Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vánoční osvětlení (řetězy) Domácí a venkovní použití

Dobrý den,
Potřeboval bych radu ohledně vánočního osvětlení - vánočních led řetězů. Doposud jsme již několikátý rok měli na stromečku doma Vánoční Led řetěz, kdy před 15 lety sice LED řetěz stál dnes jako celá televize, ovšem již to není moderní nebo se nám zkrátka nelíbí kvůli tomu, že mají barvy červenou, žlutou a zelenou a chtěli jsme zkrátka teplou bílou 3000K. Tak nám dnes dodrazil LED vánoční řetěz s teplou bílou z Mountfieldu na venkovní i vnitřní použití.

Můj dotaz spočívá v tom, jak na první pohled poznám, zda jsou svíčky (vánoční osvětlení / vánoční řetěz) na venkovní či na vnitřní použití? Barvený LED řetěz, který jsme dopousud používali bychom totiž rádi použili ven na keře, ovšem nejsme si jisti, zda je to dobrý nápad. Ani ne tak kvůli tomu, že by se mohl zničit kvůli nízkým teplotám atd..., spíše co se týče bezpečnosti. Přeci jen venkovní osvětlení musí asi splňovat nějaké požadavky. Chci se tedy zeptat, jak na první pohled poznám, zda se jedná o osvětlení pro venkovní či vnitřní použití? Dle mě, alespoň si to myslím, svíčky pro domácí použití nemají žádnou izolaci kolem LED či jiných diod a dráty (kabely) vycházející z každé patičky diody nejsou tak chráněny proti vodě, protože dírkami, kudy se přivádí kabely do patice k jednotlivé žárovce, se může snadno dostat voda. Naproti tomu dle mě venkovní poznám tak, že diody a patičky jsou více zaizolovány v tvrdém plastu či takové jakoby folii nebo úplně uzavřeny v plastovém kloboučku. Tohoto rozdílu jsem si možná všimnul obecně u vánočních řetězů s osvětlením, ovšem může to být pouze a jen typ a druh výroby.

Proto se ptám, zda mohu použít vánoční osvětlení bez ohledu na tom, zda jsou pro venkovní či vnitřní použití? Popravdě si myslím, že je to nebezpečné, když by pršelo a voda se dostala do patice žárovky, tak logicky to může vyhodit i pojistky nebo hůře dotkne se mokrého kabelu dítě a je po srandě.

Poradí někdo? Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nikde nepíšeš, jestli je to zapojené přímo do 230V, nebo je to přes nějaký napájecí zdroj. To je pod… nový
jirka44 29.11.2018 08:39
jirka44
Navíc je z hlediska bezpečnosti rozdíl jestli je zdroj spínaný nebo s trafem. Ale ty spínané mají ve… nový
czcharlie 29.11.2018 13:00
czcharlie
Led řetěz je klasicky zapojen pomoci adaptéru do sítě (do zásuvky), máme možnost zapnout do zásuvky… nový
David Dizzer 29.11.2018 15:34
David Dizzer
Tak síťový adaptér ven nesmí, to je na něm namalováno. Ostatně zcela viditelně není vodotěsný (ani v… nový
czcharlie 29.11.2018 15:47
czcharlie
Tak jasné ze adaptér bude zapojen doma. Jinak uz tehdy staly žárovky strašně moc peněz a jsou od ori… nový
David Dizzer 29.11.2018 16:04
David Dizzer
To, že byly žárovky drahé a od "originálního" prodejce vůbec nemusí znamenat, že nejsou čínské (zdro… nový
czcharlie 29.11.2018 17:22
czcharlie
Jasné, díky moc. Nakonec je použiji tedy alespoň venku, ale pod přístřeškem (altánkem), kde máme pos… nový
David Dizzer 30.11.2018 00:06
David Dizzer
Co na to říct? Adaptér (u kterého navíc nemáme tušení jak vypadá uvnitř) není určen pro venkovní pou… nový
czcharlie 30.11.2018 01:14
czcharlie
Nikdy nic nebalit do sacku, to je ta nejblbejsi metoda zodolneni proti vode. Nejlepsi tesneni je dir… nový
bahno 29.11.2018 18:16
bahno
Budu trochu hřešit :-) Provedení samotného řetězu zřejmě není venkovní. Ale vzhledem k napájecímu na… poslední
Zerozero 30.11.2018 01:36
Zerozero

Led řetěz je klasicky zapojen pomoci adaptéru do sítě (do zásuvky), máme možnost zapnout do zásuvky venku i doma. Led řetěz obsahuje i přepínač funkci jako blikani, svícení stále, atd... na nem jsem našel typ výrobku, tak posílám par fotek. Tento přepínač samozrejme mohu zabalit do sáčku a zaizolovat... co myslíte? Mohou ven? Co kdyz bude mokro a nekdo se toho dotkne, nemůže uz od mokrého kabelu led řetězu nekoho kopnout elektřinou?

Snad fotky rekbou vice.

Tak síťový adaptér ven nesmí, to je na něm namalováno. Ostatně zcela viditelně není vodotěsný (ani ve smyslu odstřikující vody ba ani vlhkosti). Viditelně jde o zdroj s transformátorem, což dává větší jistotu než zdroje spínané, ale na druhou stranu už bylo dost čínských transformátorů, které zrovna dvakrát bezpečností neoplývaly. Jinak řetěz je napájen 24V, takže z tohoto pohledu bezpečným napětím, ale o tom, že s první kapkou rosy neudělá prsk a konec bych si iluze moc nedělal... Ale od pohledu řetěz rozhodně pro venkovní použití konstruován není, ale alespoň nevypadá nebezpečný.

To, že byly žárovky drahé a od "originálního" prodejce vůbec nemusí znamenat, že nejsou čínské (zdroj čínský je, je to na něm napsáno),ale nechci nic zpochybňovat. V každém případě už od pohledu nejsou ta LED světýlka zkonstruovaná pro venkovní použití a buď přežijí nebo ne, pokud nebudou na dešti tak by mohla přežít. Jedna věc je asi v pohodě - díky použitému napětí nejsou nebezpečné, ale do zdroje vidět není a není tedy jisté jak je uvnitř proveden - dost čínských zdrojů bylo vysloveně nebezpečných (špatná izolace mezi primárem a sekundárem transformátoru, takže se síťové napětí mohlo objevit i na těch světýlkách).

Jasné, díky moc. Nakonec je použiji tedy alespoň venku, ale pod přístřeškem (altánkem), kde máme posezené, zarůstají tam tůje a na ně to hodím teda :D Jinak připojenou prodlužku či adaptér zapojený v prodlužce mohu ochránit, když jej zabalím do sáčku, aby na to případně nešla vlhkost či nepršelo na to? Díky

Co na to říct? Adaptér (u kterého navíc nemáme tušení jak vypadá uvnitř) není určen pro venkovní použití, má větrací otvory takže jakákoli ochrana před vlhkostí nula a žádný sáček to nezachrání, spíš naopak, voda v něm bude kondenzovat. A jak víme voda vyskytující se v přírodě je vodič elektrického proudu. Šance, že nebezpečné napětí proti zemi se dostane tam kam nemá je dost reálná, osobně bych to neriskoval, zvlášť pokud by k tomuto dílu měly přístup děti.

Nikdy nic nebalit do sacku, to je ta nejblbejsi metoda zodolneni proti vode. Nejlepsi tesneni je dira - polozte to na cihlu, priklopte kyblem a ten zatezte dalsi cihlou. Nebo neco podobnyho a elegantnejsiho. Voda se dostane vsude(treba tam jenom zkondenzuje) a vzdycky a nez se pokouset s tim neco delat, je mnohem lepsi to prikrejt a dole udelat diru at ma kudy odtyct.
Coz neresi bezpecnost toho kabelu. Pokud by na strane LED opravdu bylo max 24V, tak je to OK, otazka je jestli se cinanovi da verit.
Co se tyce zivotnosti, je to ve hvezdach. Pokud by jinak ten retez skoncil v kosi, tak se to da proste zkusit.

Budu trochu hřešit :-) Provedení samotného řetězu zřejmě není venkovní. Ale vzhledem k napájecímu napětí a napětí na jednotlivých sériově zapojených diodách, i když se do objímek dostane voda, moc to tomu neublíží.
Sice může mezi vývody diod vzniknout svod přes vodu, ale při napětí asi 3 - 4 V, bude velmi malý. A celkové napětí 24V je od sebe dost vzdálené přes sérii diod. Voda ale může způsobit korozi vývodů diod a kontaktů v objímkách.
Ale vlastní zkušenost, podobné řetězy mi o vánocích svítí venku i na dešti už několik vánoc a stále drží.
K samotnému síťovému adaptéru. Podle symbolů na pouzdru, je s dvojitou izolací a v provedení bezpečnostního oddělovacího transformátoru. Je sice určen do vnitřního prostoru, ale není až tak otevřený. Větrací otvory jsou jen na ozdobu, nejsou otevřené (alespoň se mi to tak jeví). Voda se do něj ale může dostat přes jack konektor a také vstupní vidlice není do vlhka. Pokud to není kupované na tržnici, tak se snad dá symbolům věřit, i když to je z Číny (co také není.. ). Takže vzhledem k bezpečnostnímu provedení dotyk s živou částí řetězu není nebezpečný.
Tedy bych se nebál použít řetěz i na případném dešti. Ale krabičku s ovládáním, je nutno před vodou chránit.
Například jak píše Bahno, použít nějaký kryt, stačí i plechovka pod kterou se to skryje a položí na něco, kde voda nemůže stát. Nebo umístit pod nějakým přístřeškem. Atmosférická vlhkost nevadí, jen případná voda.
Vzláštní pozornost je ale se zdrojem. Pokud by byl zapojen třeba do zásuvky venku na zdi, překrýt něčím, aby se na něj přímo nedostala voda z deště, udělat improvizovanou stříšku, dole otevřenou. Do igelitu ale nebalit, také se potřebuje chladit. Pokud by se zapojil přes prodlužovák, skrýt pod kýbl společně s ovládací krabičkou. Myslím, že takto provedené to je celkem bezpečné. Nebezpečí by snad hrozilo, kdyby někdo odklopil krycí kýbl a manipuloval se zásuvkou prodlužováku. Ale stejné nebezpečí je u prodlužováku k zahradní sekačce, že by někdo strkal hřebíky do koncovky se nepředpokládá. Vhodné by bylo zapojení přes chránič.
--- Čtení pro otrlé, slabší povahy nečtěte :-D Já jsem elektrikář občas silně hřešící. Kdysi, když se na vietnamských tržnicích objevilo množství řetězů, byly ještě se žárovičkami, s ovládáním na několik blikacích režimů a přímo na síťové napětí. Izolace vodičů, patic žárovek a celkem velmi mizerná. V televizi probíhalo množství varování, jak je to nebezpečné, že to může způsobit úraz, nebo požár. Později to bylo zakázáno a inspekce to trhovcům zabavovala.
Tak já, duše hříšná, ve snaze prokázat, že to až tak není, několik takových řetězů koupil. A směle a drze to navěšel venku na keře a stromy. Před případným deštěm, jsem chránil jen připojení na prodlužovák a ovládací krabičku. No, pro částečné uklidnění hříšné duše, jsem to zapojil přes chránič. Předpokládal jsem, že na jednotlivé žárovce je napětí jen asi 3V a celkové napětí je rozložené na délku série žárovek. Provozoval jsem to tak bez problémů po několik Vánoc. Nikdy se nestalo ani to, že by to vyplo chránič a to i často na to pršelo.
Je fakt, že bydlím na polosamotě a nikdo mimo známých sem většinou nechodí. Někde ve městě bych si to asi nedovolil ani já. Jen jeden řetěz byl na keři, případně dostupný, ostatní na stromech, mimo přímý dosah ze země.
Ale přes všechna varování, to fungovalo venku na dešti a ani chránič nevypnul. Ale už to nepoužívám a všichni okolo přežili :-D :-D Ale nikomu nedoporučuji, takový prasárny můžu dělat jen já, já jsem s elektrikou kamarád, mě neublíží. ]:):puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru