Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Více světel na jeden vypínač

Zdravím,

chtěl bych vás požádat o radu. Potřebuji zapojit 3 světla, vzdálená od sebe asi 1,5m. Ze stropu vedou černý a zelenožlutý vodič, máme tu starý dvouvodičový rozvod. Jednotlivé lustry mají modrý a hnědý vodič. Předpokládám, že zelenožlutý = modrý (nulák+zem) a černý = hnědý (fáze).

A teď jak tato samostatná světla zapojit? Asi nejjednodušší je použít lustrsvorku pro 6 kabelů, je to tak? 2x přívod pokaždé do 3 samostaných (nějakým kablíkem naklonovat) na jedné straně a na druhé straně od každého světla jeden modrý (žlutozelený) a jeden hnědý (černý). Je to správně zapojeno? Pokud ano, je to super, ale znamená to vést z jedné přívodní krabice 3 samostatné kabely. Je možné to udělat i jinak, ale nějak jednoduše? Třeba vedením přívodního kabelu k prostřednímu světlu a pak do svorky v lustru zapojit ještě kabely od obou sousedních světel? Která z těchto variant je prosím bezpěčnější?

V poradně jednoho velkého serveru (už mě tam neuvidí) se mi vysmáli a téma v minutě uzamkli. Tak snad se někdo najde, kdo bude chtít poradit a ne se jen vysmívat ;) Všem díky moc za radu :)

Předmět Autor Datum
Pro jistotu si zkouseckou zjisti, zda je hnedy opravdu faze. Uz jsem to zazil prehozene. At zbytecne… nový
Jan Fiala 07.06.2018 10:49
Jan Fiala
Ahoj Honzo, díky moc za odpověď. Zeptám se úplně polopaticky. Jak přesně by to rozbočení mělo vypada… nový
Alfons 2 07.06.2018 11:17
Alfons 2
Klidně to můžeš přivést k prostřednímu světlu a tam to rozbočit třeba tou lustrsvorkou. Já jsem to p… nový
Jan Fiala 07.06.2018 13:33
Jan Fiala
Zelenožlutý je ochranný a může se připojit na kostru (kovového svítidla pokud to vyžaduje), což se s… poslední
ml1 07.06.2018 17:13
ml1

Pro jistotu si zkouseckou zjisti, zda je hnedy opravdu faze. Uz jsem to zazil prehozene. At zbytecne nevyhazujes jistic.

A ns tvou druhou otazku - muzes to udelat tak, ze draty povedes k jednomu svetlu, tam je rozbocis ke svetlu a k dalsimu svetlu a to same provedes i u druheho svetla. Ten prvni drat utahne vsechna 3 svetla s prehledem, neni treba z krabice tahat troje vedeni.

Ahoj Honzo,
díky moc za odpověď. Zeptám se úplně polopaticky. Jak přesně by to rozbočení mělo vypadat? Pro mě ideální stav by byl takový, že bych dráty vedl k prostřednímu světlu a odtud pak jeden kabel vpravo a druhý vlevo :) Právě moc nerozumím tomu, co znamená rozbočit ke světlu a dalšímu světlu a to samé i u druhého světla. Mám to rozbočení udělat tou 6ti lustrsvorkou? Tedy jak jsem psal, ale s tím, že bych to udělal až u toho prostředního světla?

Klidně to můžeš přivést k prostřednímu světlu a tam to rozbočit třeba tou lustrsvorkou. Já jsem to popisoval pro případ, že bys to vedl z krabice k nejbližšímu krajnímu světlu a pak 2 dalším.
V podstatě je jedno, jestli to rozbočíš v krabici nebo u jakéhokoliv světla. U světel není žádný odběr, kterým by ses musel trápit, jestli to dráty zvládnou. Předpokládám, že tam nemáš kW lampy.

Zelenožlutý je ochranný a může se připojit na kostru (kovového svítidla pokud to vyžaduje), což se s modrým v žádném případě nesmí. Na to pozor, zvlášť v poslední době, kdy barvy jsou jen doporučené; kromě žlutozelené, která nesmí být použitá na nic jiného. Ale jinak z hlediska funkce jsou ve dvouvodičovém rozvodu totožné.
Tedy černý od stropu by měl jít na pupík žárovky, modrý (u vás žlutozelený) potom na závit.
Na elektrikářském serveru by vám asi řekli ať si pozvete elektrikáře. Ono by to bylo nejlepší, přecejenom elektrika je poměrně nebezpečná a je potřeba na tom při jakémkoliv zásahu do instalace myslet.

Ještě taková připomínka, pokud je rozvod starý a z hliníku, budete potřebovat svorkovnici, kam lze zašroubovat i hliníkové vodiče. Pokud použijete čokoládu (lustrovku), musí to být taková, která tam má placku a nejde šroub rovnou na vodič. Jinak bych použil wagosvorky, pokud tam máte hliník, tak bych ho kouskem kablíku nastavil, protože do wago hliník nepatří (resp. není to tak jednoduché s nějakými opatřeními se tam strčit dá). Prostě z lustrovky co na stropě byla bych vyvedl kus kablíku a ten rozbočil ve wago. Něco jako toto https://www.bbelektro.cz/svorka-krabicova-5x05-25mm-2273-205-bezsroubova-zluta-wago/d-187862/ stojí to pár korun a většinou se to prodává v balení po 5 nebo 10 kusech pro různé počty vodičů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru