Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno LED pásik (regál pod prúdom)

Dobrý deň, namontoval som si na 4 police kovového regálu v garáži LED pásiky. Všetky komponenty od trafa, pásikov, káblov... Som kupoval v autorizovanej predajni. Po dokončení inštalácie som ešte upevňovať káble a ťahal som ich po zadnej časti regálu aby ich nebolo vidno. Keď som sa ramenom oprel o konštrukciu regálu, cítil som mračenie. Šiel som po skusacku a regál bol pod prúdom. No neviem odkiaľ to môže byť. Všetko je zaizolované, dôkladne som prelepoval časti kde som pajkoval izolacnou páskou.

Nemal niekto podobný problém? Neviete mi niekto poradiť? Nestačilo by regál uzemnit?

Ďakujem za každú dobrú radu.

Předmět Autor Datum
To je divné. Předpokládám, že při montáži nikde nedošlo k porušení izolace vodičů, ani LED pásku. LE…
Zerozero 27.05.2018 10:34
Zerozero
odpojit pásek od zdroje a zkoušečkou ověřit výstupní svorky zdroje. má jít o zařízení třídy 2 (symbo…
lední brtník 27.05.2018 10:38
lední brtník
Nezjišťoval jsem zapojení napájecích zdrojů pro LED pásky. Tím spojením s ochranným vodičem, jsem mě…
Zerozero 27.05.2018 10:57
Zerozero
Doma merak nemám, skúšal som to len so srubovakovou skusackou. Káble sú dvoj žilové. Káble izoláciu…
Lukas034003 27.05.2018 10:58
Lukas034003
Zapojení je OK. Zdroj je s dvojitou izolací, nemá žádné spojení s ochranným vodičem. Tedy se asi jed…
Zerozero 27.05.2018 11:19
Zerozero
na té fotce se píše selv, čili výstup je galvanicky izolovaný od vstupu. možnému kondenzátoru mezi v…
lední brtník 27.05.2018 11:19
lední brtník
Tak teď jsem udělal pokus. Vzal jsem zdroj od nového, ještě nezapojeného LED pásku. Zapojil do zásuv…
Zerozero 27.05.2018 11:35
Zerozero
Skúšal som ju otočiť ale stále mi skusacka no už len slabo svieti. Včera som bol spotený tak možno r…
Lukas034003 27.05.2018 11:42
Lukas034003
Ak nepomôže uzemnenie tak zdroj odnesiem tam kde som ho kúpil. Sam si s tým neporadím ale na predajn…
Lukas034003 27.05.2018 11:45
Lukas034003
Myslím, že to bude v pořádku. Ten dotyk zpoceným ramenem, bude jistě velmi citlivý. Pokud by bylo na…
Zerozero 27.05.2018 12:03
Zerozero
S tou skusackou mate pravdu. Skúšal som použiť otcovu a tam sa vôbec nerozsvieti. Takže len pre vlas… poslední
Lukas034003 27.05.2018 12:28
Lukas034003

To je divné. Předpokládám, že při montáži nikde nedošlo k porušení izolace vodičů, ani LED pásku. LED pásek je od podkladu izolován jeho konstrukcí a lepící vrstvou. Pravděpodobně se asi jedná o nějakou indukci přes kapacitu pásku vůči regálu. Čím si měřil napětí na regálu? Pokud jen doutnavkovou zkoušečkou, tak ta může ukázat i tu indukci. Ale je fakt, že je to takové, že je to cítit při dotyku. To je trochu podezřelé. Bylo by dobré alespoň nějakým mulimetrem změřit izolaci pásku proti regálu. Také při odpojení zdroje LED pásku zkusit izolaci zdroje mezi vstupem a výstupem. Zdroj by měl mít vstup oddělen od výstupu. Pokud by bylo vše v pořádku, tak se asi opravdu jedná o kapacitní indukci. Pak by uzemnění regálu pomohlo.
Nevím zapojení samotného napájecího zdroje pro LED. Je připojen dvou, nebo třívodičovým kabelem? Pokud třívodičovým, může být uvnitř zdroje třeba nějaká kapacita, nebo spojení výstupu s ochranným vodičem.
Proto by to chtělo zjistit, jestli je správně zapojená síťová zásuvka, která napájí zdroj. Hlavně je li správně zapojen ochranný vodič (nulák - kolík).

odpojit pásek od zdroje a zkoušečkou ověřit výstupní svorky zdroje.
má jít o zařízení třídy 2 (symbol 2 čtverců v sobě): s dvojitou izolací, pracovní ani ochranný vodič není spojený s výstupní stranou a ta tak nemá proti zemi potenciál.
odkaz na "trafo" by nebyl?

Nezjišťoval jsem zapojení napájecích zdrojů pro LED pásky. Tím spojením s ochranným vodičem, jsem měl na mysli, že uvnitř zdroje, by mohl být nějaký kondenzátor, který by sváděl případné vyzařované rušení frekvencí měniče, na zem, tedy na ochranný, vodič. Pokud by například byla špatně zapojená zásuvka, mohlo by se něco kapacitně přenést přes tohle odrušení. Ale to je jen úvaha. Chtělo by to ověřit měřením.

Zapojení je OK. Zdroj je s dvojitou izolací, nemá žádné spojení s ochranným vodičem. Tedy se asi jedná jen o nějakou indukci. Ale stejně by bylo dobré, pro jistotu změřit napájecí zdroj, jestli je skutečně oddělený od sítě.
Mohlo by teoreticky jít o závadu ve zdroji. To proto, že možný kapacitní přenos jen přes kapacitu vinutí trafa měniče, by nemohlo být takové, že je při dotyku cítit. Navíc, od regálu je ještě odizolován samotný pásek. Proto se mi to zdá dost nepravděpodobné. Nedostává se napětí na regál nějak od něčeho jiného?

na té fotce se píše selv, čili výstup je galvanicky izolovaný od vstupu.
možnému kondenzátoru mezi vstupem a výstupem rozumím, ale tento 2-svorkový zdroj (vstup) nemá kostru, proti které by se zapojoval, a selv toto propojení ani nesmí mít.
proto jsem chtěl zkoušečkou ověřit výstupy zdroje bez pásku, ať se jasnější, jestli je zdroj v pořádku nebo ze které strany se zavléká nějaký potenciál.

u dvousvorkového zdroje mě rozveseluje označení vstupních svorek L,N, které je nesmyslné. nelze ho u dvoupólové vidlice zaručit a pracovní vodiče jsou oba. ale možná jen, jak teď bývá zvykem, chtějí domácím zapojovačům ulehčit výběr "který vodič vlevo, který vpravo".

Tak teď jsem udělal pokus. Vzal jsem zdroj od nového, ještě nezapojeného LED pásku. Zapojil do zásuvky a doutnavkovou zkoušečkou zkoušel výstup. Skutečně doutnavka na výstupu svítí. Ale při otočení síťové dvoupólové vidlice v zásuvce, doutnavka nesvítí. Jedná se tedy jen o nějaký kapacitní přenos. Že to tazatel při dotyku cítí, může být tím, že při dotyku ramenem, může být na to velmi citlivý. Přesto změření izolace zdroje by bylo pro jistotu dobré.
Pro tazatele. Otoč v zásuvce napájecí vidlici a zkus napětí na regálu doutnavkou. Myslím, že to bude v pořádku.

Skúšal som ju otočiť ale stále mi skusacka no už len slabo svieti. Včera som bol spotený tak možno rameno je miesto kde cítiť aj slabý prúd. Dnes kolo regalu robím a chytám sa ho rukami. No nič necítim. Skúsim ho ešte večer uzemnit.

Myslím, že to bude v pořádku. Ten dotyk zpoceným ramenem, bude jistě velmi citlivý. Pokud by bylo napětí na regálu způsobeno závadou ve zdroji, tak bys to cítil i dotykem rukou. Jak jsem zjistil zkoušením mého zdroje, tak dochází k jistému malému přenosu indukcí. Navíc, pokud je pásek neporušený, je ještě izolován od regálu. Ale má vzhledem k délce, také kapacitu vůči konstrukci regálu a tím se dále přenese indukce na regál.
Myslím, že se jedná o tak malý kapacitní přenos, že to sice doutnavku rozsvítí, ale není to nijak nebezpečné, proud je zcela nepatrný. Doutnavková zkoušečka je velmi citlivá a ukáže i nepatrný kapacitní přenos.
Pokud by to nějak vadilo, přizemnění regálu to zcela odstraní.

S tou skusackou mate pravdu. Skúšal som použiť otcovu a tam sa vôbec nerozsvieti. Takže len pre vlastnú spokojnosť to uzemnim a ďalej už neriešim.

Každopádne Ďakujem veľmi pekne za váš čas a postrehy páni. Prajem pekný zvyšok nedele.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru