Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ventilátor 230V

Zjisti, jestli v náboji (středu) vrtule není z boku šroubek, jestli je, povol ho,povol dost, může být v důlku. Zkus sundat vrtuli.
Pokud nejde, odšroubuj šroubky, co drží víka motoru, z obou stran. Tahem za vrtuli a stator stáhni stator z rotoru. Zůstane ti rotor s vrtulí.
Uchop pevně rukou (lepší svěrák, je li) rotor a druhou rukou táhni a otáčej vrtuli, měla by povolit.
Pokud ne, podlož víko motoru dvěma dřevěnými špalíky, nebo něčím, tak aby byly okolo rotoru a na nich položené víko motoru, vrtulí nahoru. Rotor musí volně viset mezi podložkami. Do středu vrtule na hřídelku přidrž kovovou tyčku, o něco slabší, než je hřídel. Poklep kladívkem. To už by mělo povolit. Pokud ne, poklep víc. Pokud stále ne, poklep silně. Pokud ne, poklep brutálně. Poku ne, vyhoď to.
Pokud se to povede, předpokládám kluzná ložiska. Ložiska vyčisti protahováním hadříku namočeného v benzínu (nebeo třeba WD, či jiné čistidlo). Také očisti hřídelku z obou stran a nasuň do ložiska a zjisti vůli. Trochu to hrkat může, ale jen maličko. Pokud to hrká moc, vyhoď to.
Pokud OK, nakapej pár kapek oleje (na kola, nebo šicí stroje a pod. Nízkotuhnoucí olej asi mít nebudeš) na takový věneček, co drží kluzné ložisko, pod tím je filc, aby se trochu nasákl. Mázni vnitřek ložiska a hřídelku. Pokud se vše zdaří, smontuj to zpátky do kupy. Zkus volnost točení.
Pokud OK, oprav nejdříve tu zástrčku, aby z ní nečuměly dráty. Potom zkus zapnout. Poku se netočí, zjisti kde jsi udělal chybu. Pokud nikde a stále se netočí, buď nejde proud, nebo je motor kaput a nakonec to vyhodíš. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny