Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podlaha nechat parkety nebo vytrhat a dát desky.

Dobrý večer, poradí mi někdo. Bydlím ve starém cihlovém domě, v pokojích jsou parkety přitlučené na prknech mezi prkny jsou mezery a v nich nějaký zásyp bordel. Prkna jsou pak přitlučena na trámech asi. Parkety mají mezery vržou některé se houpou. Napřed jsem je chtěla nechat opravit, jenže to udělal soused a po půl roce je na tom tak jak byl před opravou. Říkal ,že už by to neudělal. Přemýšlím o Vinylu lepeném. Ptala jsem se několika firem a nevím. Každý říká něco jiného. Někdo parkety vytrhat a dát dvě vrstvy desek. Druhá firma parkety nechat a dát jednu vrstvu desek. Nechci zbytečně utrácet za vytrhání a dvoje desky. Ale bojím se ,aby ty parkety nevrzali a nezvedali se když tam zůstanou. Předem děkuji

Předmět Autor Datum
Jedine sa zariaď podľa financií. Ak parkety necháš, a na ne položíš novú podlahovú krytinu, napríkl…
Nuda 31.03.2018 06:05
Nuda
Chcete-li rovnou, opravdu nevrzající podlahu, musí pryč parkety i prkna. 1) Polštáře (trámy) pokud…
sHpy00n 31.03.2018 08:55
sHpy00n
Dobrý den, to samé jsem řešil v loni v bytě. kde je zřejmě hurdový strop suterénu ( podlaha místnost… poslední
pařez 31.03.2018 09:37
pařez

Jedine sa zariaď podľa financií.

Ak parkety necháš, a na ne položíš novú podlahovú krytinu, napríklad plávajúcu podlahu, vinil, laminát (pero-drážka) uložené na pružnej podložke, napusti pôvodné parkety olejom, ideálne bude ľanový olej 2x aplikovať, čím sa odstráni aspoň čiastočne vrzanie dreva v spárach.

Bordel medzi hranolmi je škvára, tá sa kedysi používala ako výplň. Granule perlitu či spečený kerzam apod. matroš ešte neexistovali.

Ideálne by bolo parkety vytrhať a na zdravé nosné late (hranoly) položiť lepené podkladové dosky, ako základ pre finálnu podlahu. Sakra drahá sranda. V prípade podlahového kúrenia pod parkety, pustíš perie - majland.

Chcete-li rovnou, opravdu nevrzající podlahu, musí pryč parkety i prkna.

1) Polštáře (trámy) pokud budou sedlé výškově vyrovnat již v zásypu. Na polštáře podél položit pásy hutné (vícegramážní) geotegtilie, dále dvě vrstvy desek a nakonec samotnou krytinu. Nová podlaha bude v úrovni staré. Lacinější varianta, hodně práce.

2) Parkety opatrně vytrhat a odložit. Polštáře (trámy) pokud budou sedlé výškově vyrovnat již v zásypu. Na polštáře podél položit pásy hutné (vícegramážní) geotegtilie, dále dvě vrstvy desek a znovu položit a zrenovovat parkety. Nová podlaha bude o ty dvě desky výš než původní. Nutno podříznout dveře pokud se otvírají do této místnosti. Hodně drahá varianta. Móóc práce. Ale krásná, trvanlivá, dlouhověká podlaha.

3) Vytrhat jen parkety, prkna poctivě přikotvit k polštářům. Další postup pak volit podle toho jestli jsou prkna v rovině.
a) pokud ano, jednu vrstvu desek a vinyl.
pokud ne
b.1) přes prkna položit geotextilii a vytáhnout 10 cm na stěnu. Vyrovnat podsypem, třeba Liapor (taky to jde), Fermacell (lepší, dražší), položit dvě vrstvy desek, po obvodu
přesahující geotextilii odřezat a položit vinyl.
b.2) přes prkna položit na vyrovnávací podložky (masochismus) dvě vrstvy desek a vinyl.
b.3) PUR pěnou utěsnit spáry po obvodu i mezi prkny, aplikovat kontaktní můstek a speciální podlahovou stěrku s obsahem vlákna a položit vinyl. To nikdo neumí a když ano,
nechce to dělat.

Dobrý den, to samé jsem řešil v loni v bytě. kde je zřejmě hurdový strop suterénu ( podlaha místností) trámy, prkna, parkety. Vrzali už strašně a byli mezi nimi spáry, ale podlaha byla rovná.Dal jsem na parkety mirelon 3mm, osb desky - pero, drážka. Vruty délky, aby prošli osb, parketou až do prkna pod parketami. Vrutů jsem dal dost. Za rok používání jsem se s vrzanim už nesetkal. Oprava za rozumný peníz a v tomto případě zcela bez problémů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru