Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Napájení LED světel z powerbanky?

Prosím o kontrolu.

Existují světla LED s PIR čidlem s bateriovým napájením, buď na 3 AA/AAA nebo na 4 AA/AAA. Uvažuju o jejich napájení z powerbanky, ta má na výstupu 5 V.

Kterým dát přednost? Ty na 3 články jsou pro napětí 4.5 V (reálně míň) a 5 V napájení by zřejmě znamenalo podstatně vyšší proudový odběr - protože charakteristika LED diody je docela strmá. Váhám, zda nebude ale problém u čtyřčlánkových napájení jen 5 V.

Co se týká výkonu, ten znám jen u těch tříčlánkových: 0.3 W nebo 0.6 W. Ty silnější tedy při 4.5 V mají odběr proudu pod 150 mA. Odhadem by světla na čtyři články mohly mít odběr proudu kolem 200 mA (výrobce bohužel neuvádí).

Světla hodlám k powerbance zapojit paralelně. Pro běžnou powerbanku není problém po delší čas dodávat 1 A; tři světla by současně vzaly kolem 0.6 A a navíc: budou svítit tak dvě minuty. Přívod napájení bych vyřešil USB kabelem určeným do nabíječky; ustřihnu a odizoluju, najdu si dva napájecí vodiče, ke každýmu z nich zapojím 3 další a vždy jeden napájecí pár přivedu ke světlu.

Powerbanka s udávanou kapacitou 10000 mAh (pro 3.7 V) má skutečnou kapacitu 7400 mAh (pro 5V). Budu uvažovat jen poloviční kapacitu (světla budou provozována přes zimu v mrazu). I těchto 3700 mAh by stačilo při odběru 600 mA na 6 hodin svícení; svítit se bude vždy jen pár minut denně, tj. výdrž je "nekonečná".

Mám tam někde chybu v úvaze? Jak se na to díváte?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám tohle světlo. Má zajímavý funkce: jde ho přepnout do režimu svítím pořád, do režimu PIR (reaguj…
Pavel 22.10.2018 18:46
Pavel
Aha, ještě update. Ono to světlo má i další funkci, dá se nastavit intenzita svícení (a zřejmě i cit… poslední
Pavel 22.10.2018 18:57
Pavel

Mám tohle světlo.

Má zajímavý funkce: jde ho přepnout do režimu svítím pořád, do režimu PIR (reaguju na přítomnost) a nastavit čas zpoždění zhasnutí o 20 s, 60s, 90 s. Navíc se dá nastavit citlivost PIR a úroveň vnějšího osvětlení, kdy začne reagovat (tj. svítí až za šera a hodnota toho šera jde nastavit).

Je na 4 AAA články, nominálně teda na 6 V. Provedl jsem trochu měření:

Mám v něm 4 články s napětím naprázdno 1.56 V, tj. 6.24 V celkem; odběr proudu při trvalém svícení je 55 mA -> odebíraný výkon 0.343 W.

Zkusil jsem ho jen se 3 články, celkové napětí naprázdno 4.68 V; odběr v režimu trvalého svícení je 50 mA -> odebíraný výkon 0.234 W. Subjektivně jsem nepoznal změnu svitu.

Uvnitř je dle mýho názoru proudový buzení, protože odběr proud se moc neliší při docela významné změně napájení.

Vidím teda reálně tohle konkrétní světlo napájet z powerbanky.

Aha, ještě update. Ono to světlo má i další funkci, dá se nastavit intenzita svícení (a zřejmě i citlivost PIR, ale to jsem nezkoušel). Regulace je plynulá, při minimálním svitu "bludička" si vezme jen 3 mA (při 6.24 V) a v maximu si řekne o 90 mA (při 6.24 V - viz výše).

Šikovná věcička tohle světlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru