Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojení starého lustru 5ramen

ví tu někdo jak zapojit černý červený a žlutý drát z lustru na hnědý modrý a zelenožlutý ze stropu zkoušel sem to různě kombinovat a nesvítí a ano vim že zelenožlutý je jen kostra dík za radu nevim si rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak sem to rozšrouboval a uvnitř je čokoláda to by v originálu nebylo ne nebo bylo? a v každym ramen…
nechciseusmažit 29.10.2018 20:16
nechciseusmažit
Jde o nenormalizované barvy vodičů. Pokud jdou červenej a zelenej drát do objímky, zjisti ještě (tře…
George63 29.10.2018 20:29
George63
ano pospojuju to jak popisuješ a pude to je to už jasné ... a ne takovou práci s měněním barev nechc…
nechciseusmažit 29.10.2018 20:38
nechciseusmažit
Píšeš že jde po starý lustr. A normy a zvyklosti se stále mění a rovněž je důležité, kdo to vyráběl…
George63 29.10.2018 20:43
George63
tak nevim jak může bejt starej asi dost... je z bazaru líbil se mi k nám na vesnici na statek... jen… nový
nechciseusmažit 29.10.2018 20:53
nechciseusmažit
Tak to je jasný.:-D Do bazarů se vozej různý věci z celý Evropy, potažmo i z celýho světa. A tam naš… nový
George63 29.10.2018 21:08
George63
Pozri sa, či niekde nie je Made in USSR (Сделано в СССР) - potom by to bolo jasné. Rusi nikdy nerobi… nový
yYy 30.10.2018 19:32
yYy
Tohle zase tak staře nevypadá (tak padesátá léta spíš novější), rozhodně ne tak, aby to mělo nějaké… poslední
ab 02.11.2018 16:17
ab
Já bych začal tím, že bych vyzkoušel, zda lustr svítí, když k němu připojím síťovou šňůru a vidlici… nový
Yarda 30.10.2018 02:20
Yarda

tak sem to rozšrouboval a uvnitř je čokoláda to by v originálu nebylo ne nebo bylo? a v každym ramenu vede na objimku červenej a zelenej drát přičemž z lustru žádnej zelenej nevede ... mám chut všechny kabely vyházet a připojit kabel rovnou na jednu objímku a nepárat se s tim

Jde o nenormalizované barvy vodičů. Pokud jdou červenej a zelenej drát do objímky, zjisti ještě (třeba "prozvoněním") kam jsou vodiče v objímce připojeny. Pokud je (asi předpoklad) zelený na bok v objímce a červený na střed, pak spoj všechny červené na jednu svorku čokolády, zelené na druhou a na svorku s červenými pak černý vodič z instalace (fáze) a na svorku se zelenými modrý (pracovní nula). Zelenožlutý z instalace pak připoj někde na kovovou "kostru" světla.
Fáze musí jít na střed objímky, pracovní nula na boční kontakt. Zelenožlutý z instalace je ochranný vodič. Pokud by svítidlo bylo dřevěné, zelenožlutý ponech nezapojený.
No a pokud jsi to zkoušel kombinovat různě a stále to nesvítilo, tak pak do toho černého vodič z instalace asi nejde napětí. Nutno zkontrolovat vypínač, potažmo jistič obvodu v rozvaděči.
Jinak, pokud by jsi to chtěl mít OK a chtěl by jsi si s tím dát práci, tak ty zelené vyměň za modré a ty červené za černé, nebo hnědé.:puff:

ano pospojuju to jak popisuješ a pude to je to už jasné ... a ne takovou práci s měněním barev nechci dík to bych to rači obmotal barevnejma izolepama... jen nechápu jak může dojít k tomu že sou tam ty kabely špatně to jako někdo vstal a řekl si fajn dnes du pomíchat kabely v lustru :D

Tak to je jasný.:-D Do bazarů se vozej různý věci z celý Evropy, potažmo i z celýho světa. A tam naše předpisy neplatí!;-)
Ale dají se tam objevit a koupit kolikrát "exkluzivní"věci a spotřebiče. I já, na chatu, v našem, koupil už mnoho z nich.
Třeba krásný pětilistý třírychlostní stropní ventilátor, s černými lopatami a "zlatou" armaturou, se světlem ve středu a za 700,- Kč. Mám jej namontovaný ve středu obytné místnosti, aby mi, při zatopení v krbu, promíchával teplý vzduch od stropu k podlaze. V létě pak zase chladí. U nás jinak nic takovýho není a pokud by byl i nějaký obyčejný, cena jde do tisíců.:-D

Pozri sa, či niekde nie je Made in USSR (Сделано в СССР) - potom by to bolo jasné. Rusi nikdy nerobili elektroinštaláciu bezpečne a podľa normy, farebné značenia vodičov mal každý závod iné (ako ich napadlo, alebo aký kábel mali na sklade).
Vtedy pomôže buď prerobiť, alebo fyzicky zistiť, ktorý kábel kam vedie....

Já bych začal tím, že bych vyzkoušel, zda lustr svítí, když k němu připojím síťovou šňůru a vidlici strčím do zásuvky a zda se rozsvítí žárovka, když ji připojím k drátům co koukají ze zdi. Nebo bych spíš začal tím, že bych si proměřil, jestli v drátech co koukají ze zdi je nějaká elektrika a jaký je odpor mezi dráty co koukají z lustru.
Ty začni tím, že si na připojení lustru objednáš elektrikáře.
Ze školení podle vyhlášky 50 si matně vybavuji, že předepsaná je jen barva z/ž, ty ostatní jsou jen doporučené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru