Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kmenová pásová pila Cutter

Dobrý den, jelikož mám vlastní les, chtěl bych pořídit nějakou levnou pásovku na kmeny. Občas je potřeba nějaký trámek, fošna nebo střešní lať. Klasické katry jsou celkem drahé. Při šmejdění po internetu jsem nalezl nějaký harabouz, který má spalovací motor a dřevěné kolejnice.
Chtěl bych se zeptat, zda tu není někdo, kdo těmto věcem rozumí nebo dokonce tuto pilu má. Pila se prodává zde.
Já bych měl jen obavu, aby to řezalo rovně. Dále mi vůbec není jasné, jak se tam ukotví kmen.
Myslíte, že na občasné pižlání to stačí a že bude výsledek kvalitní?
Díky

Předmět Autor Datum
Co dlouhodobě osvědčený "alaskan mill"? Poté, co jsem ho viděl v praxi, dospěl jsem k tomu, že ho nu…
nocturne.op.15 24.06.2018 17:01
nocturne.op.15
A můžete sem hodit odkaz? Nevím co to je, jak to vypadá a co to stojí? Google mi toho moc nenašel. D…
Chatař Tonda 24.06.2018 17:25
Chatař Tonda
Google (a především youtube) toho najde sposutu, třeba tohle je myslím docela vypovídající o komplet…
nocturne.op.15 24.06.2018 17:28
nocturne.op.15
A tohle je můj oblibenec :-)https://www.youtube.com/watch?v=VAIs8VLFbls
nocturne.op.15 24.06.2018 17:30
nocturne.op.15
To je sice fajn, ale nedokážu si představit s tím dělat trámky nebo střešní latě.
Chatař Tonda 24.06.2018 17:51
Chatař Tonda
Já teda úplně klidně. Na trámky to stačí samo, latě už z fošen ideálně krájet maflem. Funguje to v p…
nocturne.op.15 24.06.2018 17:57
nocturne.op.15
S tou konkrétní pilou ve Tvém odkazu sice zkušenosti nemám, ale před cca 20-ti lety jsem dělával ele…
George63 24.06.2018 18:56
George63
Podobnou pilu měla místní firma a pokud si pamatuji tak byl problém s ostřením a centrováním pásu. D…
nerady 24.06.2018 20:45
nerady
Tuto pilu neznám, ale odpověď na tvoji otásku k ukotvení kmene najdeš v návodu na straně 24 - 26. Zp…
czcharlie 25.06.2018 07:07
czcharlie
Osobně bych zvažoval, zda kupovat nebo si to nechat pořezat na místní pile.
Jan Fiala 25.06.2018 08:31
Jan Fiala
Pokud je toho řezání víc (vlastní les), tak se to vyplatí. A má to po ruce a nemusí nic převážet z l…
George63 25.06.2018 18:33
George63
U pásových pil je problém sehnat vhodný pás a spojit ho. Asi se tedy někde prodávají už hotové na ko… poslední
PLV 28.06.2018 16:05
PLV

Co dlouhodobě osvědčený "alaskan mill"? Poté, co jsem ho viděl v praxi, dospěl jsem k tomu, že ho nutně potřebuju :-) Momentálně řeším jak vytvořit skládací, ale dokonale rovné kovové kolejnice, aby se mi to vešlo komplet do auta...

Já teda úplně klidně. Na trámky to stačí samo, latě už z fošen ideálně krájet maflem.
Funguje to v principu stejně jako pila kterou odkazujete, výhodou je přenositelnost (= jet do lesa pro prkna) a univerzálnost rozměru dle délky lišty a výkonu pily, nevýhodou větší prořez a tím pádem i bordel kolem.

Katr pro velkovýrobu (ani malou) to samozřejmě nenahradí. Je to jen nápad, který mě zaujal, tak ho pouštím dál - kdybych to neviděl na vlastní oči pracovat s velmi pěným výsledkem, tak bych taky nevěřil :-)

S tou konkrétní pilou ve Tvém odkazu sice zkušenosti nemám, ale před cca 20-ti lety jsem dělával elektrorevize pásových pil podobného systému, pouze byly profi a s elektromotorem pohonu pásu pily a měly rovněž posun vozíku s pilou, na druhý samostatný elektromotor. Pochopitelně dráha byla z ocelových profilů, ne dřevěná. A majitelé na nich řezali poměrně velké množství dřeva, byli to, v té době, většinou výrobci dřevěných europalet, po kterých byla v té době velká poptávka. Takže řezali hlavně prkna a hranolky. A byli celkem spokojení a řezání bylo přesné, což bylo pro europalety důležité. A určitě to nebylo "pižlání".;-)
Myslím si tedy, že s ní bude lepší a rychlejší práce, než s adaptací těch řetězových pil, na které Ti poslal v odkazech inspiraci nocturne. Jeho odkazy jsou inspirující, ale osobně si myslím, že s tou pásovkou by byla práce jednodušší a lepší.
Pouze bych snad uvažoval spíš opravdu o dráze z kovových L, nebo U profilů a možná i o bočním, ručním, lanovém, nebo řetězovém pohonu klikou, jenž by vozík táhl, případně s ním pohyboval a nebylo nutno vozík tlačit. Pochopitelně v případě, že by byla pila umístěna stacionárně.
Co se týče upínání kulatiny, je to v technickém návodu u Tvého odkazu. Provádí se to zajišťovacími klíny a po ořezání jedné plochy pak se položí na plochu a uchytí se bočními zarážkami.
Takto to dělali i na těch profi, pouze ty klíny a zarážky byly součástí konstrukce dráhy a snadno stavitelné se svorníky, na příčných ocelových nosnících, mezi pojezdovou dráhou. :puff:

Podobnou pilu měla místní firma a pokud si pamatuji tak byl problém s ostřením a centrováním pásu. Doporučuji zjistit kde ti naostří pás a co stojí nový, aby to nebylo jako u některých tiskáren kdy je tiskárna levnější než nový toner.

Pokud je toho řezání víc (vlastní les), tak se to vyplatí. A má to po ruce a nemusí nic převážet z lesa na pilu a zase domů. Řezání na pile levné není a i ta doprava to pak prodražuje (záleží taky, jak má daleko pilu). Osobně bych to zkusil, trochu vylepšil a myslím že by to nebylo špatný. ;-) A pokud udělá pár "fušek" pro sousedy, tak má tu cca "padesátku" za chvíli doma.:-D

U pásových pil je problém sehnat vhodný pás a spojit ho. Asi se tedy někde prodávají už hotové na konkrétní pilu. S pásovou pilou jsem ještě nikdy nic rovně neuřízl. Pás je slabý a moc poddajný. Ale podle různých videí na internetu asi řežou. Motorové řetězové pily jsou zase velice neekonomické a asi se hodí jen na občasné vyjímečné pořezání. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru