Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit doutnavku

Bude to svítit, neboť druhá strana bude napájena "nulou" přes čerpadlo, ale vzhledem k minimálnímu proudu čerpadlo bude v klidu. Ale když ještě doplňuji, něco přidám.:-D
Ještě jednou jsem si přečet odpovědi předchůdců a tedy ještě doplňuji. Pokud nemáš ještě natažený kablík k termostatu, tak si k němu natáhni (od čerpadla, nebo z přívodu) kablík 5Cx1 (barvy 1xŽZ, 1xM, 2xČ, 1xH). A zapoj ŽZ na ochranný potenciál u čerpadla i u termostatu (ochranný vodič PE-"zem"), modrý na pracovní nulu u čerpadla "N" (jedna, stále zapojená přívodní svorka čerpadla) a na jednu stranu doutnavky, jeden černý na přívodní fázi pro čerpadlo (u čerpadla, nebo v přívodu k čerpadlu) a na kontakt C u termostatu a na kontakt 2 termostatu připoj vývod fáze k čerpadlu "L" (fáze pro spínání čerpadla) a rovněž druhou stranu doutnavky (přes odpor). Snad jsem to popsal srozumitelně.;-)
Co se týče zapojení svorek termostatu. Z popisu zapojení u termostatu je trochu nejasná funkce kontaktů (což předchozí rádce zřejmě pomýlilo). Stav kontaktů je kreslen v klidovém stavu, tedy, pokud termostat není iniciován. Takže, pokud má termostat sepnout čerpadlo při nastavené teplotě (a o to snad jde) a při poklesu zase vypnout, je nutno použít kontakty C a 2 a ne 1!;-) Při dostoupení nastavené teploty sepne C na 2!
Pokud by jsi už měl k termostatu natažen pouze 2 žilový kabel + ochranný vodič, pak použij zapojení jak jsem radil v předešlé odpovědi.
Ještě doplňuji. Pokud by jsi chtěl použít místo doutnavky LED diodu, je možno použít LED s nízkým odběrem (to už jsou snad dnes většina), s ní do serie běžnou usměrňovací diodu (min. cca 300V/1A) a ještě do serie odpor 55 kohm/0,5W. Jinak zapojit shodně jako doutnavku.
Upozorňuji ale, aby vše bylo zabudováno do nějaké plastové krabičky a "živé" části chráněny před možností dotyku !!! Třeba nějaká el.inst.krabice. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny