Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit poddruzny elektroměr

Dobrý den,
Budu zapojovat v hlavním rozvaděči 3f poddruzny elektroměr pro poddruzny rozvaděč , a zajímá mě pokud musím v rozvaděči vodič N co povede do poddruzneho rozvaděče připojit na elektroměr a pak poslat do rozvaděče nebo stačí připojit fáze a vodič N a PE neprerusovat a na elektroměr připojit vodič N ze svorkovnice hlavního rozvaděče

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejsem elektrikář ale hlavně nesmí být podružný elektroměr ve stejné skříni jako oficiální odečtový…
nerady 08.08.2018 22:28
nerady
Hlavním rozvaděčem je myšleno už rozvaděč v domě. nový
Paja768 09.08.2018 05:13
Paja768
Ujasnime si najprv názvoslovie. Hlavný rozvádzač je ten, v ktorom je elektromer od distribútora elek… nový
ok 09.08.2018 07:20
ok
Takže jsou spojeny v elektroměru N svorky super to jsem potřeboval slyšet díky za upřesnění nový
Paja768 09.08.2018 11:11
Paja768
Dovolil bych si trochu oponovat. Rozvaděč, ve kterém je elektroměr a jeho příslušenství (přív.jistič… poslední
George63 09.08.2018 12:43
George63

Nejsem elektrikář ale hlavně nesmí být podružný elektroměr ve stejné skříni jako oficiální odečtový elektroměr. Zlodějům z ČEZu se to nelíbí a najímají si kameramany, kteří to chodí natáčet a pak to bonzují ČEZu. Za tím, že je ČEZ zlodějská organizace si stojím a mám o tom důkazy.

Ujasnime si najprv názvoslovie. Hlavný rozvádzač je ten, v ktorom je elektromer od distribútora elektriny. Do tohoto rozvádzača nesmieš zasahovať. Prvý podružný rozvádzač je ten, ktorý je v dome a nie je zaplombovaný. Predpokladám, že ty pod pojmom hlavný rozvádzač myslíš práve tento rozvádzač. V tom si môžeš zapojiť čo chceš a ako chceš s podmienkou, že to bude vyhovovať normám bezpečnosti. Ak použiješ moderný elektromer (a nie nejaký archaizmus), tak môžeme predpokladať, že ide o trojsystémový prístroj (meria samostatne každú fázu a sčítava namerané hodnoty do jedného údaja).
Vodič N má na elektromeri dve svorky - vstupnú a výstupnú, ale tie sú premostené svorkou nakrátko a z týchto svoriek sa prepája potenciál jedným drôtom do systému merania. Takže môžeš N vodič pripojiť na niektorú N svorku elektromera ( použi vstupnú - len pre poriadok, ale mohla by to byť aj výstupná) bez toho, aby si nulák prerušoval. Vodiča PE sa nedotýkaj, hlavne ho už nesmieš prepojiť druhýkrát s N vodičom.

<img src="https://ema-elektro.sk/UserFiles/Image/Schema%20zapojenia%20elektromer%20LE-02D%20MID.jpg"

Dovolil bych si trochu oponovat. Rozvaděč, ve kterém je elektroměr a jeho příslušenství (přív.jistič, relé HDO, ovlád.jistič HDO a "nulový můstek") je rozvaděč elektroměrový a platí pro něj, že vše v něm je zaplombováno a nesmí být plomby porušeny.
Z něj je pak hlavní přívod do hlavního rozvaděče, který obsahuje přístroje a zařízení pro napojení el.instalace celého RD, nebo jeho části a případně i vývody do dalších, tedy podružných rozvaděčů. Ty mohou být v RD třeba pro jednotlivá patra, garáž, kotelnu a.t.d.
V hlavním rozvaděči a podružných je možno zapojovat cokoliv, v rámci respektování příslušných norem, jištění a bezpečného provedení.
Podotýkám, že jde o doborné práce, jež by měl vždy provádět kvalifikovaný elektrikář s příslušným oprávněním.
A k vlastní otázce pro tazatele.
V hlavním rozvaděči (ve výše uvedené terminologii), můžete osadit podružné měření elektroměrem (pro vlastní potřebu) bez problémů. Ale už vedení z elektroměrového rozvaděče a i další 3f. vedení, musí být v provedení sítě TN-S, to je 5-ti vodičové, se samostatným vodičem "N"-modrý a "PE" zel.žlutý. Pochopitelně 1-fázová 3-vodičově.
A v případě zapojení toho podružného elektroměru je nutno přes elektroměr vést pouze všechny fáze a a pokud je umístěn v rozvaděči, pak ze sběrny "N" v rozvaděči stačí napojit svorku "N" na elektroměru.
A pokud by šlo o elektroměr staršího typu (indukční), s kovovou kostrou, pak je nutno ještě ze sběrnice "PE" napojit ochranný ZŽ vodič na "kostru" elektroměru.
Ale vodič "N" také můžeš vést i přes elektroměr (přes jeho propojenou "N" svorku) a vodič PE pak můžeš vést bez přerušení (pokud tedy nejde o potřebu připojení PE na elektroměr s kovovým pouzdrem) a není už přerušen v rozvaděči s elektroměrem.
Vždy však platí, jak již bylo zmíněno, že se nikde, za rozdělením vodičů N a PE, už tyto vodiče nesmí spojit!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru