Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem elektrokolo

Dobrý den, najdese dobrá duše co pomůže? Nějaký elektrotechnik( znalý v elektokolech). Stavím si elektrokolo z vlastních součástek. Motor z elektrického vozítka model ZY7712-12VDC-200W a baterie SHIMATSU NP 7.2-12V, 12V-7,2Ah a vodiče na výkon 200W, slabší se přehřívaly, spínač na 12V. Motor jsem chtěl sehnat silnější, než 200W, ale v ČR jsem nanašel jiný, a u daného bylo napsáno že se používá u elektrického vozítka pro invalidy, byl nový a za cenu 1300kč, což bylo dle mého rozpočtu. A pokuď takový motor utáhne váhu přes 120kg (vozík+člověk), tak by to mělo stačit, má váha i s kolem 95kg. Celou sestavu jsem chtěl pořídit max do 4000kč, nejlevnější elektro sada v obchodech je kolem 6500kč. A baterie 12V, jelikož motor byl na 12V. Když jsem uviděl několik videii na youtube, tak tam měli slabší kapacity baterii, tak jsem zvolil o něco víc - 7,2Ah. Vše jsem sestavil a na podstavci na prázdno bez zátěže vše funguje. Původně jsem tam měl i PVM regulátor s displejem 6-30V/8A, ale tan se spálil, nevím proč, když v GM-elektroniks uváděly, že snese danou zátěž -parametry. Když jsem nasedl a zapl ele. pohon, tak jsem jel sotva krokem a asi 100m. Přitom by rychlost měla být větší než 20km/h. Baterii jsem zapl do nabíječky a jak byla plná, tak jsem jí znovu připojil, ale opět jsem jel jen krokem 100m a pak konec, dál to nejelo. Ví někdo v čem je chyba? Nejsem eletrotechnik, ale udělal jsem to stejně jak to dělali v návodech ve videiích. Jim to fungovalo a mě né. Dát tam silnější baterii, nebo připojit další seriově?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Toto je krásny príklad toho ako sa elektrokolo nerobí a v tomto prípade doslova platí že z hovna bič… nový
poihu 25.04.2018 00:19
poihu
Nevím jaké baterie se dnes požívají v nových invalidních vozících. Ale mám tady ze servisu vozíků da… nový
Zerozero 25.04.2018 04:29
Zerozero
Lithiové se používají nejen kvůli vyššímu proudu, ale hlavně kvůli poměru využitelná kapacita vs váh… nový
Jan Fiala 25.04.2018 07:21
Jan Fiala
Elektrické invalidní vozíky jsou dotované. Z tohoto důvodu je u nich omezení rychlosti (na rychlost… nový
nerady 25.04.2018 19:56
nerady
Aby to bylo elektrokolo (a ne třeba elektromotorka), smí mít motor maximálně necelých 1000W (tuším ž… nový
ml1 30.04.2018 11:11
ml1
U elektrokol je omezení 250 W dle nějaké vyhlášky. U kol se spalovacím motorkem je také omezení a to… nový
nerady 30.04.2018 11:47
nerady
1kW poslední
Vaclaf 30.04.2018 22:48
Vaclaf

Toto je krásny príklad toho ako sa elektrokolo nerobí a v tomto prípade doslova platí že z hovna bič neupleteš. Chyba je v tom že ten motor je na elektrokolo nevhodný, je to komutátorový (kartáčový) motor s malou účinnosťou (~60%) a výkonom, používaný pre detské vozítka. Keď uvážim účinnosť motora a jeho výkon, straty na prevode (ktorý nevieme aký prevod tam vlastne máš a tak sa mi zdá že tam máš blbý prevod), valivý odpor kolesa a mizernú olovenú baterku ktorá to napája, tak by som povedal že to, ako to "jede", odpovedá tomu čo si si kúpil. Možno keď poriešiš ten prevod tak ti to nejak pojede ale zázrak to aj tak nebude.

Nevím jaké baterie se dnes požívají v nových invalidních vozících. Ale mám tady ze servisu vozíků darovanou slabší ale ještě funkční baterii asi ze staršího vozíku. Je to baterie velikosti autobaterie, 12V 40Ah AGM.
Nevím kolik na to vozík ujede, ale jezdí to max rychlostí rychlejší chůze.
Když si představím jízdní kolo sice o trochu lehčí než vozík, ale s požadovanou rychlostí asi 20km/h, tak by asi i tato baterie měla co dělat, aby to dala.
Moc nevěřím tomu, že by to utáhla baterie 7,2 Ah, po delší dobu. Baterie AGM nejsou stavěny na velké odběry, jejich výkon a využitelná kapacita s proudem velmi rychle klesá.
Když jsem zcela novou AGM 7,2 Ah po asi třetím nabíjení pro případné zformování, zkoušel zatížit proudem 10A, baterie vykazovala už po 10 minutách značný pokles napětí, indikující nutnost nabití. Po odpojení zátěže se sice zotavila, ale po opětném připojení zátěže napětí pokleslo ještě dříve. Proto si myslím, že z ní brát výkon 200V po nějakou rozumnou dobu je nemožné.
Navíc pokud je převod špatně navržen, je příliš rychlý, motorek to neutáhne, běží silně pod obrátky, tím je přetížen a bere ještě větší proud, než je nominální a výkon jde do ztrát na motorku (oteplení).
Spálení PVM by tomu odpovídalo. Přetížením motorku mohl být proud z čerstvé baterie sice krátkou dobu, ale značný. Tím, při pokusu o rozjezd odešel.
Tyto moje úvahy odpovídají výsledku pokusů s výrobkem. Myslím, že s touto baterií by to bylo možno jen se zpřevodování do pomala aby motorek šel snadněji a baterie byla zatěžována jen tak co snese. Možná při rychlosti tak 10km/h by to nějakou dobu jelo, ale nepředpokládám moc. Lepších výsledků by se dosáhlo třeba se dvěma bateriemi paralelně, aby byly zatěžovány menším proudem, tím se využitelnost kapacity zvýší.
Pro představu baterie pro elektrokola mají kapacitu asi 15Ah, ale s napětím asi 40V, navíc lithiové, které snesou velký proud. S baterí 12V AGM, se s výsledky nedá ani přiblížit. S tím se dá vyřešit tak možná pohon dětského vozítka s rychlostí chůze. Ale pro použitelné elektrokolo ani náhodou. :puff:
A ještě poznámka: No na youtube někdy jsou autoři schopni úspěšně vytvořit funkční perpetuum mobile, jsou to machři. :-D

Elektrické invalidní vozíky jsou dotované. Z tohoto důvodu je u nich omezení rychlosti (na rychlost chůze) jelikož se pohybují mezi chodci. Dále je rozdíl mezi vozíkem pro domácí potřebu či na venkovní použití. Pokud má elektrický invalidní vozík malá přední kolečka je určen pouze na rovné plochy a ne na velké přejezdy (na to jsou jiné vozíky). U elektrokol jsou oficiálně používané motory o výkonu 250 W (počítá se tam s šlapáním cyklisty). Neoficiálně se používají motory od 350 až do 1000W, které jedou po rovině rychlostí více jak 60 km/h (bez šlapání). Je tam ovšem problém s bržděním, jelikož kola nemají stavěné brzdy na tuto rychlost.

Aby to bylo elektrokolo (a ne třeba elektromotorka), smí mít motor maximálně necelých 1000W (tuším že 950W) a omezení rychlosti na 25 km/h (zásluhou motoru, nic nebrání rozšlapat ho nebo rozjet z kopce na víc). Omezení obsahu válců na 25 ccm je pro elektrokola nepodstatné. Brzdit kolo v šedesátce opravdu neni jednoduché (rozjet se klasickým kolem na šedesátku z kopečka lze, můj rekord je něco přes šedesát a rozhodně nepatřím mezi lidi, co by z kopce šlapali, šlapu jen do kopce, z kopce se vezu i kdyby to jelo jen 3 kilometry za hodinu, však ono se to rozjede).
Ale ten motor může i brzdit, nebo alespoň pomáhat a šetřit tak špalky.
V běžných nabídkách jsou elektrokola s motory 250W, málokdy víc. Pro představu koňská síla (HP) je 750W, je to teda třetina koně. To neni zase tak špatné, a pokud bychom šli na maximum, tedy 1000W, což je něco přes jednoho koně, to musí bohatě stačit. Když si představím, jak dokáže pádit kůň, tak i ta třetina musí stačit.

U elektrokol je omezení 250 W dle nějaké vyhlášky. U kol se spalovacím motorkem je také omezení a to buď jeden kůň nebo 1kW nyní to nechci hledat. To s tou rychlostí u elektrokol to platilo hlavně v začátcích kdy se nepožívaly kotoučové brzdy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru