Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sério-paralelní řazení Li-Ion článků

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zdali je možné nabíjet Li-Ion bateriové články (akumulátory) spojené pararelně. Z toho co jsem četl na netu snad ano. Nechci udělat chybu a riskovat výbuch článků nebo následný požár. Moje představa je taková, že bych spojil paralelně 5 článků typu 18650 nebo 26650 a tyto pětice bych spojil sériově, takže by vlastně vznikla 3S baterie. Nabíjení by probíhalo balancérem pro každou pětici zvlášť. Je to takto možné?

Výstupní nominální napětí baterie by bylo 11,2 V při plném nabití 12,3V.

Díky za odpovědi předem

FS

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano i ne. Jo, jde to a dela se to. Problemem je samotna paraelizace tech clanku. Clanky, ktery jsou…
bahno 27.11.2018 14:47
bahno
Takže nejlíp nabít všechny naplno, přeměřit jestli některej článek není o víc jak 5mV od druhejch a…
FalesnySobik 27.11.2018 15:26
FalesnySobik
Jde to. Je v podstate jedno, v jaky casti nabiti to udelate. Ale zase, uplne nahore je krivka nabiti…
bahno 27.11.2018 16:03
bahno
Mám tyhle články, mají vývody doufám pájecí. Když tak si pomůžu převařenou kyselinou. To jsou NCR186… nový
FalesnySobik 28.11.2018 18:00
FalesnySobik
Pozor ale při nabíjení. Nutno používat pouze nabíječku na Li-Ion a Li-Pol baterky. Případně pak v se… nový
George63 28.11.2018 19:00
George63
Tohle je OK. Prevarena kyselina je teda blbej napad, to je dobry pro klempire ale v elektronice to n… nový
bahno 28.11.2018 20:53
bahno
Co se týká přebití některých článků, konkrétně těch LiitoKala, tak tyto mají vestavěnu "nějakou" och… nový
George63 28.11.2018 21:53
George63
Osobně bych se bál jen tak spojit Li-Ion baterie paralelně. Pokud už bych musel, pak bych je nejdřív… nový
czcharlie 27.11.2018 18:04
czcharlie
Je to možné, opis s návodom máš detailne uvedený zdes: http://ix.sk/1p7PG nový
Nuda 27.11.2018 18:39
Nuda
Paralelní zapojování Li-Ion článků je běžné. Jsou takto zapojovány většina vícekapacitních powerbank… nový
George63 27.11.2018 23:57
George63
Možná to sem patří, a někdo to dosud neviděl i když vlákno začíná v roce 2014: 85kWh (!!!) battery… nový
lk 30.11.2018 12:26
lk
Pekné, len na tomto bazmeku v pohodlí kresla čučať, to radšej mám v rámci úspory na svojom pokusnom,… poslední
Nuda 30.11.2018 21:45
Nuda

Ano i ne.
Jo, jde to a dela se to. Problemem je samotna paraelizace tech clanku. Clanky, ktery jsou spojovany by meli mit stejny parametry - i kdyz to neni podminka nutna, je to podminka vrele doporucena pokud clovek nema nejak jinak overeny, ze je to OK.
NUTNA podminka je, ze budou mit stejny napeti. A kdyz rikam stejny, tak rekneme +-3mV, mozna 5mV. Jinak se zacne jedna vybijet do druhy a vzhledem k jejich velmi malymu vnitrnimu odporu to muze bejt velkej problem.
Jak jsou jednou pospojovany, chova se to mravne a problemy s tim nebejvaj.

Jde to. Je v podstate jedno, v jaky casti nabiti to udelate. Ale zase, uplne nahore je krivka nabiti/napeti clanku velmi ostra, takze to bude docela sranda je udrzet v limitu.
Pospajet... co mate za clanky, ze se daji pajet? Normalni clanky se pajet nedaji, ty se svarujou. Ale pokud maji pajeci vyvody, tak OK a nic jsem nerek.

Mám tyhle články, mají vývody doufám pájecí. Když tak si pomůžu převařenou kyselinou. To jsou NCR18650B ale dají se sehnat i 26650 s vývodama, aty maj kapacitu cca 5Ah :-)
Mám články i bez vývodů jen s kontaktní ploškou, před chvilkou jsem jich zkusil pararelně propojit a nabít na 4,2 V. Před propojením měly oba 3,74 V a při propojování jsem nezaznamenal žádné hrůzy.

Tohle je OK. Prevarena kyselina je teda blbej napad, to je dobry pro klempire ale v elektronice to nema co delat, ale ono to pujde pajet bez problemu.
Ty bez vyvodu jsou nahouby, co se pajeni tyce. Ani tak nejde o material, s tavidlem(nejakym civilizovanym) to nakonec nejak chytne, ale pajeni je prilis pomalej proces a ten clanek behem nej dostane strasnou cocku co se teploty tyce. A fakt nechces zazit prilis prehratej LiIon clanek. 100x to projde, po 101 to bude s pyrotechnickyma efektama.

Jak pise kolega, pokud nabijis clanky seriove, je nutna nejaka nabijecka s BMS, ktera to nabijeni ridi a balancuje jednotlivy seriove razeny clanky, ale to snad vis. Prebitej clanek taky neni hezka vec.

Jen tak pro zajimavost, v praci si hraju s modulem 168s2p(nakonec tyhle moduly budou jeste 2-8p), ale ty clanky nejsou 18650, ale pytliky s 44AH. Sumasumarum 55kWh enerigie sbaleny na cesty. A musim rict, ze kdyz na tom delam testy okolo bezpecnosti, kdy tomu clovek zamerne ublizuje a testuje, ze to muj vlastni SW sestreli nez se neco stane, tak nemam dobrej pocit okolo zaludku...

Co se týká přebití některých článků, konkrétně těch LiitoKala, tak tyto mají vestavěnu "nějakou" ochranu proti přebití, která článek při přebití přeruší a asi je "na věky" odrovnán. Při měření napětí ukazují 0 V. Stalo se mi to na třech, do série zapojených a blbě zapojeném modulu BMS na 12V. A ten modul mi to oddělalo rovněž. Holt, chybami se člověk učí.:-(
U jiného typu se mi, když jsem jej nabíjel samostatně, stalo totéž a nějakým záhadným způsobem (prozkratoval jsem) se spravil a ukázal max.napětí. Ale další jsem nějak napíchl měř.hrotem a "blafnul" a fest mi zahořel. Plamen jak z acetylenového hořáku, délky cca půl metru. A hořel skoro minutu. Žádná sranda!!!
A když jsem to prozkratování zkoušel u těch LiitoKala (venku, za větších bezpečnostních opatření:-D), tak ty nereagovaly na nic a jsou stále "mrtvé".3-[

Osobně bych se bál jen tak spojit Li-Ion baterie paralelně. Pokud už bych musel, pak bych je nejdřív propojil přes přiměřený odpor, který by omezil vyrovnávací proud mezi články. Až bych měl jistotu, že mají stejné napětí (0V na vyrovnávacím odporu) pak bych je teprve spojil "natvrdo". Že by měly být články nové, pokud možno ze stejné serie a před tou (uznávám mírně krkolomnou) operací stejně nabité nebudu ani připomínat. Co se týká pájení platí co napsal bahno.

Paralelní zapojování Li-Ion článků je běžné. Jsou takto zapojovány většina vícekapacitních powerbank pro dobíjení mobilů a dalších zařízení. Bývají osazeny články 18650 a třeba na kapacitu 10000 mAh je jich zapojeno 5 ks paralelně s hodnotou 2000 mAh. A nabíjejí se všechny společně a musí být chráněny proti přebíjení a extrémnímu vybití. Doporučuje se ale, aby byly všechny shodné. Pak je je možné zapojit i v těchto paralelních spojeních ještě i do serie. Takto jsou sestaveny i baterie pro pohon dopravních prostředků s vyšším napětím a velkou kapacitou.
Vždy je však nutno osadit moduly PBC BMS, které chrání proti přebití, případně i extrémnímu vybití. V obou případech se baterie zničí. A hlavně pozor na zkrat, ten může být docela "dramatický"!!!
Pro Tvou potřebu je nutno propojit 3 paraleně propojené bloky o pěti článcích, s nom. napětí 3,7V, do serie. A tuto sestavu připojit přes modul PBC BMS 12V, který chrání vždy každou paralelní skupinu samostatně. ;-)

Možná to sem patří, a někdo to dosud neviděl i když vlákno začíná v roce 2014:

85kWh (!!!) battery pack z TESLY model S - články tehdy použité byly právě 18650, celkem 7104kusů!

pics-info-inside-the-battery-pack.34934

plno obrázků, i vcelku zajímavé počtení.

To be clear: There are 96 groups of 74 cells each.
Those 74 cells are in parallel, and thus those groups will all be balanced within themselves. 
Each group in essence acts as one large ~4.1v cell with greater current capacity (~230Ah).

Pekné, len na tomto bazmeku v pohodlí kresla čučať, to radšej mám v rámci úspory na svojom pokusnom, Š.Favorit 135 - karbes, nainštalovaný 40-článkový HHO vyvíjač a ako altík 350W náhradu z BMW. Za sedačkami sú 2x240Ah /12V baterky. Stačí mi HHO na pohon Favoritu po úprave karbesu zmesy, nastavení podľa sluchu predzápalu komína rozdeľovača.

Sa divím, že HHO vyvíjač, aký som pokusne švacol na Š.Favorit, nie je bežne inštalovaný na malolitrážnych vozoch aplikované. Že by to bolo kvôli tučnému priemeru medi vodičov kabeláži vedúce k článkom HHO od prepojenia altíka a bateriek?

Roky idem na zmes rozkladu vodíka HHO spracovaného škodováckym karbesom, ako delo, moji prevetraní strážni čokli sa za favoritom na pneumatike zavesnenej na lane, idú od rozkoše vybesniť. Po rolách, lesoch, rybníkoch.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru