Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit poddruzny elektroměr

Dobrý den,
Budu zapojovat v hlavním rozvaděči 3f poddruzny elektroměr pro poddruzny rozvaděč , a zajímá mě pokud musím v rozvaděči vodič N co povede do poddruzneho rozvaděče připojit na elektroměr a pak poslat do rozvaděče nebo stačí připojit fáze a vodič N a PE neprerusovat a na elektroměr připojit vodič N ze svorkovnice hlavního rozvaděče

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ujasnime si najprv názvoslovie. Hlavný rozvádzač je ten, v ktorom je elektromer od distribútora elek…
ok 09.08.2018 07:20
ok
Dovolil bych si trochu oponovat. Rozvaděč, ve kterém je elektroměr a jeho příslušenství (přív.jistič… poslední
George63 09.08.2018 12:43
George63

Ujasnime si najprv názvoslovie. Hlavný rozvádzač je ten, v ktorom je elektromer od distribútora elektriny. Do tohoto rozvádzača nesmieš zasahovať. Prvý podružný rozvádzač je ten, ktorý je v dome a nie je zaplombovaný. Predpokladám, že ty pod pojmom hlavný rozvádzač myslíš práve tento rozvádzač. V tom si môžeš zapojiť čo chceš a ako chceš s podmienkou, že to bude vyhovovať normám bezpečnosti. Ak použiješ moderný elektromer (a nie nejaký archaizmus), tak môžeme predpokladať, že ide o trojsystémový prístroj (meria samostatne každú fázu a sčítava namerané hodnoty do jedného údaja).
Vodič N má na elektromeri dve svorky - vstupnú a výstupnú, ale tie sú premostené svorkou nakrátko a z týchto svoriek sa prepája potenciál jedným drôtom do systému merania. Takže môžeš N vodič pripojiť na niektorú N svorku elektromera ( použi vstupnú - len pre poriadok, ale mohla by to byť aj výstupná) bez toho, aby si nulák prerušoval. Vodiča PE sa nedotýkaj, hlavne ho už nesmieš prepojiť druhýkrát s N vodičom.

<img src="https://ema-elektro.sk/UserFiles/Image/Schema%20zapojenia%20elektromer%20LE-02D%20MID.jpg"

Dovolil bych si trochu oponovat. Rozvaděč, ve kterém je elektroměr a jeho příslušenství (přív.jistič, relé HDO, ovlád.jistič HDO a "nulový můstek") je rozvaděč elektroměrový a platí pro něj, že vše v něm je zaplombováno a nesmí být plomby porušeny.
Z něj je pak hlavní přívod do hlavního rozvaděče, který obsahuje přístroje a zařízení pro napojení el.instalace celého RD, nebo jeho části a případně i vývody do dalších, tedy podružných rozvaděčů. Ty mohou být v RD třeba pro jednotlivá patra, garáž, kotelnu a.t.d.
V hlavním rozvaděči a podružných je možno zapojovat cokoliv, v rámci respektování příslušných norem, jištění a bezpečného provedení.
Podotýkám, že jde o doborné práce, jež by měl vždy provádět kvalifikovaný elektrikář s příslušným oprávněním.
A k vlastní otázce pro tazatele.
V hlavním rozvaděči (ve výše uvedené terminologii), můžete osadit podružné měření elektroměrem (pro vlastní potřebu) bez problémů. Ale už vedení z elektroměrového rozvaděče a i další 3f. vedení, musí být v provedení sítě TN-S, to je 5-ti vodičové, se samostatným vodičem "N"-modrý a "PE" zel.žlutý. Pochopitelně 1-fázová 3-vodičově.
A v případě zapojení toho podružného elektroměru je nutno přes elektroměr vést pouze všechny fáze a a pokud je umístěn v rozvaděči, pak ze sběrny "N" v rozvaděči stačí napojit svorku "N" na elektroměru.
A pokud by šlo o elektroměr staršího typu (indukční), s kovovou kostrou, pak je nutno ještě ze sběrnice "PE" napojit ochranný ZŽ vodič na "kostru" elektroměru.
Ale vodič "N" také můžeš vést i přes elektroměr (přes jeho propojenou "N" svorku) a vodič PE pak můžeš vést bez přerušení (pokud tedy nejde o potřebu připojení PE na elektroměr s kovovým pouzdrem) a není už přerušen v rozvaděči s elektroměrem.
Vždy však platí, jak již bylo zmíněno, že se nikde, za rozdělením vodičů N a PE, už tyto vodiče nesmí spojit!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru