Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kdo mi pomůže s rekonstrukcí?

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Už bydlíme v novém domě 10 let a rodiče stále nic nerekonstruují. Můj otec říká, že je potřeba první udělat odpady, takže máme obkopaný dům a tady se zasekl, vůbec nebývá doma, je pořád v práci. Vydělala jsem si dost peněz, takže bych jim chtěla s rekonstrukcí pomoct. Otec říká, že je potřeba udělat nejprve odpady (hádám, že to nedokončí, takže bych chtěla na to někoho zavolat, ale nevím koho) a poté můžeme začít s rekonstrukcí kuchyně, koupeny, udělat nové kachličky atd.

Koho by jste na mém místě zavolali? Zedníky, někoho ze stavební společnosti? Hodinového manžela? Jsem z toho opravdu špatná, otec spolupracovat nechce, takže jsem se toho ujmula já.

Prostě je moje priorita, co nejdříve spravit náš dům, pokud rodiče nic nedělají a mamka tomu taky nerozumí.

Moc děkuji za všechny rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jako první je důležité si udělat celkovou představu, v jakém rozsahu a co je nutné rekonstruovat. A…
George63 28.05.2018 21:28
George63
Vsechno cajk, az na to dedictvi. Dan dedicka uz neni a sice se narustem hodnoty majetku zvedne odmen…
bahno 28.05.2018 22:23
bahno
bahno, ale co když má sedmikráska i sourozence, který do toho nedá ani kačku? nový
milan.cukrar 29.05.2018 06:03
milan.cukrar
Nepíšeš nic o sobě, kolik je ti let, co děláš nebo studuješ, jestli máš přítele a tak. Taky o tom, j… nový
Yarda 29.05.2018 09:15
Yarda
V první řadě je třeba říci na rovinu, že ani v domě cca 30 let starém toho k rekonstrukci moc nebude… nový
sHpy00n 29.05.2018 09:19
sHpy00n
V první řadě je třeba říci na rovinu, z čí tykve ten nápad na rekonstrukci pochází. Třicet let, to j… nový
Yarda 29.05.2018 14:38
Yarda
Klucííí, ona se naptala na rady do života, ale jak zajistit a provádět rekonstrukci. :-D Ještě pro T… nový
George63 29.05.2018 21:06
George63
Já to nemyslel jako radu do života. Měl jsem na mysli že než rekonstrukci chce takovýhle skoro nový… nový
sHpy00n 30.05.2018 09:12
sHpy00n
Mě to spíš připadá, že tazatelka chce novou kuchyň a nové obkládačky a říká tomu rekonstrukce...ale… poslední
jirka44 30.05.2018 09:52
jirka44

Jako první je důležité si udělat celkovou představu, v jakém rozsahu a co je nutné rekonstruovat. A to v souvislosti s tím, kolik "financí" jsi do toho ochotna investovat. Dobré je rovněž i zvážit co radí Milan Cukrář. Za vše, co do rekonstrukce investuješ, pokud je dům Tvých rodičů, jednou zaplatíš ve formě dědické daně, neboť se tím odhadní cena RD může podstatně zvýšit.
Ale pokud do toho půjdeš a nejsi schopna si sama poradit, pak začni projektanty.
Za prvé, pokud budeš chtít provádět i změnu koncepce místností a jejich určení a užití, spojené se stavebními úpravami, pak projektanta stavaře. Po navržení stavebních úprav si pak sežeň projektanta vodo a odpadů, topenáře, elektro a případně plynaře, pokud u vás je provedena plynofikace.
Na základě vypracovaných podkladů, od těchto projektantů, pak zjisti ve vašem regionu firmy, které se těmito pracemi zabývají a nechej si od nich vypracovat cenové nabídky. Toto vše je možno řešit elektronicky z domova od počítače. A vždy si ověř reference o předpokládaném dodavateli, kterého by jsi chtěla oslovit. To je důležizté, aby jsi se nenechala "napálit" nějakým podvodníkem.:-(
To platí pro všechny zůčastněné, u kterých zadáváš jakékoliv práce. V případě objednání vždy sepiš s dodavatelem jednoznačnou a konkrétní smlouvu s určením rozsahu a termínů provedených prací, pro případ, že by došlo k problémům z jejich strany. Určitě to stojí za tu trochu námahy. A pokud by to dodavateli mělo dělat problémy, nebo se na to nějak "tvářil" raději jej neber! Není mnoho těch, na jejichž slovo se dá spolehnout. A neplať žádné nepřiměřené zálohy!!! Pouze v případě dodávek prací je zvykem, platit aspoň částečné zálohy na materiál. Ale i to je nutno pohlídat. Za provedené práce plať vždy, až dojde k jejich ukončení a předání. O předání si nechej sepsat "předávací protokol", ve kterém budou sepsány všechny náležitosti, případně závady a rovněž definována záruka na provedené práce.
Dobré je, pokud těmto věcem nerozumíš, sehnat si i spolehlivého technika, který by Ti se všemi těmito problémy pomohl a prováděl by t.zv. "stavební dozor". Nejlépe někoho koho sama dobře znáš a můžeš se na něj opravdu spolehnout, nebo kterého Ti doporučí dobrý známámý, na kterého se rovněž můžeš spolehnout.
Je možno, toto vše i zadat, jako celek, nějaké firmě, která toto vše zajistí a provede to t.zv. "na klíč". Ovšem počítej s tím, že se tím celá "akce" pochopitelně opět dosti podraží. To už je na Tvém rozhodnutí. Přeji úspěch.:puff:

Nepíšeš nic o sobě, kolik je ti let, co děláš nebo studuješ, jestli máš přítele a tak. Taky o tom, jak velký je ten dům, jestli v tom domě chceš bydlet, pokud se vdáš a založíš rodinu....
Možná by nebylo od věci uvážit, jestli se neodstěhovat hned, jak to rozumně půjde. Pokud je pravda co píšeš o rodičích, vidím to na trvalý konflikt.

Klucííí, ona se naptala na rady do života, ale jak zajistit a provádět rekonstrukci. :-D
Ještě pro Tebe Sedmikrásko. Další možnost. Sice, v dnešní době, poměreně málo předpokládaná. Nejdi si kluka, šikovnýho a nejen na milování, ale taky na práci. A ten by třeba byl schopen vše snadno a levněji vyřešit. ;-) To byl případ mé manželky. :-D A nechci si "plivat na pupek", kluk z činžáku, ale pak mne život vše naučil. Vzhledem k tomu, že peněz moc nebylo, "vyženěný" RD byl satrý 45 let, stal se ze mně "všeuměl". Elekro profese jako povolání a zednická, pokrývačská, stolařská, zámečnická, natěračská a instalatárská všeho druhu amatérsky (a nikdy žádný problém). A zkušenosti rovněž ještě zhodnotil a využill na stavbě RD bráchy a syna. Většina všech prací, od projektů až po realizace svépomoc. Takže pouvažuj.;-) Přeji úspěch.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru