Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit doutnavku

Zdravím,
chtěl bych se zeptat na jednu věc. Koupil jsem tento termostat. Chtěl bych do něj nebo vedle něj dát doutnavku, abych viděl, kdy je sepnuté čerpadlo a kdy ne. Problém je v tom, že do termostatu nevede nulák, ale jen fáze která se přerušuje a zem. Návod k zapojení termostatu je zde.
Jde to nějak vymyslet?
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doporučoval bych použití negativní (obrácené) signalizace, tedy, pokud poběží čerpadlo, svítit nebud…
George63 10.11.2018 20:48
George63
Dobře, to zní celkem logicky, ono je to ve finále vlastně jedno. Nicméně pokud tam nemám ten nulák a…
Tomson 11.11.2018 08:19
Tomson
Bude to svítit, neboť druhá strana bude napájena "nulou" přes čerpadlo, ale vzhledem k minimálnímu p…
George63 11.11.2018 08:39
George63
Po zkušenostech, co mám s ledkama, bych ještě doporučil připojit další diodu antiparalelně k ledce.… poslední
ml1 16.11.2018 14:42
ml1
Něco podobného jsem zkoušel vymyslet na vypínač do špajzu co je před špajzem a není vidět, když někd… nový
Yarda 12.11.2018 09:35
Yarda
Pokud by jsi chtěl, aby ta diodka svítila při zapomenutém vypnutí, musel by jsi do vypínače opět dot… nový
George63 12.11.2018 10:15
George63
Problem z kontrolou svetla jsem řesil tak že do vypinace se dala do serie zarovicka ktera svitila po… nový
Kenav 12.11.2018 17:12
Kenav

Doporučoval bych použití negativní (obrácené) signalizace, tedy, pokud poběží čerpadlo, svítit nebude (běžný provozní stav), pokud čerpadlo nepoběží, bude svítit (varování). Zapojit mezi svorky C a 2, na kterou bude rovněž napojen přívod fáze pro čerpadlo. Jde pouze o zvyk, stav bude zřejmý. Pozor ale, většina doutnavek není přímo na 230V, ale je nutno do serie s ní zapojit předřadný rezistor (odpor) v hodnotě 180-220 kohm/0,5W.
Připojení mezi kontakt a ochrannou svorku není "košer".;-)

Bude to svítit, neboť druhá strana bude napájena "nulou" přes čerpadlo, ale vzhledem k minimálnímu proudu čerpadlo bude v klidu. Ale když ještě doplňuji, něco přidám.:-D
Ještě jednou jsem si přečet odpovědi předchůdců a tedy ještě doplňuji. Pokud nemáš ještě natažený kablík k termostatu, tak si k němu natáhni (od čerpadla, nebo z přívodu) kablík 5Cx1 (barvy 1xŽZ, 1xM, 2xČ, 1xH). A zapoj ŽZ na ochranný potenciál u čerpadla i u termostatu (ochranný vodič PE-"zem"), modrý na pracovní nulu u čerpadla "N" (jedna, stále zapojená přívodní svorka čerpadla) a na jednu stranu doutnavky, jeden černý na přívodní fázi pro čerpadlo (u čerpadla, nebo v přívodu k čerpadlu) a na kontakt C u termostatu a na kontakt 2 termostatu připoj vývod fáze k čerpadlu "L" (fáze pro spínání čerpadla) a rovněž druhou stranu doutnavky (přes odpor). Snad jsem to popsal srozumitelně.;-)
Co se týče zapojení svorek termostatu. Z popisu zapojení u termostatu je trochu nejasná funkce kontaktů (což předchozí rádce zřejmě pomýlilo). Stav kontaktů je kreslen v klidovém stavu, tedy, pokud termostat není iniciován. Takže, pokud má termostat sepnout čerpadlo při nastavené teplotě (a o to snad jde) a při poklesu zase vypnout, je nutno použít kontakty C a 2 a ne 1!;-) Při dostoupení nastavené teploty sepne C na 2!
Pokud by jsi už měl k termostatu natažen pouze 2 žilový kabel + ochranný vodič, pak použij zapojení jak jsem radil v předešlé odpovědi.
Ještě doplňuji. Pokud by jsi chtěl použít místo doutnavky LED diodu, je možno použít LED s nízkým odběrem (to už jsou snad dnes většina), s ní do serie běžnou usměrňovací diodu (min. cca 300V/1A) a ještě do serie odpor 55 kohm/0,5W. Jinak zapojit shodně jako doutnavku.
Upozorňuji ale, aby vše bylo zabudováno do nějaké plastové krabičky a "živé" části chráněny před možností dotyku !!! Třeba nějaká el.inst.krabice. :puff:

Po zkušenostech, co mám s ledkama, bych ještě doporučil připojit další diodu antiparalelně k ledce. Bez ní odcházejí nějak dříve, přitom srovnáním chrarakteristiky usměrňovací a svítivé diody vychází, že veškerý nápor závěrného napětí by měl být na té usměrňovací (přesně podle pravidla, lepší odře víc práce).
Pro síťové napětí je jednoznačně lepší doutnavka, nemusí se řešit topení předřadného odporu nebo proudové špičky předřadného kondíku a předřadný odpor k doutnavce vychází rozměroě výhodnějc než ta bižuterie, co je potřeba kolem ledky na 230V. Dají se kromě červených sehnat i zelené a modré, takže nějaký výběr barev by taky byl. Zelené poměrně běžně, modré jsem už dávno neviděl (naposledy je míval FK technik), ono to nějak s příchodem ledek přestalo být potřeba.

Něco podobného jsem zkoušel vymyslet na vypínač do špajzu co je před špajzem a není vidět, když někdo zapomene ve špajzu zhasnout. Napadlo mne do přívodu ke světlu ve vypínači dát odpůrek nebo dvě až tři diody v sérii a paralelně k nim červenou LED (plus nějaké drobné kolem aby to fungovalo). Ale zůstalo jen při nápadu, nezkoušel jsem to ani ubastlit.

Pokud by jsi chtěl, aby ta diodka svítila při zapomenutém vypnutí, musel by jsi do vypínače opět dotáhnout "N". Jinak pak opět pouze obrácená signalizace (shodně s diskutovaným termostatem). Víc diod za sebou, podle mne, nemá smysl, stačí pouze jedna na dostatečné napětí.
Ale pokud nechceš řešit extra s diodou, použij běžný klasický spinač se signalizační doutnavkou, který se vyrábí. Pokud zapomenou zhasnout doutnavka nesvítí, pokud je vypnuto svítí. Nulák není potřeba. Pokud nesu "dříví do lesa", omlouvám se.:-D
Jinak já řešil v takovýchto místnostech (komory, WC,malá koupelna) spínání svítidel pomocí pohybových spinačů s PIR čidly. Vše z AliExp., ubastlil a vyšlo na max. 70,- Kč jedno. Nastavitelná délka sepnutí, při pohybu svítí stále. Spínač ke svítidlu, čidlo do optimálního místa. Případně můžeš použít i LED žárovku s PIR čidlem (ale bez ochranného skla !). Dá se sehnat (u nás Lídl) za cca 190,- Kč. Mají pevně nastavenou dobu sepnutí, ale opět při pohybu svítí stále.

https://www.elektromaterial-svitidla.cz/podlinky/eshop/6-1-VYPINACE-A-ZASUVKY/20-2-SEZ-KROMPACHY/5/981-Vypinac-SPINAC-SE-SIGNALIZACNI-DOUTNAVKOU-hnedy-SEZ-Krompachy-STANDARD

http://www.led-zdroj.cz/Zarovka-LED-E27-7W-bila-s-PIR-cidlem-d207.htm

https://aukro.cz/kouzelna-zarovka-s-pir-cidlem-senzorem-el003-6927439078

Problem z kontrolou svetla jsem řesil tak že do vypinace se dala do serie zarovicka ktera svitila pouze pri zapnuti.Žadny draty navic,minimalni naklady.Pokud jde o termostat ktery spina velký proud,tak se udela z kousku odporoveho dratu odpor a paraelne tu zarovicku nebo ledku.Timto zpusobem je zaroveň kontrola že spotrebič opravdu jde a ne ze je jen zapnuty.Zase min. naklady ,zadny draty navic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru