Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem predlžovačka

Dobrý večer,predlžovačka s prepeťovkou je vhodná a dostatočná na ochranu citlivých zariadení napr.notebook,router,telka.Ja si myslím že nie, lepšie je dať zvodič prepetia do rozvádzača.Som vyučený v odbore elektro ,aký je váš názor tých čo pracujú v odbore elektro

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aby bylo zajištění proti úderu blesku (relativně) spolehlivé, bylo by nutno dodržet 3 stupňový systé…
George63 03.09.2018 21:48
George63
Ja som počul,a predtým to myslím neviem nebolo,že aj pc,notebook,by mali byť,alebo musia byť napojen…
pista 54 03.09.2018 22:36
pista 54
Ať je obvod samostatný, nebo ne, nebo má i chránič, nic stoprocentně nezajistí, že při přímém zásahu…
George63 03.09.2018 23:05
George63
tiež nespomínaš, že aj vypnuté PC ti môže zlikvidovať zásah blesku ak švacne do metalickej telefónne… poslední
Nuda 04.09.2018 06:53
Nuda

Aby bylo zajištění proti úderu blesku (relativně) spolehlivé, bylo by nutno dodržet 3 stupňový systém. Viz odkaz na wiki. To znamená stupně přepěťové ochrany třídy B, C, D. "B" se umísťuje na přívodu do objektu, "C" se umísťuje v hlavním el.rozvaděči a "D" už je pak buďto v zásuvce, nebo jako adaptér, případně součást rozbočovacího kabelu (viz druhý odkaz).
Pokud se použije pouze konečný stupeň, tedy D, určitě není přepěťová ochrana dostatečná.
Ochrana proti zásahu blesku a jeho následkům je vždy poměrně problematická. Jsou sice vypracovány předpisy a normy, jejich dodržení by mělo být předpokladem pro spolehlivou ochranu, ovšem o 100% nikdy nejde.
Ale i pouze ten stupeň D, pokud je přepětí v síti podstatně eliminováno, ale přece jenom nějaký ten zůstatkový "drobek" se do zásuvky dostane, má i tenhle stupeň význam.
Výhoda je, třeba u PC, pokud je PC napájen přes UPS, nebo NB ze samostatného síťového zdroje, pak je předpoklad, že to odnesou tyto části. Pokud je PC napojen přímo na zásuvku, je předpoklad, že bude poškozena jeho zdrojová část. U ostatních spotřebičů záleží na jejich složitosti a vybavení elektronikou, která je na přepětí velmi citlivá.
Ale při "festovním" zásahu blesku velmi blízko, dokáže toto velké přepětí zničit cokoliv.
Osobně jsem viděl následky, kdy zásah blesku vytrhal u RD přípojkovou skříň ze zdi, včetně vedení a zničil v tomto objektu většinu připojených el. spotřebičů (lednice, mražáky, TV a pod.)

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ep%C4%9B%C5%A5ov%C3%A1_ochrana

https://www.tipa.eu/cz/jistice-proudove-a-prepetove-chranice/c-1456/?sort=down&iop=20&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=2+%7c+SEA+%7c+Sortiment+_sestavy-Prepetova-ochrana1&utm_content=Prepetova+ochrana+levne&utm_term=prepetove+ochrany

Ja som počul,a predtým to myslím neviem nebolo,že aj pc,notebook,by mali byť,alebo musia byť napojené zo samostatného obvodu,aj sa to vyššie vo vašom komente spomína.Práčka,bojler,mykrovlnka,mangel tieto chápem spotrebiče nad 2 kw,samostaný obvod,ps ochrana prúdovým chráničom 30 mA.Ostanem u tých predlžovačiek typ D.Ide mi o ochranu routera+antény pre router.Ak mi ho nedajbože odpečie počas búrky,vymeníme.Bývam v baráku pred 2 rokmi zateplovaný,aj s bleskozvodom nanovo+samozrejme revízia bleskozvodu

Ať je obvod samostatný, nebo ne, nebo má i chránič, nic stoprocentně nezajistí, že při přímém zásahu blesku do el. vedení blízko vstupu do objektu, nebo i do hromosvodu objektu, nedojde k poškození el.sptřebičů připojených na síť. Všechny ochranné prostředky, osazené na základě předpisů a norem, dávají pouze "předpoklad" že následek blesku bude eliminován na nejmenší míru. Nejspolehlivější je, v případě velké a blízké bouřky, odpojit, pokud jsou připojena přes zásuvky, citlivá elektrická zařízení od sítě. Pokud jsou připojena pevně na běžné vypinače, tyto přeskoku velkého přepětí nemusí rovněž zabránit. Také vzhledem k tomu, že jsou, s ohledem na ochranu před nebezpečným dotykem, dobře "uzemněna" přes ochranný vodič el. instalace. Třeba sporáky s elektronickým vybavením (osazené elektronickými termostaty a časovým spinačem).:-(

tiež nespomínaš, že aj vypnuté PC ti môže zlikvidovať zásah blesku ak švacne do metalickej telefónnej prípojky na net niekde do rozvodnej ústredničky pri chalupe ak je vedenie na stĺpe. V lepšom prípade odíde iba modem ako prvý na rane.

Preto je vhodné v prípade búrky odpojiť úplne všetko, aj telefónnu linku, koaxiál z TV prípadne satelitu.

Dokonca som videl odpálený PC výbojom durch cez obvodové murivo lebo bola mašina situovaná tesne pri stene za ktorou z vonku viedol hromozvodový zvod do pôdy, ktorý bol zasekaný držiakmi v murive. (vzdialenosť cca 45cm). Blesk hodí jemnú niť odnože na strany tam, kde "začuchá" nejaký metal, uzemnený spotrebič aj za izolant, akým predstavuje murivo stavby. Pre človeka je zásah neškodný, možno sa zježia chlpy, ale elektronika zhasne v tom jej najslabšom článku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru