Předmět Autor Datum
Guma vaku časem degraduje, propouští vzduch a musí se dotlakovat a posléze vyměnit. Mám oboje. Do ná…
Kyncl 24.10.2018 13:24
Kyncl
Ak tam nie je membrána (vak), tak vzduch z bubliny sa rozpúšťa vo vode a rozpustený uniká spolu s vo…
ok 24.10.2018 13:33
ok
Výhradne osaď expanzku, (z vnútra pozink), aspoň o obsahu 100-150l s horným ventilom určeným na prav…
Nuda 24.10.2018 16:58
Nuda
Tady máš pěkný článek a rozbor výhod a nevýhod různých systémů tlakových nádob. Podle mne je asi lep…
George63 24.10.2018 17:09
George63
http://ix.sk/01hZk detská hračka vybavená FM k nejakému bungalovu s dvoma trpajzlíkmi (hobitmi). O…
Nuda 24.10.2018 17:23
Nuda
Každý volí podle svých představ, možností a zkušeností. Pokud chceš ohromovat sousedy duhou "pri záp…
George63 24.10.2018 17:52
George63
mal som z vakom,kym som zistil že je deravy tak nadrž stihla prehrdzaviet.Teraz mam antikorovu bez v…
jimbim 24.10.2018 18:31
jimbim
Když vám už 40 let funguje, proč ji měnit? Podívejte se sám, zřejmě je bez vaku a na čerpadle je při… poslední
náhodný 24.10.2018 21:32
náhodný

Guma vaku časem degraduje, propouští vzduch a musí se dotlakovat a posléze vyměnit. Mám oboje. Do nádob není vidět jak to v nich vypadá. Jediné, co mě napadá, že nádobu s vakem lze montovat horizontálně. Klasickou nádobu bez vaku mám starou asi 80 let, ještě od Sigmunda, a nemá chybu.

Výhradne osaď expanzku, (z vnútra pozink), aspoň o obsahu 100-150l s horným ventilom určeným na pravidelné natlakovanie vzduchu kompresorom. Je logické, že dokonca najtesnejší ventil s metalickým sedlom ti časom upustí tlak a budeš nútený aspoň raz do roka kompresorom "bublinu" nafúkať to tlaku, aby ti pri spodnom zopnutí tlakového spínača nestrieľal do výtoku batérií.

Nič na svete ešte lepšie nikto nevymyslel, lebo membrána nie je konštruovaná na požadovaný pracovný tlak v tvojej sústave, aby sa čerpadlo nezapínalo často, teda neekonomicky tzv. "štěkalo". (Bežný tlak dodaný VaK je medzi 5.5 až 6bar).
--------

Poznám kutilské riešenie, pri ktorom sa tzv. "retním" ventilkom nasával pred čerpadlom vzduch, čím sa dokázal únik tlaku v expanzke nahradiť. http://ix.sk/u9jxp

Problém bol v technickom riešení sústavy, že nasatý vzduch pred lamelami SVA čerpadla bol rozsekaný, premiešaný vo vode vo výtlačnom potrubí.

Expanzka musela byť situovaná tesne za výtlačným čerpadlom na potrubí v polohe, aby vzduch v najvyššom bode z čerpadla vystúpil priamo do nádrže a "nestrieľal" u výtoku vo vodovodnej batérii.

Dodnes takto fičím na kopanej studni, ale ako bonus mám dve expanzky. Prvá expanzka o obsahu 150L je ihneď za čerpadlom, nasleduje v chalupe sitkový, samočistiaci reverzný mikrofilter, následne za ním je kremelinový, uhlíkový filter oddelený dvadsiatimi sítkami zo striebra ktorý je vybavený prietkovým ÚV žiarením za ktorým je ako bonus ešte jedna 200l natlakovaná expanzka prippojená na 1" slepom prívode" kvôli regulácii tlakov v sústave pri okamžitom odbere vody do WC (typu benkiser), aby sa niekto v sprche neobaril teplou vodou ako prasa v prípade poklesu tlaku v sústave.

Celá táto sranda, výhradne pre úžitkovú pitnú vodu do chalupy, ma vyšla cca na 8.tis € (240-tis. SKK) v roku 1994.

Ak si zoberiem ceny pri vodnom, stočnom, ak mám zastrešný bazén, vírivku, 2x WC, dvojgaráž s točkami a vapkou na umývanie vozidiel, bola to velice dobrá investícia, ktorá sa zaplatila max. v lehote osem rokov.

Tiež využívam tepelné čerpadlo na podalhové kúrenie, voda-voda s odvodom vody do blízkeho potoka, lenže pri 45Ytong, 25cm opláštenia, trojsklo je táto úspora zanedbateľná.

Tady máš pěkný článek a rozbor výhod a nevýhod různých systémů tlakových nádob. Podle mne je asi lepší ta s vakem, kdy je možno vadný vak vyměnit a není nutno měnit celou nádobu. Osobně takové používám 3 ks, dvě doma a jednu na chatě. Dofoukávání provádím tak často, že už si ani nepamatuji kdy jsem prováděl.:-D Co se týče degradace pryžového vaku, zřejmě záleží i na agresivitě a složení vody. Mé nádoby už slouží všechny víc jak 10 let a zatím bez oprav.
V současné době už není nutno instalovat zbytečně velké expanzky, čerpadla i spínací zařízení jsou dnes schopna zvládnout i časté spínání, které u nádob s větším obsahem není tak časté.
Vlastní zkušenost.
U mého čerpadla doma (čerpadlo odstředivé samonasávací 0,75 kW), nádoba 10l na vodárně + 30l nad ní (původně od starého čerpadla a přidána k novější vodárně s vlastní nádobou). A jde o RD a domácnost se 7 lidmi, spotřeba poměrně velká (souží v létě i 3 x za sezonu už cca 5 let i na napouštění bazénu 15 m3 za 24 hodin) a stačí na vše úplně bez problémů a zatím bez poruchy. Provozní tlak zapínání čerpadla 1,5 atm., vypínání 2,3 atm. :puff:
https://www.sos-shop.cz/sos/7-NEKOLIK-PRAKTICKYCH-RAD/12-Porizujeme-TLAKOVOU-NADOBU

http://ix.sk/01hZk

detská hračka vybavená FM k nejakému bungalovu s dvoma trpajzlíkmi (hobitmi).

Okolití susedia s otvorenou chrápou, ktorí sa dali na tieto xindle čumia, ako si hoviem. Niet nad dostatok tlakových, expanzných nádob ošetrených výkonným čerpadlom.

Geriatrom čurká voda z hadice, moja závlaha spustí gejzír s nádhernou dúhou pri západe Slnka.

Každý volí podle svých představ, možností a zkušeností. Pokud chceš ohromovat sousedy duhou "pri západe Slnka", tvoje věc. ;-) Já mám zařízení min. 5 x levnější, žádný "bungalov" ale RD klasický jednopodlažní s obytným podkrovím, dvě samostatné domácnosti (dvě kuchyně a dvě koupelny a WC+ venkovkovní spotřeba i pro bazén a zahradu) o 7-mi lidech (což je podstatné !) a slouží mi k plné spokojenosti. :-D Tož nemachruj. :puff:

Když vám už 40 let funguje, proč ji měnit?
Podívejte se sám, zřejmě je bez vaku a na čerpadle je přisávací retní ventilek, kterým se nastavuje množství přisávaného vzduchu. Jediné, co se opotřebovává, bývá gumička retního ventilku, ale přesto vydrží několik let, jen se musí šroubkem citlivě nastavit množství vzduchu. Tlaková nádoba je silnostěnná, uvnitř pozinkovaná, jen tak neprorezne. Voda smáčí vnitřní stěnu nádoby.

U nádoby s vakem stačí tlaková nádoba z tenčího plechu, uvnitř je suchá, voda je ve vaku. Když časem nebo nevhodnou údržbou a provozem čerpadla praskne vak a voda vnikne do prostoru tlakové nádoby, může nádoba uvnitř rezivět, když v ní prorezne dírka, utíká vzduch a pak se nádoba musí vyhodit a koupit nová. Vak při správném chodu čerpadla obvykle drží dlouho a nemusí se měnit, pokud ano, je to práce na půl hodinky s běžným domácím nářadím. Tlaková nádoba s vakem je moderní, běžná, osvědčená vydrží dlouho a na čerpadle nemusí být přisávací retní ventilek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru