Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Projde STK?

Zdar, mám jedničkovou Octavii 97 a tento měsíc by měla jít na STK. Ovšem mám 3 problémy, které nevím, jak jsou závažné. Jsem student a každá oprava je pro mě celkem drahá a pokud to není nutné, nerad bych to opravil.

1) Občas při nastartování kolísají otáčky motoru, pokud je to na neutrálu. Někdy až tak, že člověk musí podruhé nastartovat, aby se rozjel a nezdechlo mu to. Ovšem pokud pojedu už jen třeba 30 sekund a pak dám neutrál, motor dokáže fungovat bez problémů a bez kolísání.
2) Nejdou mi okýnka u řidiče a vzadu napravo. Jsou klasicky na páčku (manuální) - kvůli práci nestíhám opravit do STK, protože se v tom moc nevyznám (zabere mi to moc času, návod na opravu už mám), ovšem to mám v plánu.
3) U pravých zadních dveří mi chybí tapecirung. Mám tam tedy jen kovové dveře, nic víc. Dveře mám manuálně uzamčené a odpojené od centrály, takže nejdou otevřít, ale není problém to zase napojit, aby byli otvíratelné, pokud člověk nahmatá správně páčku, co je otvírá.

Dále mi ještě blbne trochu elektrika u zadních světel, ale toto dám do opravy, protože žárovky mám nové a pojistky jsou OK.

Jak moc jsou závažné tyto problémy? Měl bych si ještě na něco konkrétního dávat pozor?

Předmět Autor Datum
Rozhodně všechny vnější světla, stěrače, klakson, brzdy, čepy a vůle řízení, neměly by svítit žádné… nový
martas38 07.06.2018 23:42
martas38
Světla půjdou na opravu, jak jsem říkal. Stěrače, klakson jsou ready. Čepy jsou nové a vůle řízení t… nový
Vilak 08.06.2018 00:08
Vilak
Ruční brzda samozřejmě taky musí brzdit. Jinak u nás v Brně jsou obvykle dvě možnosti STK. Buď se do… nový
martas38 08.06.2018 00:55
martas38
No ... obávám se,že po tomto výčtu vlastníš nějakou popelnici,u které ti najdou dalších hafo závad n… nový
kozakl 08.06.2018 07:42
kozakl
Tak zatím jenom studuje a vydělávám si ny brigádách. Ano, mám (pro mě) "novou" aocátvku, která je st… poslední
Vilak 09.06.2018 15:55
Vilak
Já už to nějakou dobu dělám tak, že auto strčím do servisu i s doklady, aby mi ho připravili a protá… nový
Yarda 08.06.2018 10:05
Yarda

Rozhodně všechny vnější světla, stěrače, klakson, brzdy, čepy a vůle řízení, neměly by svítit žádné kontrolky motoru, brzd atd, nadměrná koroze (prorezlé díry v karoserii), určitě dát do pořádku ty dveře, předepsané rozměry kol a pneu, nesjeté gumy, žádné větší úniky provozních kapalin, neprošlá lékárnička, žádné bastlené xenony a tuzingové doplňky, s autem obvykle najede na linku sám technik STK a pokud mu to při tom třikrát chcípne, tak nevím nevím...

Světla půjdou na opravu, jak jsem říkal. Stěrače, klakson jsou ready. Čepy jsou nové a vůle řízení taky. Brzdy jsou asi 4 roky staré, ale na škole smyku jsem byl v klasickém průměru a auto se chovalo, jak mělo, takže brzdy by měly být snad OK. Eroze nějaká je, auto má koneckonců 21 let, ale jen rez, žádné díry. Žádné kontrolky motoru nesvítí (jen svítí ruční brzda, když je vlhko :D). Gumy jsou nové, ale (neukamenujte mě, prosím) stále zimní, na letní momentálně nemám. Čekám na výplatu a ještě musím řešit pojištění. Chladící kapalina nebyla potřeba doplňovat poslední 2 roky, co auto mám. Olej neteče (pravidelně měněný + filtry) a ostřikovače mám OK. Lékárnička je nová, mám i hasicí přístroj přidělaný pod sedadlem řidiče. Žádné xenony a tuningy nemám.

Jinak co se týče toho motoru, tak ho asi stačí nahřát, nebo já nevím. Jakmile nastartuju a chvilku popojedu, podruhé třeba další hodinku jde nastartovat v pohodě. Takže když dojedu na STK, nastartuje se v pohodě.

Ještě jsem si vzpomněl na jednu věc. Mám nárazník, který je na několik místech přidělaný těmi plastovými "kroužky", čím se zpravidla pojí kabely. Drží v pohodě, ale při autonehodě bude asi na nic (i když by byl asi i tak, stejně je plastový...). Takže mám plastový nárazník trošku sešitý plastem. To bude moc vadit?

Jinak nevíte, co by mohlo být s tím motorem samotným, když tak skáče, ale po chvíli v otáčkách se dokáže držet v klidu?

Jinak díky za odpověď!

Ruční brzda samozřejmě taky musí brzdit. Jinak u nás v Brně jsou obvykle dvě možnosti STK. Buď se domluvíte, že tam ráno hodíte auto a klíče a odpoledne si pro to přijdete, nebo že u STK chcete být přítomen. Asi teda lepší druhá varianta, přijedete, motor bude zahřátý. Ten nárazník by mohl vadit. Na autě prostě nesmí být ostré hrany, něco přečnívat, něco co může upadnout, nehomologované díly a součástky, cokoliv nebezpečné. Zimní gumy určitě nevadí.
Motor nevím ,ostatně ani netuším jestli je to benzín, nebo diesel, ale to zahřátí asi bude mít vliv. Pokud je na výběr z více stanic, dal bych na reference známých, či na internetu. Někde přivřou oko, někde jsou nekompromisní.

Tak zatím jenom studuje a vydělávám si ny brigádách. Ano, mám (pro mě) "novou" aocátvku, která je stará 21 let a má najeto přes 350000, kterou jsme koupil za 20000. Nic lepšího jsem si momentálně dovolit nemohl. Auto jsem "potřeboval" do školy (lepší než někdy i hodiny stát na busu) a hlavně do práce, která je trochu z ruky. Navíc se tím člověk naučí o něco starat, zacházet s financemi apod.

Tvou poznámku chápu, ale jde mi o to, aby to auto aspoň prošlo, ne aby tam vážně nenašli nic. A celý předek včetně motoru je relativně nový, cca 5 let starý, čepy jsou dokonce nové asi půl roku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru