Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pubert VARIO 55P

Zdravím,
nemáte někdo zkušennost s půdní frézou Pubert VARIO 55P oproti VARI? Jak to funguje, poruchovost, díly, atd...
Díky

Předmět Autor Datum
Zásadný rozdiel je v konštrukcii prevodoviek: Vari - šneková http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/vie…
Nuda 26.04.2018 09:56
Nuda
Je pravdou,že vari má šnekovú prevodovku na rotovátor,hore uvedený odkaz na vari,tak je tam zobrazen… poslední
Slavco31 26.04.2018 10:39
Slavco31

Zásadný rozdiel je v konštrukcii prevodoviek:

Vari - šneková
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=46&t=105&mobile=on

Pubert VARIO 55P
https://kultivatory.heureka.sk/pubert-vario-55p-c3/#

Je len na tebe, aké všakovaté závesné xindle okrem pôdneho rotavátora navešiaš a okolo chalupy využiješ. Tiež, aký silný agregát využiješ.

Šnekové prevodovky mám osobne radšej, sú jednoduchšie i keď ich normohodina pracovného výkonu je čo sa týka výdrže menšia, než u klasických ozubených kolies.

Oceľový šnek časom opotrebuje zo zubov bronz z kolesa pri záťaži, napr. ťažká ílovitá pôda apod. Lenže zase výmena kolies s novými guferami v prípade šneku je pre laika velice jednoduchá záležitosť. (Ložiská sa nemusia meniť, tie vydržia hodne, ak ich citlivo stiahneš sťahovákom príslušnej veľkosti).

Kolesá k šnekovým prevodovkám, ako aj šnek sú dostať v pohode, aspoň u seriózneho výrobcu. Prípadne ti ich ako fušku na odvaľovacej fréze zručný zámočník vyrobí. (Len cena bronzovej tyče vyrobeného z klzného bronzu /mala by bronz obsahovať prímes olova a cínu/ na výrobu ozubeného kolesa je sakra vysoká, cca 1-tis.Kč. kotúča ufakleného z bronzovej tyče na jedno koleso).

Ja som pridal po výmene (repasi) na každú stranu o dve guferá naviac, teda mám na hnacom hriadeli za sebou nasúkané až tri úzke sedmičky silikónové guferá + filcová ucpávka na každej strana kvôli ochrane pre pieskom a prachom, lebo mi pri iba jednom gufere slzil olej okolo hriadele. Tiež som dal hnaciu hriadeľ prelapovať a preleštiť na sústruhu v miestach dotyku gufier.

Je pravdou,že vari má šnekovú prevodovku na rotovátor,hore uvedený odkaz na vari,tak je tam zobrazená prevodovka pre kolesa,nie na rotovátor. Dnes si dáva vari robiť veci do Číny,tak neviem aká je to kvalita.Doma mám od roku 1992 vari systém aj s rotovátorom,používaný bol až-až a vo všelijakých typoch pôdy.Porucha sa na ňom zatiaľ nevyskytla,len občas vymením prevodový olej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru