Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Napájení LED světel z powerbanky?

Prosím o kontrolu.

Existují světla LED s PIR čidlem s bateriovým napájením, buď na 3 AA/AAA nebo na 4 AA/AAA. Uvažuju o jejich napájení z powerbanky, ta má na výstupu 5 V.

Kterým dát přednost? Ty na 3 články jsou pro napětí 4.5 V (reálně míň) a 5 V napájení by zřejmě znamenalo podstatně vyšší proudový odběr - protože charakteristika LED diody je docela strmá. Váhám, zda nebude ale problém u čtyřčlánkových napájení jen 5 V.

Co se týká výkonu, ten znám jen u těch tříčlánkových: 0.3 W nebo 0.6 W. Ty silnější tedy při 4.5 V mají odběr proudu pod 150 mA. Odhadem by světla na čtyři články mohly mít odběr proudu kolem 200 mA (výrobce bohužel neuvádí).

Světla hodlám k powerbance zapojit paralelně. Pro běžnou powerbanku není problém po delší čas dodávat 1 A; tři světla by současně vzaly kolem 0.6 A a navíc: budou svítit tak dvě minuty. Přívod napájení bych vyřešil USB kabelem určeným do nabíječky; ustřihnu a odizoluju, najdu si dva napájecí vodiče, ke každýmu z nich zapojím 3 další a vždy jeden napájecí pár přivedu ke světlu.

Powerbanka s udávanou kapacitou 10000 mAh (pro 3.7 V) má skutečnou kapacitu 7400 mAh (pro 5V). Budu uvažovat jen poloviční kapacitu (světla budou provozována přes zimu v mrazu). I těchto 3700 mAh by stačilo při odběru 600 mA na 6 hodin svícení; svítit se bude vždy jen pár minut denně, tj. výdrž je "nekonečná".

Mám tam někde chybu v úvaze? Jak se na to díváte?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny