Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava komínu

Včera jsem zatopil v chatě a koukám že se kouří i z horní části komínu nejen z té roury co je do něj zadělaná, čím se to zadělá? Stačí malta? Byl vidět i kouř v těch prasklinách. On ten komínek má snad 8 metrů bez té roury, takže trochu opruz dostat se vůbec k horní části.

Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Hezký večer Ano, u jednoplášťových komínů je nepropustný plášť základ, čili pokud je to zaomítané a…
PETR M. 24.06.2018 19:54
PETR M.
Díky, nějak to tak udělám. Co se týče protažení, to bude trochu oříšek. Nějaký chytrák zazdil z pro…
rastr 24.06.2018 20:05
rastr
Někdo zazdil spodní vybírací dvířka? Tak je obnovte, není to nic těžkého, v klidu se vyťuká otvor a…
PETR M. 24.06.2018 20:16
PETR M.
No oni ty původní dvířka tam jsou i vidět kde jsou, viz foto. Jen jsou zazděná a já nevím proč. Ten…
rastr 24.06.2018 20:26
rastr
Tam dole jak jsou vidět? Třeba nejsou zazděná jen třeba zamazaná maltou povrchově možná z důvodu že…
PETR M. 24.06.2018 20:39
PETR M.
No ještě to prověřím až tam pojedu, přišlo mi to že je tam zazděná cihla na stojato. Díky za podnětn…
rastr 24.06.2018 20:44
rastr
No neviděl jsem to tak dobře z té fotky je-li tam cihla na stojato pak ji vyloupněte nebo rozťukněte…
PETR M. 24.06.2018 20:52
PETR M.
Ještě trochu přídavek, pokud je zájem.:-D Kdy byl komín vyčistěn? Podle zazděných dvířek a dotazu ("…
George63 24.06.2018 21:42
George63
Dnes jsem tam vylezl z té nižší strany, z té delší je to 7 z té kratší 5,5 m, teleskopické štafle js…
rastr 25.06.2018 19:39
rastr
Tak "ať se dílo podaří". Tu horní rouru by nebylo na škodu zateplit, obalit tepelnou izolací (skelná…
George63 25.06.2018 20:05
George63
Díky, on tah byl dobrý. Jen kouř lezl z míst zcela špatných :-)
rastr 25.06.2018 20:12
rastr
Hezký den Ještě jsem zapomněl, na té fotce jsem si všiml, že sopouch je řešen pomocí dlouhého připo…
PETR M. 25.06.2018 10:44
PETR M.
Máte pravdu, ale jde to vyčistit. Když jsem dával nové roury strčil jsem až za roh ruku. A jinak byl…
rastr 25.06.2018 19:43
rastr
Pokud polezeš nahoru a budeš opravovat vršek komínu tak doporučuji tepelně odizolovat i ten kus kouř… poslední
nerady 25.06.2018 21:29
nerady

Hezký večer
Ano, u jednoplášťových komínů je nepropustný plášť základ, čili pokud je to zaomítané a i tak to škvírou "kouří" pak je nejlíp v tom místě omítku obouchat namíchat hrubou a natáhnout znovu a pořádně, zároveň prohlédnout místo prostupu komína střechou a stropem a rovněž tak pořádně a dobře zaomítat (není-li tedy již omítka a není-li v pořádku) a to tak, aby byl celý komín od spodu až nahoru dobře zaomítán a plášť byl celistvý. A pak je také důležité komín "protáhnout" vyčistit od sazí, kouř jde totiž cestou nejmenšího odporu, prasklinami půjde zejména při zaneseném průduchu a horším tahu. (zhoršený tah je v tomto období běžný neboť rozdíl teplot vnitřní/vnější, je malý). Jinak nejvíce je omítka namáhána právě na "hlavě komína" tedy na té nadstřešní části (vlhkost/mráz/ letní žár/ déšť/ mráz/ tající sníh atd.) zejména pokud se tam topí spíše nárazově, takže dobré je hlavu ještě zaplechovat aby byla kryta před vlhkostí a nepodléhala tolik zkáze při mrazu....., je-li nadstřešní část pod omítkou nepevná může se rozebrat až ke střeše nebo dokonce do podstřeší a vyzdít znovu.......

Někdo zazdil spodní vybírací dvířka? Tak je obnovte, není to nic těžkého, v klidu se vyťuká otvor a zazdí se nová, akorát pozor na to že ne každý komín začíná přímo od "paty" tj. někdy je tam soklík takže ať neděláte díru zbytečně do toho soklíku, ale i to se dá spravit, nejlépe ve spodní části komína vytipovat např. pomocí vrtáku kde končí, zhruba je konec dutiny tedy průduchu a tam pak vysekat a zazdít dvířka, např. tato:
https://www.kominexpres.cz/produkt/kominova-dvirka-betonova-vysuvna-kolibkova-210-x-274-mm/2576
Měl jsem komín také bez vybíracích dvířek a přitom je to hloupost vybírat ho složitě přez sopouch až se zaplní sazemi, navíc to není ani bezpečné je to nepohodlné a ani to tak už nesmí být,vezdít nová dvířka není nic těžkého.......

Tam dole jak jsou vidět? Třeba nejsou zazděná jen třeba zamazaná maltou povrchově možná z důvodu že se už dvířka rozpadala nebo tam byla díra a dotyčný nechtěl pořídit nová tak to zamázl maltou, vsadil bych tam nová ta betonová jak jsem poslal odkaz, tedy nebudou-li původní funkční, staticky by se nemělo nic stát, díra je to malá komín je předpokládám z červených plných pálených cihel, futro nových beton dvířek bude mít funkci jakoby i "překladu" byť na tak malé díry překlady nejsou ani třeba neboť otvor je tak malý že se jím ta masa cihel nad ním nemůže "protáhnout" tj. u malého otvoru nevznikne ani "průvěs" navíc tam stejně bude futro nových dvířek. Pokud je komín nějak nešikovně postaven že je nestabilní nebo se naklání svou vahou tak to je něco jiného ale to nemá s vybíracími dvířky nic společného těmi opravdu nic nezkazíte pokud komín stojí jak má a pokud nestojí jak má tak ani zazděním toho malého otvoru v podstatě nic nezískáte :-)

No neviděl jsem to tak dobře z té fotky je-li tam cihla na stojato pak ji vyloupněte nebo rozťukněte kousky si nechte na "kvantlíky" a místo ní už tedy budete mít předpřipravený otvor kde fouknete beton futra vybíracích dvířek zakvantlujete zamaltujete "zazdíte" a je vystaráno, a pokud chcete komín zpevnit staticky tak ho oklepejte znovu "zašalujte" a nahažte hrubou omítku cementovější klidně ve větší vrstvě třebas 5 cm zároveň tím komín srovnáte chcete-li i když i tak je půvabně nerovný vypadá to "alchymisticky" :-) A než budete dávat tu novou hrubou pak jestli chcete tak ho před tím ještě obtočte kovovým pletivem např. králičím v jedné nebo dvou vrstvách jak chcete a pak nahažte tu hrubou bude to dobře spravené, ale to už je možná i zbytečné, nebo jde ke každému rohu pod hrubou omítku dát vinkl který u paty komína zalijete do betonu, tam jde dělat spousta věcí, ale pokud je komín pevný stojí dobře nenaklání se apod., stačí jen normálně natáhnout hrubou nebo jen opravit tu stávající v místech kde jsou praskliny díry apod. Také se mějte a ať se daří :-)

Ještě trochu přídavek, pokud je zájem.:-D
Kdy byl komín vyčistěn? Podle zazděných dvířek a dotazu ("opruz dostat se k horní části") zřejmě dosti dlouho ne. Výška komína nebude těch 8 m, to asi přeháníš. Ale vysokej je dost. Možná by bylo schůdnější se dostat k horní části ze střechy. V případě obavy z pádu z výšky, domluvit s odborníkem na "práce ve výškách". Zabývají se jimi kluci, kteří se výšek nebojí a většinou se najdou v každé lokalitě (lezci).
A provédl bych celkovou opravu a vyčistění komína.
1. Obnovit komínová dvířka, případně provést nová ve výšce cca 1,2-1,5 m (byla by lepší poloha na čistění a blíže k vrchu) a vybrat saze z komína. V budoucnosti možno možná komín čistit i ze spodu ocelovou štětkou na dlouhém ocelovém motaném drátu až nahoru.
2. Vylézt pomocí dlouhého žebře na střechu a komín a bylo by dobré vytáhnout a sundat tu eternitovou rouru, sejmout její stříšku a řádně ji vyčistit. Bývá dosti často silně "zarostlá" seškvařenými sazemi.
3. Trhliny v omítce komína, pokud je pevná, vyškrábat, vyčistit a zaplnit akrylátovým tmelem, je částečně elestický a dobře přilne (bylo by vhodnější než malta).
V případě že by byla hodně zvětralá, otlouct, spáry vyškrábat a komín, v horní části, od sopouchu, znova omítmout hrubou i fajnovou omítkou.
4. Část od sopouchu od kamen, po horní část komína, by nebylo marné uvnitř vypouzdřit nerezovou komínovou trubkou vhodného průřezu.
5. Pak osadit zpět tu eteritovou rouru.
Rada jednoduchá, ale práce nepříjemná a trochu složitější. Ale pak by mohlo by být zase, na delší dobu, pokoj.;-)

Dnes jsem tam vylezl z té nižší strany, z té delší je to 7 z té kratší 5,5 m, teleskopické štafle jsou ve svahu prima věc.
1) Dvířka připravena.
2) S tou rourou si nějak poradit musím, ale na druhé straně pokud se třeba rozbije...pak platí bod 5
3) Tmel i malta připraveny.
4) Dnes jsem zrovna na nerez roury koukal, představu zhruba mám.
5) Možná to vidím na nějakou novou rouru a stříšku

A jinak komín vypadá uvnitř takto...viz foto

Tak "ať se dílo podaří". Tu horní rouru by nebylo na škodu zateplit, obalit tepelnou izolací (skelná vata síly cca 3-5 cm) a přez ní nasunout plášť stočený z Al plechu. Zateplení by určitě zlepšilo tah komína, zejména při zatápění a omezilo kondenzaci spalin v rouře. ;-)

Hezký den

Ještě jsem zapomněl, na té fotce jsem si všiml, že sopouch je řešen pomocí dlouhého připojení skrz stěnu chatky do samotného komína, z fotky to není patrné možná to tam je, ale jestli je to tak dlouhý vodorovný úsek a před koncem (vstupem do komína) je tam pravoúhlé koleno, pak by tam zvenku v místě toho kolena z jedné nebo druhé strany toho plech. "kouřovodu" měl být čistící uzavíratelný otvor, neboť při čištění kdy tento úsek protáhnete štětkou se může stát, že saze se pouze přihrnou k otvoru do komína ale protože je tam pravoúhlé koleno nedostanou se až dolů do komína tzn. v tom místě mezi vstupem do komína a koncem pravoúhlého kolene se mohou "nahromadit saze" vlivem čištění aniž na to přijdete a následně může být pak otvor často "přicpaný" což může zhoršovat jednak tah a jednak to není bezpečné. Pokud lze daný úsek zevnitř po odpojení kouřovodu štětkou protáhnout tak, že se dostanete až do komína pak je to OK, ale pokud ne, doporučil bych tam v místě toho kolena zvenku udělat v něm čistící uzavíratelný otvor nejlépe se šroubovacím deklíkem který při dotažení dobře dosedne a bude těsnit, tj. nebude se tam přisávat falešný vzduch do komína což může při větší netěsnosti zase zhoršit o něco tah komína. Aby se prostě nestalo, že vymetete komín, zevnitř protáhnete napojení na komín takže si budete myslet že je vše "čisté" ale v místě toho pravoúhlého kolena budete mít těsně před vstupem do komína nahrnuty saze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru