Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem elektrokolo

Nevím jaké baterie se dnes požívají v nových invalidních vozících. Ale mám tady ze servisu vozíků darovanou slabší ale ještě funkční baterii asi ze staršího vozíku. Je to baterie velikosti autobaterie, 12V 40Ah AGM.
Nevím kolik na to vozík ujede, ale jezdí to max rychlostí rychlejší chůze.
Když si představím jízdní kolo sice o trochu lehčí než vozík, ale s požadovanou rychlostí asi 20km/h, tak by asi i tato baterie měla co dělat, aby to dala.
Moc nevěřím tomu, že by to utáhla baterie 7,2 Ah, po delší dobu. Baterie AGM nejsou stavěny na velké odběry, jejich výkon a využitelná kapacita s proudem velmi rychle klesá.
Když jsem zcela novou AGM 7,2 Ah po asi třetím nabíjení pro případné zformování, zkoušel zatížit proudem 10A, baterie vykazovala už po 10 minutách značný pokles napětí, indikující nutnost nabití. Po odpojení zátěže se sice zotavila, ale po opětném připojení zátěže napětí pokleslo ještě dříve. Proto si myslím, že z ní brát výkon 200V po nějakou rozumnou dobu je nemožné.
Navíc pokud je převod špatně navržen, je příliš rychlý, motorek to neutáhne, běží silně pod obrátky, tím je přetížen a bere ještě větší proud, než je nominální a výkon jde do ztrát na motorku (oteplení).
Spálení PVM by tomu odpovídalo. Přetížením motorku mohl být proud z čerstvé baterie sice krátkou dobu, ale značný. Tím, při pokusu o rozjezd odešel.
Tyto moje úvahy odpovídají výsledku pokusů s výrobkem. Myslím, že s touto baterií by to bylo možno jen se zpřevodování do pomala aby motorek šel snadněji a baterie byla zatěžována jen tak co snese. Možná při rychlosti tak 10km/h by to nějakou dobu jelo, ale nepředpokládám moc. Lepších výsledků by se dosáhlo třeba se dvěma bateriemi paralelně, aby byly zatěžovány menším proudem, tím se využitelnost kapacity zvýší.
Pro představu baterie pro elektrokola mají kapacitu asi 15Ah, ale s napětím asi 40V, navíc lithiové, které snesou velký proud. S baterí 12V AGM, se s výsledky nedá ani přiblížit. S tím se dá vyřešit tak možná pohon dětského vozítka s rychlostí chůze. Ale pro použitelné elektrokolo ani náhodou. :puff:
A ještě poznámka: No na youtube někdy jsou autoři schopni úspěšně vytvořit funkční perpetuum mobile, jsou to machři. :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny