Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako spravit lavicky okolo ohniska?

Dobry den,

vedla chaty mame ohnisko a rad by som pri nom spravil sedenie v podobe par neprenosnych/tazko prenosnych laviciek. Pozemok nieje oploteny, dolezite je aby to bolo lacne, odolne pocasiu a ukradnutiu. Povodne som rozmyslal nad masivnou gulatinou, ku tej ale nemam pristup a kupovat rezivo na mieru by vyslo vcelku draho. Ako lepsia moznost sa mi zda z hrubsich jaklov zvarit nohy v tvare T a hore spojit fosnou z dreva hrubou 5 cm. Na jednu lavicku by teda trebalo dve taketo T-cka. Na spodku kazdej tej nohy by som navaril nejaku zaslepku proti vytrhnutiu a takto by sa nohy osadili napr do salovacich tvarnic zaliatych vrecovanym betonom. Poda v danej lokalite je skoro cisty piesok, preto to chcem osadit takto. Ak ste nieco podobne robili, tak by som uvital vase alternativy, pripadne aj verziu s opierkou chrbta.

Předmět Autor Datum
K tomu ti stačia masívnejšie profily v tvare "L". Dôvod: ľahší matroš, dobre sa rozbrusovačkou ufaj…
Nuda 02.07.2018 12:10
Nuda
Z L-iek si to nejak neviem predstavit. Zato urcite viem, ze zvarat L-ka je o podstatne tazsie ako st…
Logis 02.07.2018 14:17
Logis
L-profil prekryješ napríklad pri zváraní na základ zvaru druhého, podkladového L-ka, železo sa v zva…
Nuda 02.07.2018 14:58
Nuda
Pokud to uděláš tak jak uvažuješ bude to vypadat strašně. Pokus se sehnat někde tu kulatinu a udělat…
nerady 02.07.2018 21:23
nerady
Zdravim, ozivujem tuto temu. Zistil som, ze v jednom z baubau marketov maju fosne 45x280x4500 mm, z…
Logis 02.03.2020 10:49
Logis
Ja som spravil 2 lavicky z odpadu, co mi zostal po stavbe budy. Na fosnu (cca 25cm) som na kazdu str… poslední
fleg 03.03.2020 08:01
fleg

K tomu ti stačia masívnejšie profily v tvare "L".

Dôvod: ľahší matroš, dobre sa rozbrusovačkou ufajčí na mieru zvárania podľa požadovaných uhlov ako aj nutných výstuží v rohoch konštrukcie, aby sa lavička nemrdala (neheblala) na strany.

Dajú sa do L profilu efektívne prevrtať diery určené pre pochromované vratové skrutky kotviace fošne sedákov a opierky z masívu, pohodlne sa dajú elká obvariť zo všetkých spojovacích strán a hrán, pritom, čo je velice dôležité v prípade poveternostných vplyvov, že sa dajú železné elká natierať prístupne zo všetkých strán nielen po zvarení konštrukcie (2x základ + 2x lesklý vrch Syntetika), ale aj natrieť dodatočne, teda nezhnijú časom, ako dutá joklovina, ak je zapustená napevno v základovom betóne.

L-profil prekryješ napríklad pri zváraní na základ zvaru druhého, podkladového L-ka, železo sa v zvare dá natiahnuť (zapružiť) do správneho smeru ak sa zvar teplom mierne ohne.

Najprv si sprav na ponku (na rovine) základný rám, obdĺžnik určený ako podklad na fošne z masívu. K tomuto základu sa postupne navaruje, nohy (stojky) do pravého uhla, vzpery, rozpery do pravých uhlov v rohoch apod. Podľa potreby a váhy osadenstva. Hlavne, aby stojky nevadili a nezakopával si o ne nohami pri sadaní. Tiež by nemalo železo presahovať fošne, chladí a je nepríjemné na dotyk.

Ak je lavica pevne osadená v betóne, je možné v strede lavice zvariť lícami dve L-ká k sebe kvôli pevnosti, zamedzeniu ohybu a knísania lavice pod váhou. Aby sa nemuseli variť na krajoch štyri nohy na každom rohu lavice.

Zober si tušku a papier, začni s 3D nákresom podľa predstavivosti.

lavica sa dá vyrobiť, zvariť napríklad z jedného kusa do trojštvťového oblúka, povedzme o priemere 400cm, ako koloseum okolo ohniska.

Problém je s ohniskom a jeho vzdialenosťou, niekedy pálí fest žiara do kolien v prípade, ak sa harcuje, niekedy je treba lavicu prisunúť, ak je vonku kosa, apod.

Pokud to uděláš tak jak uvažuješ bude to vypadat strašně. Pokus se sehnat někde tu kulatinu a udělat to z ní. Jak píše nuda s lavičkou u ohně je třeba občas posouvat (zima, větší žár). Pokud hledáš nějaké vzory tak se koukni na nějakou skautskou (junáckou) příručku ke stavbě tábora. Skauti staví sedačky též z tyčoviny o průměru 5-10 cm. Nebo kup křesílka skládací na sebe buď plastová nebo hliníková vyplétaná. Možností je také pivní set dvě lavice a stůl, který prodávají ve všech hoby-marketech.

Zdravim, ozivujem tuto temu. Zistil som, ze v jednom z baubau marketov maju fosne 45x280x4500 mm, z jednej takej by som vedel spravit 2 lavicky po prerezani na polky. Sirka 28cm je podla mna idealna na sedenie a hrubka 4,5cm by mohla byt tiez dostatocna.

Na jednu lavicku by sli zrejme 2 nohy v tvare "T" - vrch by bol z hrubeho U profilu a do neho navarena lesenarska rura. Nohy by som prisroboval o dosky zospodu, nie uplne na krajoch tych dosiek, kvoli co najmensiemu prehybaniu.

Nasledne by som to zabetonoval do rychlotvrdnuceho betonu. Myslite ze by to takto bolo dostatocne odolne nejakemu extra prehybaniu? Alebo aj medzi tie Tckove nohy privarit nejaku spojnicu napr zo stvorcoveho jakla?

Ja som spravil 2 lavicky z odpadu, co mi zostal po stavbe budy.
Na fosnu (cca 25cm) som na kazdu strany priskrutkoval zvrchu 2 stojky (10x10) vedla seba a tie som zakopal do zeme.
Nie je to idealne, ale je to prudko funkcne, mam to tak uz cez 2 roky skoro. Hotove to bolo asi za 20 min.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru