Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Montáž palubek

Zdravím,

je lepší při montáži palubek vsunout pero do drážky na doraz nebo nechávat mezi palubkami malou mezeru kvůli roztažnosti?

A je lepší jednotlivé palubky postupně přibíjet příchytkami nebo hřebíčky k podkladové lati nebo si přichytit první palubku a ostatní jen do sebe zasouvat a nakonec je všechny najednou nahoře a dole přichytit pomocí vrutů překrývací latí (opět kvůli roztažnosti)?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Čo máš porád s tou rozťažnosťou dreva? Však palubky sa nielen-že narazia do seba kladivom pomocou kr…
Nuda 27.11.2018 14:01
Nuda
Jak se jmeuje ten xindel? nový
kejki 30.11.2018 12:51
kejki
Dobrý den,jedná se o pneumatickou hřebíkovačku s možnosti nastavení úhle zatloukání. https://www.go… nový
Lubomír 30.11.2018 16:24
Lubomír
Díky, to je krásná věc. poslední
kejki 02.12.2018 14:18
kejki

Čo máš porád s tou rozťažnosťou dreva? Však palubky sa nielen-že narazia do seba kladivom pomocou krátkeho, cca 20cm odrezku odfajčeného z nepotrebnej palubovky, ale je nutné každú lajnu ako bonus dotlačiť šponovaním smerom do seba minimálne na dvoch miestach súčasne, aby palubovky zapadli tesne na chlp, že sa do spoja nezmestí ani tenký plátok žiletky.

Jedine, že by si mal palubovky minimálne desať rokov na suchu vyšpangľované, sušené prievanom a použil ich nemorené do vlhkého pivničného priestoru prípadne do neizolovanej, vlhkej stavby. V tom prípade sa môžu vyduť, vyrvať na niektorom spoji z klincov a nosných, podkladových fošní.

Ideálne je dokonca palubovky v bežnej stavbe po narazení pera do drážky kladivom dvoma piestovými hevermi opreté hranolmi o náprotivnú stranu muriva natlačiť silou do seba a následne až potom ich pribiť klincami.(Tak sa postupovalo dávnejšie, ak nebolo po ruke riadne suché drevo). Tiež je vhodné nosné plochy spodných hranolov na ktorých leží podlaha podlepiť pištolou určenou na tuby nejakým univerzálnym tmelom na omietky a drevo. http://www.soudal.sk/produkt/t-rex-power

Požičaj si tento xindel; http://ix.sk/AcKwa

Ak máš palubovky zo surového dreva priamo vyrobené od stolára, je vhodné obojstranne(!) suché dosky ošetriť penetráciou, napríklad horúcim ľanovým olejom natieraný plochým štetcom v pohodlí, položené na dvoch kozách a nechať olej vsiaknuť do dreva. Penetrácia z oboch strán zaručí, že sa nebudú zo spodnej strany vlkom do oblúka dosky prehýbať v smere letokruhov. Lebo sotva máš dosky vyťažené presne do stredu kmeňa, jedine tie sa neprehýbajú. Tiež nepomôže v prípade vlhkej stavby podložená pod palubovky parozábrana najmä, ak nie je stavba pravidelne okurovaná, ale užíva sa sporadicky ako víkendová stavba s prudkými zmenami teplotných výkyvov pričom vzniká na opačnej strane dosiek rosný bod, teda kondenzuje sa vlhkosť čím sa dosky dočasne prehýbajú, pracujú, pritom sa mierne a postupne uvoľňujú v spojoch a klincoch.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru