Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím natřít/přebarvit nalakovanou postel?

Dobrý den, omlouvám se, pokud otázka zde již byla.

Koupil jsem ve výprodeji novou masivní postel, ale - byla nějaký čas vystavená, proto jsou na ní místy nehluboké škrábance a fleky (asi od sluníčka). Rád bych ji nabarvil na bílo.

Nemám přehnané požadavky na kvalitu budoucího nátěru. Dřevo je nyní pouze nalakované, Počítám s lehkým přebroušením či spíše zdrsněním laku šmirglem v ruce.

Prosím poradíte vhodnou barvu, nářadí (štětec, váleček) a hrubost šmirglu?

Děkuji velmi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejsem lakýrník ale acetonky jsou v současné dost drahé a např. u nás vedou snad jen černou a bílou,… nový
nerady 29.03.2018 20:47
nerady
Také nejsem žádný lakýrník. Ale acetonovými i jinými barvami, na bázi rozpouštědel, je vždy lepší vý… nový
George63 29.03.2018 21:28
George63
Zdravím ještě jednou. Nakonec jsem zvolil jemné přebroušení 240 a bílý latex. Natírání pohodové, kr… nový
MaNe1 04.04.2018 10:12
MaNe1
Omlouvám se, zapomněl jsem Tě upozornit, že nátěr válečkem je trochu "strukturovaný". Ale někdy a u… nový
George63 04.04.2018 13:11
George63
Omluva není třeba. Výsledek je nad moje očekávání, finální plochý štětec vzhledu hodně prospěl (drob… poslední
MaNe1 04.04.2018 13:15
MaNe1

Také nejsem žádný lakýrník. Ale acetonovými i jinými barvami, na bázi rozpouštědel, je vždy lepší výsledek stříkáním, než natíráním. V tom případě spíše nějakým sprejem, pokud nemáš možnost a zkušenosti se stříkací pistolí.
Pokud ale nemáš opravdu nějaké moc vysoké požadavky na povrch (ale i tento je celkem dobrý) tak jednoduché a levné by bylo přebrousit trochu jemným skelným papírem se zrnem cca P240-P320 a pak natřít klasickým bílým Latexem. Ten se ředí pouze vodou a pracuje se sním snadno. Nátěr provést plochým štětcem šířky cca 3 cm, nebo možno i válečkem šířky 10 cm. Nejlepší je natírat na plocho, ale jde to i na stojato. Povrch je potom bílý a sametově matný, omyvatelný. Je ekologicky nezávadný a levný. Natíral jsem takto více druhů různého jednoduchého nábytku a vydrželo to celkem dlouho a pěkné. A i na nalakovaném, lehce přebroušeném dřevě, bude držet bez problému.;-)
Třeba tenhle:
https://www.zbozi.cz/vyrobek/latex-univerzalni-0-8kg-bily/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_term=latex-univerzalni-0-8kg-bily

Zdravím ještě jednou.

Nakonec jsem zvolil jemné přebroušení 240 a bílý latex. Natírání pohodové, kryvost skvělá (při dvou nátěrech). Trochu jsem byl zklamán z prvního nátěru, očekával jsem hladký povrch, ale jak molitanový, tak i chlupatý váleček nechávají viditelně i omakově hrubou strukturu, a to i po naředění - barva se sama neslévá, což je nejspíše vlastnost latexu a moje neznalost. Ale druhý nátěr štětcem a prohlášení díla za styl "Provence" problém elegantně vyřešily :)

Výsledek je fajn a velmi děkuji za rady.

Omlouvám se, zapomněl jsem Tě upozornit, že nátěr válečkem je trochu "strukturovaný". Ale někdy a u něčeho to není na škodu a je to docela pěkný.
A rovněž minimálně dva nátěry jsou většinou potřebné. Já teď natíral strop z OSB desek a musel jsem 3x, aby to trochu i vyrovnalo "třískovou" strukturu OSB desek bez tmelení. Ale je levný, pěkný a dobře se s ním dělá. A dá se taky různě libovolně tónovat.
No a hlavně že jsi s výsledkem spokojený.:-D

Omluva není třeba. Výsledek je nad moje očekávání, finální plochý štětec vzhledu hodně prospěl (drobné nepřesnosti jsou znakem drahé ruční práce) a až do nebe musím vychválit jednoduchou práci s latexem.
Jsem opravdu velmi spokojený a mohu jen doporučit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru