Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výhody a nevýhody tlakové nádoba bez vaku a s vakem

Tady máš pěkný článek a rozbor výhod a nevýhod různých systémů tlakových nádob. Podle mne je asi lepší ta s vakem, kdy je možno vadný vak vyměnit a není nutno měnit celou nádobu. Osobně takové používám 3 ks, dvě doma a jednu na chatě. Dofoukávání provádím tak často, že už si ani nepamatuji kdy jsem prováděl.:-D Co se týče degradace pryžového vaku, zřejmě záleží i na agresivitě a složení vody. Mé nádoby už slouží všechny víc jak 10 let a zatím bez oprav.
V současné době už není nutno instalovat zbytečně velké expanzky, čerpadla i spínací zařízení jsou dnes schopna zvládnout i časté spínání, které u nádob s větším obsahem není tak časté.
Vlastní zkušenost.
U mého čerpadla doma (čerpadlo odstředivé samonasávací 0,75 kW), nádoba 10l na vodárně + 30l nad ní (původně od starého čerpadla a přidána k novější vodárně s vlastní nádobou). A jde o RD a domácnost se 7 lidmi, spotřeba poměrně velká (souží v létě i 3 x za sezonu už cca 5 let i na napouštění bazénu 15 m3 za 24 hodin) a stačí na vše úplně bez problémů a zatím bez poruchy. Provozní tlak zapínání čerpadla 1,5 atm., vypínání 2,3 atm. :puff:
https://www.sos-shop.cz/sos/7-NEKOLIK-PRAKTICKYCH-RAD/12-Porizujeme-TLAKOVOU-NADOBU

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny