Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem predlžovačka

Aby bylo zajištění proti úderu blesku (relativně) spolehlivé, bylo by nutno dodržet 3 stupňový systém. Viz odkaz na wiki. To znamená stupně přepěťové ochrany třídy B, C, D. "B" se umísťuje na přívodu do objektu, "C" se umísťuje v hlavním el.rozvaděči a "D" už je pak buďto v zásuvce, nebo jako adaptér, případně součást rozbočovacího kabelu (viz druhý odkaz).
Pokud se použije pouze konečný stupeň, tedy D, určitě není přepěťová ochrana dostatečná.
Ochrana proti zásahu blesku a jeho následkům je vždy poměrně problematická. Jsou sice vypracovány předpisy a normy, jejich dodržení by mělo být předpokladem pro spolehlivou ochranu, ovšem o 100% nikdy nejde.
Ale i pouze ten stupeň D, pokud je přepětí v síti podstatně eliminováno, ale přece jenom nějaký ten zůstatkový "drobek" se do zásuvky dostane, má i tenhle stupeň význam.
Výhoda je, třeba u PC, pokud je PC napájen přes UPS, nebo NB ze samostatného síťového zdroje, pak je předpoklad, že to odnesou tyto části. Pokud je PC napojen přímo na zásuvku, je předpoklad, že bude poškozena jeho zdrojová část. U ostatních spotřebičů záleží na jejich složitosti a vybavení elektronikou, která je na přepětí velmi citlivá.
Ale při "festovním" zásahu blesku velmi blízko, dokáže toto velké přepětí zničit cokoliv.
Osobně jsem viděl následky, kdy zásah blesku vytrhal u RD přípojkovou skříň ze zdi, včetně vedení a zničil v tomto objektu většinu připojených el. spotřebičů (lednice, mražáky, TV a pod.)

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ep%C4%9B%C5%A5ov%C3%A1_ochrana

https://www.tipa.eu/cz/jistice-proudove-a-prepetove-chranice/c-1456/?sort=down&iop=20&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=2+%7c+SEA+%7c+Sortiment+_sestavy-Prepetova-ochrana1&utm_content=Prepetova+ochrana+levne&utm_term=prepetove+ochrany

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny