Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vybíjení Autobaterie

Jenom tady trochu upřesním. I v cizině vědí, co dělají. V tom článku se praví, že napětím cca 15,5V se dosáhne 100% nabití. A v tom je jádro pudla. V autě se z důvodu neplynování baterie nikdy nenabíjí na 100%. To proto, že při nabití na 100% a nepřerušení nabíjení baterie plynuje a nabíjení se musí přerušit. Pokud by regulátor alternátoru byl nastaven na tuto hodnotu, baterie by stále plynovala, protože se nabíjení neodpojí a alternátor je stále připojen k baterii. Baterie by trpěla. Proto se regulace nastavuje níž, než je plynovací napětí. Nabití baterie o něco méně než 100% ničemu nevadí. V případě nabíjení nabíječkou, lze, je li to potřeba nabít na plných 100%. Buď, to pak odpojí automatika, nebo obsluha. V případě zalité baterie trochu plynování neuškodí, zejména pokud baterii lze dolít. Ale u zapouzdřených baterí, třeba AGM, je nabíjení naplno a zvlášť po delší dobu zárukou snížení životnosti.
K tomu, kolik si vybitá baterie bere v autě z alternátoru. Není zcela přesné, že kolik chce, ale je pravdou, že dobrá, vybitá baterie vezme z počátku skoro celý výkon alternátoru. Proto i po desítkách sekund chodu motoru lze zpravidla nastartovat.
Ale tento proud trvá jen krátkou dobu a velmi rychle se snižuje (jinak by taky to baterka nevydržela). Proud je daný regulovaným napětím alternátoru a vnitřním odporem baterie. Proto že vybitá baterie má napětí nízké, tak "přesah" napětí alternátoru je velký a proto je velký proud.
Ale při tomto proudu se baterie velmi rychle nabíjí a napětí rychle roste. Tím se také rychle snižuje přesah napětí z alterátoru a také tím klesá proud. Dále napětí na baterii stoupá a tím stále klesá proud. Při napětí asi 14V (podle nastavení regulátoru pro druh baterie), se napětí baterie a alternátoru vyrovnají a protože už není žádný přesah napětí z alternátoru, nabíjecí proud poklesne téměř na nulu. Baterie je nabitá na cca 90% a dál se nenabíjí, aby neplynovala. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny