Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem (Polo)inteligentne vykurovanie domacnosti

Mam v dome klasicky plynovy kotol, ktory riadi snimac na chodbe. V izbach su radiatory. Problem je, ze kotol sa zopne centralne na zaklade pokynu cidla a izby, kedze nie su rovnako velke nie su vykurene rovnomerne.
Napriklad v obyvacke a v detskej (najvacsie izby) je zima, v spalni naopak az prilis teplo (je najmensia). Rad by som teda ovladal vykurovanie kazdej izby zvlast. Bezne sa to robi regulatormi priamo na radiatoroch, ja tam vsak ziadne nemam.
Idealne pre mna by bolo dokupit ku kotlu nejaku riadiacu jednotku, ktora by navyse komunikovala s cidlami v miestnostiach a spinala kotol podla ich poziadaviek, ovladanie na dialku by uz bola asi samozrejmost.
V najhorsom pripade som ochotny ist cestou rucnych regulatorov na radiatoroch, prepokladam vsak, ze riesenie je mozne aj podla mojej predchadzajucej poziadavky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Teda, aby som to zhrnul, co chcem. Kupim supravu termo hlavic prepojenych cez wifi s centralnou jedn…
fleg 16.04.2018 15:41
fleg
Wifi na termohlavici slúži len na pripojenie termohlavice k terminálu (mobilnému telefónu) a nie k r…
ok 16.04.2018 22:02
ok
Si si tym isty? Pretoze to mi nedava logiku Ja som precdpokladal, ze hotspot vytvara centralna jedno… nový
fleg 17.04.2018 09:22
fleg
Kotol musí byť zapnutý trvale a musí zohrievať vodu na určitú teplotu. Kotol musí byť natoľko inteli… poslední
ok 17.04.2018 15:39
ok
Prokristapána, proč tak složitě. Nečetl jsem všechny návrhy a odpovědi, ale nejlepší řešení je: Nacp… nový
Rce 16.04.2018 22:26
Rce
Ano centralny termostat mam na chodbe, kde sa predpokladala najstudensia teplota (nie su tam radiato… nový
fleg 17.04.2018 09:30
fleg
Co na tom nechápeš? ze sa mi dobre spi pri 19 stupnoch a tak si ich nastavim a na teplotu bude dohl… nový
Lukas1982 17.04.2018 10:07
Lukas1982
Ty to nechápeš. Tazatel nechce být sto let za opicema a regulovat topení termohlavicema. On potřebu… nový
iconek 17.04.2018 10:24
iconek
Myslel som, ze tie hlavice sa vedia nastavit iba na jednu polohu a ina sa musi davat rucne, pokial t… nový
fleg 17.04.2018 10:51
fleg
To bývalo dřív, dnes je to jiné. Ano, regulují průtok OV automaticky podle nastavení teploty. Funguj… nový
Lukas1982 17.04.2018 10:58
Lukas1982
Před měsícem se mi povedlo vychytat v Lidlu elektronické termohlavice s týdenním programem 200 kč/ku… nový
iconek 17.04.2018 11:07
iconek
No, mít centrální termostat v místnosti bez radiátorů je opravdu blbost. Doporučuje se sice nejstude… nový
Machr55 17.04.2018 12:18
Machr55
Jen tak namátkově jsem zadal do netu -chytrá domácnost. Možná po prostudování nabídek na tyto systém… nový
Zerozero 17.04.2018 11:02
Zerozero

Teda, aby som to zhrnul, co chcem.
Kupim supravu termo hlavic prepojenych cez wifi s centralnou jednotkou a ta bude kablom napojena na kotol.
Termo hlavica c.1 vysle signal, ze treba prikurit. Kotol zacne horiet a posielat teplo do vsetkych radiatorov. Kedze hlavice na inych radiatorov budu ozatvorene zostane teplo len v trubkach v stenach a hriat bude len radiator c.1. V pripade, ze teplo bude potrebovat aj hlavica c.2 pootvori termostat podla poziadaviek.
Takto nejako to podla mna funguje a nejake vyvazovanie sustavi vzhladom na velkost domu (necelych 90m) sa mi zda zbytocne, pretoze oneskorenie na vzdialenejsich radiatoroch je zanedbatelne.

Wifi na termohlavici slúži len na pripojenie termohlavice k terminálu (mobilnému telefónu) a nie k riadiacej jednotke kotla. Nekupuješ súpravu, ale len jednotlivé termoventily, ktoré pripájaš k telefónu postupne a nezávisle na sebe. Termohlavica nevysiela žiaden signál pre riadiacu jednotku, ale len jednoducho otvára, či škrtí prietok teplej vody cez radiátor. Jediný signál z termohlavice je informácia do tvojho mobilu.

Si si tym isty? Pretoze to mi nedava logiku
Ja som precdpokladal, ze hotspot vytvara centralna jednotka(terminalovy server) a mobilom sa napajam na nu a nie na hlavicu (hlavica je v mode klient). Hlavice su len klienti, ktori cez wifi komunikuju s riadiacou jednotkou, na urovni siete su rovnaki klienti ako je mobil. Mobil by sa mal vediet napojit a ovladat riadiacu jednotku jak na jej SSID tak aj na SSID domaceho AP ak je poziadavka riadit jedntoku zvonku. Riadiacu jednotku mozem ovladat priamo cez dodany sw alebo z dotykoveho displeja. Takisto hlavice bude cez mobil(riadiacu jednotku) alebo priamo rucne na hlavici. Navyse ak chcem napojit jednotku na net musi zvladat jednotka wds rezim, resp mat dualnu wifi (jeden ako klient na net, druhy ako AP pre hlavice, ci mobil).
Pokial by hlavica len otvarala/skrtila svoj ventil je to cele naprd, ja predsa ak zadam na hlavici poziadavku na zvysenie teploty musim zaistit, aby sa zapol aj kotol ak tak uz nie je urobene nahodou.

Kotol musí byť zapnutý trvale a musí zohrievať vodu na určitú teplotu. Kotol musí byť natoľko inteligentný, aby vedel udržať nastavenú teplotu, pri jej prekročení sa vypína, pri poklese sa zapína. To dokáže každý kotol. Lepší kotol dokáže meniť výkon plynule. Aká to je teplota a na základe čoho sa určuje som písal niekde vyššie. Termoventily riadia teplotu každý vždy v jednej miestnosti. Prístup do riadenia kotla nemusíš mať, veď načo, keď ti teplotu riadia termoventily?

Prokristapána, proč tak složitě. Nečetl jsem všechny návrhy a odpovědi, ale nejlepší řešení je: Nacpat všude normální mechanické termohlavice, které regulují daný pokoj. Centrální termostat se dává do nejstudenější místnosti, já ho mám dokonce v chodbě. Pokoje ti budou regulovat termohlavice a když kotel nebude mít odbyt tepla, tak se sám vypne bez ohledu na centrální termostat. Tak mi to funguje už léta. Termostat mám s PÍ regulací a funkcí předčasného spuštění kotle (=zapálí kotel tak brzo, aby v danou hodinu zajistil nastavenou teplotu). Nastavení termostatu budeš muset chvíli zkoušet, ale není to problém. Jestli nějaký radiátor místnost nevytopí, je málo výkonný a nutné vyměnit za výkonnější. Když nehřeje celý, musí se druhou regulací vyvážit celý systém, ty co hřejo přiškrtit a ten studený povolit. Předpokládám, že máš dobře odvzdušněno všechno.

Ano centralny termostat mam na chodbe, kde sa predpokladala najstudensia teplota (nie su tam radiatory) a je to blbost. Potvrdili mi to aj dalsi majitelia novych domov a priznam sa, ze nechapem preco sa to takto robi.
A preco to chcem takto? Lebo zijeme v 21. storoci, lebo ked budem chciet nastavit teplotu v miestnosti nemusim krutit ziadnym koleckom, lebo viem, ze sa mi dobre spi pri 19 stupnoch a tak si ich nastavim a na teplotu bude dohliadat hlavica po celu noc...atd atd.
Pripada mi to akoby si mi radil do kupelne namiesto pakovej baterie, staru s koleckami, kde sa optimalna voda zarabala metodou pokus/omyl, cize pustil si teplu, potom studenu, este kusok teplej, potom zase ubrat a na zaver este mozno kusok studenej a mal si optimalu teplotu....pri pakovej baterii viem presne, kde ma voda aku teplotu a spustim ju jednym tahom.
Takze este raz...radiatory vytopia cely dom relativne ok si myslim, ale chcem regulovat kazdu miestnost zvlast (co teraz nejde) a nechcem to riesit mechanicky otacanim kolecka na kazdom radiatore zvlast..

Co na tom nechápeš?

ze sa mi dobre spi pri 19 stupnoch a tak si ich nastavim a na teplotu bude dohliadat hlavica po celu noc

Tohle je přesně funkce termo hlavice. Nemusíš s ní každý den točit, stačí nastavit požadovanou teplotu třeba na 19 stupňů a teplota nepůjde na více ani méně stupňů. Je to daleko lepší řešení. To není jako dřív, když byly ty černé "uzávěry" a musels to regulovat ručně. Takhle si nastavíš požadovanou teplotu a máš klid. hlavice se automaticky otevírá a uzavírá podle okolní teploty, kterou si nastavíš.

Před měsícem se mi povedlo vychytat v Lidlu elektronické termohlavice s týdenním programem 200 kč/kus.Běžně stojí 500. Fungují dobře, nastavím časy s vyšší a nižší teplotou v určitou hodinu.Používám je ale jen ve dvou místnostech.Obývák a pokoj kde bydlí náš nový člen rodiny.
Stejně většinou nastavíš jednu teplotu a pak už na ně nesáhneš. Kolik máš místností a pater v domě, abys potřeboval každý den nastavovat jinou teplotu?
Samozřejmě, je to každého věc jak si to doma udělá. Podle mě to je zbytečně složité a drahé.

Jen tak namátkově jsem zadal do netu -chytrá domácnost. Možná po prostudování nabídek na tyto systémy by se něco snad našlo.
Například firma Jablotron a kupa jiných nabízí mimo jiné i spoustu zařízení na regulaci topení. Od relativně jednoduchých až po sofistikované systémy ovládané přes telefon, s bezdrátovými čidly, centrální řídicí jednotkou a podobně. No nic levného to zrovna není.
Ale je toho velké množství. Možná z jednotlivých komponentů by šlo vybrat a sestavit vyhovující systém.
Z jednodušších řešení by třeba bylo možno použít https://www.jabloshop.cz/th-80-termicka-ovladaci-hlavice.
Máš přívod i odvod z radiátoru u země, což není z hlediska snímání teploty ideální. Tato hlavice má oddělené čidlo a dalo by se umístit do vyšší polohy, nebo nějakého ideálního místa. Chytřejší programovatelná hlavice s kupou funkcí třeba https://www.bola.cz/elektronicka-termostaticka-hlavice-honeywell-therapro-hr90?gclid=EAIaIQobChMIpKjEr-3A2gIVExoYCh0LwAvUEAYYASABEgJJlPD_BwE
Určitým problémem u elektrických ovládacích hlavic, by asi bylo natahat napájení.
Hlavice z prvního odkazu by řídila radiátor způsobem zapni vypni podle pr. termostatu. Daly by se tak vybavit všechny radiátory. Předpokládám, že kotel, pokud by došlo k uzavení všech radiátorů automaticky vypne. Samozřejmě ale tohle postrádá možnost dálkového ovládání.
Pokud by se jednalo o složitější systém i tahle firma nabízí množství výrobků. https://www.jabloshop.cz/zonova-regulace.
Není to zrovna levné, ale určitě by šlo vybrat z těch systémů něco vyhovujícího.
Píšu to jen jako doplnění vlákna, v tomhle nejsem příliš znalý, jen jsem zkusil najít, co se nabízí. Takže jen jako kecy v kleci. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru