým olejom či zriedenou fermežou sú velice pekné, ale majú chybu. Olej… nový
Nuda 11.12.2018 11:47
Nuda
Tazatel chtěl přírodní vzhled, proto ta fermež. Ale ani fermež není tak hrozná, právě sedím u stolu… nový
umfa 11.12.2018 12:52
umfa
Práveže prírodný vzhľad zostane zachovaný, je možné Epoxid správnym riedidlom nariadiť do "vodovej p… nový
Nuda 11.12.2018 14:55
Nuda
Nevím, jaký používáš olej na dřevo, že se ti patle. Ale ten obyčejný z Ikea se rozhodně nepatle. Dř… nový
rokator 11.12.2018 17:14
rokator
pozorne si slovo za slovom preštuduj dopyt, nemudruj nad "chlpatým" drevom na ktorom zostanú v záder… nový
Nuda 11.12.2018 17:49
Nuda
Jak se, prosím pěkně, eloxuje (anodizuje) měď? nový
Kachlík 11.12.2018 23:21
Kachlík
Epoxidovej lak je dobrej, v extremu by slo i uvazovat o prelaminovani celyho stolu nejakou "pavucink… poslední
bahno 12.12.2018 10:12
bahno

Já mám několik dřevěných stolů napuštěných fermeží. Někteří dovozci tomu říkají "olej", protože v angličtině slovo pro fermež není, tam je to v lepším případě linseed oil, ale je to ve skutečnosti taky fermež, čili chemicky modifikovaný lněný olej. Stůl se musí napustit horkou fermeží dokud se vsakuje, pak přebytek setřít a nechat pár dní zatvrdnout. Pokud byla fermež čistá a kvalitní (dá se vyzkoušet na vzorku) tak nesmrdí a odpuzuje vodu. Není to sice dokonale vodoodpudivé, ale jestli toužíte po co nejpřírodnějším vzhledu, tak to k přírodnosti patří :-) Fermež stačí ta z Bauhausu (musí to být "fermež", nikoli "napouštěcí fermež").

Určitě existují nějaké hi-tech chemikálie, ale s tím nemám zkušenosti, mně zatím vždycky stačilo tohle. Jen varuju, že se to už nedá změnit, jedině ohoblovat.

Tieto nápady s nahriatym ľanovým olejom či zriedenou fermežou sú velice pekné, ale majú chybu.

Olej sa patle, dlho zasychá na tvrdom, listnatom masíve a po položení vlhkej nádoby apod. sa zmení farba a textúra dreva do doby, než sa voda odparí. Vznikajú na doske kolesá, zmeny farby od vlhkosti do belava, šedi. Jediná výhoda je, že sa dá zasvinený povrch umyť nejakým saponátom a znovu napustiť ľanovým olejom.

Podľa mňa na orechové drevo s nádhernou kresbou, textúrou, je do interiéru najvhodnejší dvojzložkový, transparentný epoxidový lak na drevo:

https://www.efarby.sk/epolex-s1300-epoxidovy-dvojzlozkovy-lak-na-drevo-a-kov-tuzidlo-p4810

Volá sa: EPOLEX S1300 - epoxidový dvojzložkový transparentný lak na drevo a kov + EPOLEX S 7300 tužidlo 0,4kg.

Potravinársky je Epoxid nezávadný, bezpečný, neutrálny, dajú sa zo stola oberať odrobinky od chleba, oblizovať rozliate omáčky, kečupy, majonézy.

Podľa množstva primešaného tužidla je možné vyrobiť povrch rôznej tvrdosti, od vláčneho, poddajného až po čistú vaňovú glazúru. Čím viac tužidla, tým je lak tvrdší, takmer ako sklo.

Povrch pred samotným lakovaním dreva je nutné jemným šmirgľom prebrúsiť, nábytkári majú nekonečné pásy s jemným gritom zrna na brúsnych papieroch prípadne filc na doleštenie povrchu pred lakovaním.

Požičaj si takýto xindel: https://www.hornbach.sk/shop/Naradie/Brusky/Pasove-brusky/S16287/zoznam-tovaru.html

Ani vibračné brúsky nie sú na zahodenie:
https://www.hornbach.sk/shop/Naradie/Brusky/Vibracne-brusky/S16285/zoznam-tovaru.html

Po vytvrdnutí Epoxid neprepustí vodu, kyseliny ani zásady (myslím bežné, kuchynské, 10% ocot, jar na riady, apod.) do dreva pričom zvýrazní nádhernú textúru orecha, ako keby si lakoval nitrocelulózovým, transparentným, acetónovým lakom určeným na lesklý nábytok.

Len s prebrusovaním takéhoto dvojzložkového laku je robota. Tiež nie je vhodné sekáčikom na mäso búrať bravčové polovičky na takto lakovanom stole prípadne si z neho spraviť žehliace prkno určené na naparovacie 200°C žehličky. Epoxid zvládne maximálnu teplotu do 120°C, pri vyššej teplote mäkne, živica sa roztápa.

Tazatel chtěl přírodní vzhled, proto ta fermež. Ale ani fermež není tak hrozná, právě sedím u stolu který jsem si před 30 lety vyrobil a natřel jen fermeží (taky mám radši přírodní vzhled). Za tu dobu lehce ztmavl ale pořád je to světlé dřevo (buk) a není už rovnoměrně vybarvený po celé ploše (to ale k přírodnímu vzhledu patří). Naproti tomu kolečka od hrnků tam nejsou vůbec, i když jsem tam kafe rozlil nesčetněkrát :-) Čistím ho běžně mokrým hadrem. Nedá se vytřít do sucha jako třeba jídelní stůl natřený dvousložkovým polyuretanem, musí pár minut schnout, ale díky fermeži se ta voda nevsakuje a nedělá fleky ani kolečka pod hrnky.

Práveže prírodný vzhľad zostane zachovaný, je možné Epoxid správnym riedidlom nariadiť do "vodovej podoby", aby film na dreve po vytvrdení bol takmer nepozorovateľný, nanesený v mikro ochrannej vrstve.

Mal som roky z tvrdého dreva vonku na posede nábytok a stôl, konštatujem, po zime na jar bolo po troch rokoch po paráde, drevo plochy stola bolo vyšisované po mrazoch, snehu, dažďoch, vlhka a pražením ÚV žiarenia zo Slnka, po brutálnych teplotných výkyvoch vystupovali tvrdšie letokruhy mierne na povrch aj po ošetrovaní ľanovým olejom, balakryl-xyladekor na prírodných živiciach apod.

Epoxid má výraznú výhodu, dá sa povrch hygienicky ošetrovať, vytvorí bezporézny hladký povrch, ktorý nesaje svinstvo čo je podľa mňa do kuchynskej domácnosti, kde sa to melie s celou rodinou 12 hodín denne, ideálne.

Nevím, jaký používáš olej na dřevo, že se ti patle. Ale ten obyčejný z Ikea se rozhodně nepatle.

Dřevo se napustí, setře, nechá zaschnout a je to potom suché a čisté dřevo, bez jakékoliv dodatečné vrstvy. A s hygienou také problém není, kdyby to nesplňovalo hygienické požadavky, tak by se to asi na kuchyňské pracovní desky nepoužívalo.

Pokud někomu přijde olej z Ikea moc obyčejný, může zajít do nějaké speciálky, kde za stejný olej zaplatí i několikrát více.

Pokud se povede dřevěnou desku poškrábat, nebo nějak pohledově poškodit, není problém jí zbrousit (třeba jen část) a znovu olejem napustit. To však s nějakými epoxidy rozhodně nepůjde, oprava bude znát.

pozorne si slovo za slovom preštuduj dopyt, nemudruj nad "chlpatým" drevom na ktorom zostanú v záderoch onuce, pucvole, prach, jemný binec po cvernových handrách po zotretí stola napatleného v domácnosti olejom.

Jedine na mieru odfakliť hrubé, zabrúsené sklo.

Osobne mám v jedálni a v hale na luxusnom, fínmi vymakoanom konfernečnom stolíku z napareného, do oblúkov ohnutého dreva, pokrytého na povrchu eloxovaným medeným plechom s vyrazenými, po okrajoch zaleštenými abstraktívnymi motívmi, prekrytý priehľadným sklom. Škoda je síce tento povrch stola v hale prekryť, ale začal sa rokmi čistením od prachu okennou, vyliatych nápojov, sušeniek, žranice, mierne drať aj metal. Sklo je sklo. Stačí okena v spreji a kus hajzláku či servítky.

Pritom nechodíme v domácnosti obutí v gumákoch po kolená brodiac sa v odpadkoch a smetia.

Epoxidovej lak je dobrej, v extremu by slo i uvazovat o prelaminovani celyho stolu nejakou "pavucinkou", sklem o gramazi 20-30g/m, to je prakticky neviditelny a zachova to kresbu dreva pri veliky odolnosti. Je to vcelku narocny na precizni praci, aby to bylo fakt neviditelny, ale jde to. Ma to ale jednu zasadni chybu - bude to leskly, coz tazatel nechce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru