Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felicia - špatný rozjezd při startu (zvýšené otáčky/špatný tah)

Zdravím,

v poslední době mám trochu menší problém ohledně otáček a výkonu při rozjezdu auta. Nastartuju auto a otáčky se drží na nějakých 1200-1300 otáčkách. Otáčky klesnou postupně na 1000 až 850 až po nějaké kilometrové nebo dvoukilometrové jízdě (jakkdy, někdy po pár sešlápnutích pedálu při jízdě). Zároveň při rozjezdu někdy cítím, že mi hůře táhne motor, ale pak se srovná. Hned při dalším startu již není problém.

Včera když jsem byl na noční v práci, tak jsem zaparkoval auto v 8 večer a ve 2 ráno jsem vyjížděl. Při výjezdu nějaké první 2 kilometry jsem přímo cítil, jak mi při držení pedálu plynu v jedné poloze lehce škube auto (cesta relativně rovná, bez kopců).

Diagnostika vůbec nic nevypsala. Škrtící klapka byla předtím seřizovaná, poté jsem ještě zkoušel vyměnit čidlo teploty chladící kapaliny (bez rozdílu), dále jsem vyměnil vzduchový filtr (už byl lehce špinavý a měl jsem ho v autě přesně rok). Teď v noci když jsem nastartoval, tak mi to udělalo znova, takže jsem odpojil lambda sondu a zjevně taky bez rozdílu.

Jinak předtím jsem ještě na jaře vyměňovalo palivové čerpadlo (nemělo dostatečný tlak), palivový filtr, přední palivové trubky ke vstřikům (přisávaly benzín), svíčky, snímač otáček a taky se revidovaly a přetěsňovaly vstřiky. Pružinky na liště svíček byly očištěny také na jaře. Za 14 dní jdu na výměnu oleje. mám již najeto nějakých 12 kkm.

Jedná se o motor 1.3 MPi, rok výroby 2000, facelift.

Kde si myslíte, že bych mohl hledat závadu, případně jak ji vyloučit? Díky za tipy :)

Předmět Autor Datum
Nezměnil jsi třeba čerpací stanici? Není možné, že máš nějaký horší benzin?
Moas 21.06.2018 08:22
Moas
Závadu v podstatě hledej ve stáří auta. Já měl taky Feldu (1997) a jsem už několik let rád,že je pry…
kozakl 21.06.2018 08:58
kozakl
"Závadu v podstatě hledej ve stáří auta" Dobrá hovadina Nezáleží vůbec na stáří ale na stavu konkrét…
Kung fu ježek 21.06.2018 11:13
Kung fu ježek
Bože, to je nesmysl. Sám jdi do pryč...
vernon 21.06.2018 14:58
vernon
To je zrovna taková zvláštní závada, něco podobnýho (už nevím co přesně) dělala známýmu u felicie va…
Kung fu ježek 21.06.2018 11:19
Kung fu ježek
Do paměti závad se závada zapíše pouze tehdy, kdy jí zjistí ECU motoru (signál některého snímače mim…
vernon 21.06.2018 15:05
vernon
Benzín tankuju na jedné stanici, nikdo známý co tam tankuje zjevně problémy nemá. Ještě mě napadly s…
MIKO94 21.06.2018 15:44
MIKO94
Svíčky nebo lambda.
jatobyl 21.06.2018 19:25
jatobyl
Nemáš problém se zapalovací lištou? Mohlo by docházet k občasnému výpadku u jednoho z válců (viz leh…
George63 21.06.2018 20:37
George63
Nejsem odborník ale snad je závada v automatickém sytiči, kde též záleží na teplotě motoru.
nerady 21.06.2018 22:39
nerady
Felda nemá automatickej sytič, to měly karburátorový favority. Tady směs určuje řídící jednotka
Kung fu Ježek 21.06.2018 23:43
Kung fu Ježek
Vyměnil jsem zapalovací lištu Tesla za Champion, sice se při startu otáčky držely kolem tisícovky, a…
MIKO94 22.06.2018 12:43
MIKO94
Čierne sviečky, drobný problém. Aj, ale aj, aj tesnenie pod hlavou, zmerať tlaky, vadná, prerazená,…
Nuda 22.06.2018 15:56
Nuda
Tlaky ve válcích jsme v servise měřili na jaře: 12/11,5/12/12,5 barů. Ty NGKáčka jsou podle dílenské… poslední
MIKO94 22.06.2018 16:43
MIKO94

"Závadu v podstatě hledej ve stáří auta"
Dobrá hovadina
Nezáleží vůbec na stáří ale na stavu konkrétního auta, najde se třeba favorit co je v lepším stavu než 5 let starý auto.
Ten váš servis asi nebyl úplně nejlepší

To je zrovna taková zvláštní závada, něco podobnýho (už nevím co přesně) dělala známýmu u felicie vadná řídící jednotka, diagnostika taky bez chyb, pak ho nějak napadlo vyzkoušet jinou řj a byl klid.

Do paměti závad se závada zapíše pouze tehdy, kdy jí zjistí ECU motoru (signál některého snímače mimo rozsah, nebo úplně chybí apd.). To ale neznamená, že musí být vše v pořádku! Některé snimače a akční členy mohou být špatně fungující a jednotka to nemusí zjistit. Zjistí to ale SCHOPNÝ automechanik při sledování aktuálních hodnot.
Klidně můžeš mít třeba vydřený potenciometr škrtící klapky, nebo jsi prostě natankoval palivo horší kvality.

Benzín tankuju na jedné stanici, nikdo známý co tam tankuje zjevně problémy nemá. Ještě mě napadly svíčky, jestli už nejsou nějakým způsobem špatný. Škrtící klapku obstarám a pokud nenajdeme na diagnostice něco problémového, tak zkusím vyměnit klapku, a případně pak ŘJ.

Nemáš problém se zapalovací lištou? Mohlo by docházet k občasnému výpadku u jednoho z válců (viz lehké škubání). Kdysi jsem měl na Fildě trochu podobný problém. A zkontroluj také těsnění pod sacím potrubím na válcích. Také jsem měl u jednoho válce "vyfouknutý" a výkon haproval. Dá se zjistit detailní prohlídkou, že je trochu vysunutý ven. Jinak pak nejspíše řídící jednotka.

Vyměnil jsem zapalovací lištu Tesla za Champion, sice se při startu otáčky držely kolem tisícovky, ale od včerejška tu je relativně vítr a zima. Povedlo se mi vypůjčit si ráčku a vyšroubovat svíčky a zjistil jsem, že dvě elektrody jsou spíš do barvy síry a jedna elektroda spolu se šestihranem s kousíčkem závitu je černé. Koukal jsem na první a třetí válec a vypadají +/- stejně (nyní tam jsou NGK BKUR5ET-10). Včera jsem objednal Champion RC 89 PYC, tak jsem zvědavý, mají mít o 0,2 mm menší vzdálenost elektrod než NGK (ta má 1,0 mm).
Koukal jsem do zápisků v servisce a svíčky se měnily někdy v lednu a nyní mají najeto nějakých 5-6 tisíc :-D :-/

Čierne sviečky, drobný problém. Aj, ale aj, aj tesnenie pod hlavou, zmerať tlaky, vadná, prerazená, zvlhnutá, mastná kabeláž, apod. Uvidíš farbu elektród po výmene na fungl nových. Potom sa zariaď u odborníka.

Ideálne sú sviečky zn.: Brisk, akosi pre škodovácke agregáty obe tieto veci spolu s úsmevom, ladia: http://ix.sk/vEo5v

Radšej sklepni elektródy na vzdialenosť 0,7mm-0,8mm.

Tlaky ve válcích jsme v servise měřili na jaře: 12/11,5/12/12,5 barů. Ty NGKáčka jsou podle dílenské příručky tam napsané, ale uvidím, až je vyměním. Ale to uděláme až v servise, aby si to mechanik sám zrevidoval a vyhodnotil svíčky po svém. V každém případě mám v plánu i vyměnit k podzimu katalyzátor, protože kvůli nefunkční svíčce v zimě odhaduju, že bude nejspíš v prd*li...
U té kabeláže co jsem postupně prozkoumával, tak se spíš jednal problém s lehce poškozenou vrchní izolací (vzhledem ke stáří), takže jsem to přelepil. Nevylučuju ale, že by mohl být někde problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru