Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spojeny zasuvkovy a svetelny obvod?!

V základní otázce je mi nejasné, o co se jedná. Jak jsou v jedné krabici provedeny přívody dvou obvodů a pak navíc propojeny?
Ale všeobecně.
Jednotlivé obvody el.instalace, samostatně jištěné a jističem vypínatelné, musí být od sebe odděleny a nesmí mít v el. instalaci společná vedení, ani propojovací místa. Dle ČSN 332130 existovala pouze vyjímečná možnost t.zv. sdruženého obvodu více shodných zařízení (třeba 3 ks jednofázových zásuvek, napojených společným kabelem 5C (dříve v soustavě TN-C 4B) a jištěných 3 x 1 fázovým jističem v jednotlivých fázích a v krabici rozvedených do tří 1 fáz. zásuvek 230V), ale u takovéhoto obvodu musí být na vývodu v el. rozvaděči zařazen společný vypínací prvek všech tří fází tohoto obvodu a tento obvod musí být výrazně označen jako "sdružený obvod". Ale v tomto případě se o toto určitě nejedná.
A pokud by šlo o to, že v této krabici je proveden pouze přívod obvodu z jedné fáze a z jednoho jističe a z něj napojeny zásuvky (tedy "zásuvkový" obvod) a případně napojeno i nějaké svítidlo, nejednalo by se o samostatný světelný okruh propojený s okruhem zásuvkovým. A v tomto případě norma připouští i vyjímečné připojení svítidla na zásuvkový okruh, případně i obráceně, vyjímečné připojení zásuvky na případný okruh světelný, třeba pro připojení svítidel u nočních stolků v ložnici a pod.
Ale běžně by měly být okruhy zásuvek a osvětlení provedeny vždy jako samostatné a nesmí být mezi sebou nikde propojovány.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny