Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dostat teplo do další místnosti?

Zdravím,
potřeboval bych poradit. Jak začneme na podzim topit na chatě, chtěl bych z místnosti, kde jsou kamna dostat teplo do další místnosti. Bohužel nejsou propojeny dveřmi. Cíl je to, že místnosti nebude takové vedro a v té druhé to nebude promrzlé.
Napadl mě nějaký ventilátor nebo mřížka, ale nevím no. Poradíte?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nějaký ten otvor asi bude potřeba vytvořit. V teplé místnosti brát vzduch nahoře a v chladné vypoušt… nový
Stefran 08.08.2018 14:47
Stefran
Mám něco podobného. Z obytné místnosti vytápěné krbovou vložkou v krbu, který vytápí celou chatu, a… nový
George63 08.08.2018 17:36
George63
Ventilátor, roura a díra do zdi. Jak jinak to chceš řešit? nový
Prasak 08.08.2018 17:45
Prasak
Dvojplášťový bazmeg "ohniska" s prirodzenou cirkuláciou rozvodov vzduchotechnikou. Tieto vetráky hn… nový
ahasver.chamachir 08.08.2018 18:04
ahasver.chamachir
Pod stropem otvor 30x30xcm a ventilátor. Pak musíte zajistit přísun studeného vzduchu do místnosti,… poslední
milan.cukrar 08.08.2018 19:35
milan.cukrar

Mám něco podobného. Z obytné místnosti vytápěné krbovou vložkou v krbu, který vytápí celou chatu, a kde je u stropu nad krbem velké teplo, proháním teplý vzuduch od stropu (i 50-60 st.C při hodně aktivním topení) pomocí ventilátoru od chladiče auta, s plastovou chladičovou vrtulí, průměru tak 30 cm, umístěného v krabici u stropu a z ní je veden vzduch kanálkem u stropů, z polykarbonátu, o průřezu cca 15/15 cm, do koupelny a na WC. Vývody je možno uzavírat klapkami a jsou u stropu. Ale vzhledem k malým prostorům stačí vyhřívat i tak. Nevýhoda však je ta, jako u všech ventilátorů, aerodynamický hluk ventilátoru. Mám proto plynulou ragulaci otáček a po potřebném vytopení snížím otáčky na menší a přijatelnější míru hluku, nebo jej vypnu.
Jinak, ve vlastní vytápěné obytné místnosti, mám u stropu velký stropní ventilátor, tichý a pomaluběžný, třírychlostní, spínaný elektronickým termostatem u stropu automaticky, pokud je u stropu více jak 30 st.C.
S ohledem na ten hluk ventilátoru a potřebu, u Tebe, stálého proudění teplého vzduchu mezi místnostmi, bych ale spíše řešil, pokud by šlo opravdu pouze o zabránění promrzání, vytvořit mezi místnostmi otvory tak cca 30/30 cm, u stropu a u podlahy, přez něž by se teplo mohlo dostávat do vedlejší místnosti. Sice by teplý vzduch šel ke stropu, ale studený by mohl jít pak do vytápěné místnosti, takže by byla vytvořena "samotížná" cirkulace.
Obráceně by to šlo (teplý vzduch shora do vedlejší místnosti dolů) zase pouze s ventilátorem a kanálem.:puff:

Dvojplášťový bazmeg "ohniska" s prirodzenou cirkuláciou rozvodov vzduchotechnikou.

Tieto vetráky hnané elektromotormi, hoc sú akokoľvek tiché, robia v noci, počas sladkého spánku vždy nejaký bordel, ktorý ruší, hlučí.

Binec, prach, nečistoty, roztoče, šváby, kudlanky nábožné, ploštice, vírusy, diabolské RNA, baktérie, streptokoky, mukokoky upelešené v rozvodoch hoviacich si blahom rozkoše v prachu potrubia, je kapitola sama o sebe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru