Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ventilátor 230V

Zdravím, před několika týdny se mi rozbil ventilátor - po zapojení do zásuvky pouze vrčí a netočí se ani když mu pomohu tak se nechytne nějaké rady? děkuji (pokud budete potřebovat fotky, jiné informace tak nemám problém poskytnout)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zjisti, jestli v náboji (středu) vrtule není z boku šroubek, jestli je, povol ho,povol dost, může bý…
Zerozero 15.10.2018 20:51
Zerozero
děkuji za zatím nejlepší odpověď, chtěl jsem zkusit vaši radu ale víko motoru drží 4 ,,maticový šrou…
Bermine 16.10.2018 15:55
Bermine
Ty šroubky jsou krátké, samostatné pro každé víko, nebo jsou dlouhé, zkrz stator a z druhé strany ma…
Zerozero 16.10.2018 23:34
Zerozero
Dobrý den, děkuji za odpověď 1. jsou tam 4 dlouhé zapuštěné šrouby a nakonci je matka, zkoušel jsem…
Bermine 17.10.2018 15:13
Bermine
Takový šroubek by neměl být problém. Máš asi mizerný klíč, nebo už omletou matičku. Vem malý sekáč,… poslední
Zerozero 18.10.2018 01:07
Zerozero

Zjisti, jestli v náboji (středu) vrtule není z boku šroubek, jestli je, povol ho,povol dost, může být v důlku. Zkus sundat vrtuli.
Pokud nejde, odšroubuj šroubky, co drží víka motoru, z obou stran. Tahem za vrtuli a stator stáhni stator z rotoru. Zůstane ti rotor s vrtulí.
Uchop pevně rukou (lepší svěrák, je li) rotor a druhou rukou táhni a otáčej vrtuli, měla by povolit.
Pokud ne, podlož víko motoru dvěma dřevěnými špalíky, nebo něčím, tak aby byly okolo rotoru a na nich položené víko motoru, vrtulí nahoru. Rotor musí volně viset mezi podložkami. Do středu vrtule na hřídelku přidrž kovovou tyčku, o něco slabší, než je hřídel. Poklep kladívkem. To už by mělo povolit. Pokud ne, poklep víc. Pokud stále ne, poklep silně. Pokud ne, poklep brutálně. Poku ne, vyhoď to.
Pokud se to povede, předpokládám kluzná ložiska. Ložiska vyčisti protahováním hadříku namočeného v benzínu (nebeo třeba WD, či jiné čistidlo). Také očisti hřídelku z obou stran a nasuň do ložiska a zjisti vůli. Trochu to hrkat může, ale jen maličko. Pokud to hrká moc, vyhoď to.
Pokud OK, nakapej pár kapek oleje (na kola, nebo šicí stroje a pod. Nízkotuhnoucí olej asi mít nebudeš) na takový věneček, co drží kluzné ložisko, pod tím je filc, aby se trochu nasákl. Mázni vnitřek ložiska a hřídelku. Pokud se vše zdaří, smontuj to zpátky do kupy. Zkus volnost točení.
Pokud OK, oprav nejdříve tu zástrčku, aby z ní nečuměly dráty. Potom zkus zapnout. Poku se netočí, zjisti kde jsi udělal chybu. Pokud nikde a stále se netočí, buď nejde proud, nebo je motor kaput a nakonec to vyhodíš. :puff::beer:

Ty šroubky jsou krátké, samostatné pro každé víko, nebo jsou dlouhé, zkrz stator a z druhé strany matky? Pokud krátké pokepej je kladívkem, jsou zapuštěné, tak přes něco, nějakou tyčku. Ale myslím, že u tohoto motorku jsou zkrz, s matkami. Je to asi čtyřka šroubek, to by neměl být problém. Ale když tak, když navlékneš trubkový klíč, nebo oříšek, tak to snadno utrhneš. zbytek šroubu pak vyklepneš, pokud by tam nějak držel.
Potom použiješ jiný šroub. Ale asi tak dlouhý nebudeš mít. Koukneš někde v železářství, mohli by mít. Z nouze pokud ne, tak lze koupit závitovou tyč, no je metrová, zbytek se ti někdy bude hodit. Uřízneš potřebný kus a dáš matičky z obou stran. Ta tyč čtyřka stojí pár korun.
Pokud bys nesehnal ani tu tyč, tak to jde udělat i prasácky a nechat to jen na třech šroubech. :puff:

Dobrý den, děkuji za odpověď 1. jsou tam 4 dlouhé zapuštěné šrouby a nakonci je matka, zkoušel jsem to přes trubičkový klíč a to se prostě nehne pouze to přeskakuje a to se bojím že obrousím hlavičku a už to nedostanu ven vůbec

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru