Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč vzniká a jakým způsobem odstranit rušení LED trubicí?

Mám osazeno několik LED trubic 120 cm a 150 cm (13-18W) jako náhrady klasických trubic zářivkových 36/58W. Ale jedna z nich mi "produkuje" intenzivní VF rušení v pásmu FM rádia (88-108 MHz). Její vnitřní zapojení neznám. Ostatní toto rušení nevytváří i když mám dojem, že ještě dvě z nich jsou i stejného typu i výrobce. Nevíte, čím by to mohlo být? A myslíte si, že by pomohlo případně napojení odrušovacího kondenzátoru, třeba 33 nF/630V, případně jiné hodnoty, paralelně na přívod této trubice? Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Levné provedení bez odrušovacích prvků. Kondenzátor by mohl pomoc. Musí být provedení X2!
Kyncl 25.03.2018 10:00
Kyncl
Prosím Tě, jsem asi za trotla, ale co je to to provedení X2, ať to nemusím nikde hladat? Ten co mám…
George63 25.03.2018 11:08
George63
630V bude asi na stejnosměrné napětí. Střídavého snese tento kond méně. X2 je označení bezpečnostníh…
Kyncl 25.03.2018 11:23
Kyncl
Dík za vysvětlení toho X2. A ten kontakt toho relé, na kterém je ten kondenzátor napojen, je na 230V…
George63 25.03.2018 11:40
George63
Jenom pokud je na kondenzátoru napsáno X2! Jiný opravdu na síť nepřipojuj (i když se ti zdá, že chví…
Kyncl 25.03.2018 12:55
Kyncl
můžeš vyzkoušet ten kond na 630V= jestli to vůbec pomůže. když jo, pak jít koupit to bezpečné proved…
ledníbrtník 25.03.2018 14:40
ledníbrtník
Nešla by reklamovat. Obzvlášť když to dělá jedna a ostatní ne. Každé elektrické zařízení musí splňov…
ml1 26.03.2018 12:49
ml1
Otázkou je, zda jsou trubice zapojené na zvláštní světelný okruh anebo ne. Zda není některá v zásuvk…
Kyncl 26.03.2018 14:46
Kyncl
a) Proc vznika: Trubice ma v sobe spinany zdroj, jehoz frekvence spinani je podstatne nizsi nez frek…
bahno 26.03.2018 15:36
bahno
Tak jsem zkusil síťové kondíky různých kapacit a reakce na potlačení rušení žádná. Vysílání toho ruš…
George63 26.03.2018 15:50
George63
Merit. To je zaklad. To ze jeden prijimac to ustoji a druhej ne by mohlo bejt tim, ze to vyzaruje ne…
bahno 26.03.2018 23:40
bahno
Zkušenost už někdo má - modules.php
kejki 28.03.2018 00:29
kejki
kejki díky, zejména za odkaz na ten server Nuke-Elektro Bastlírna. Už jsem se tam i zaregistroval. T…
George63 28.03.2018 09:57
George63
Popravde jedna z moznych cest je hledat pozustatky toho filtru co tam neni na DPS. To se navrhne roz…
bahno 28.03.2018 10:07
bahno
Neni to rovno z ciny cez ebay apod? Uz davno mam podozrenie ze tam cinani davaju nejake odpadky co v… poslední
MM-nereg 30.03.2018 16:34
MM-nereg

Prosím Tě, jsem asi za trotla, ale co je to to provedení X2, ať to nemusím nikde hladat? Ten co mám k dispozici je odrušovák z kontaktu spínacího relé. Označení trochu nečitelné 630V, 33nK, nebo 330K, takový modrý polštářek. Zapojený paralelně přes kontakt a k němu byl zapojen ještě do série rezistor 150 ohmů. Omlouvám se,v odrušování se moc nevyznám.

Nešla by reklamovat. Obzvlášť když to dělá jedna a ostatní ne. Každé elektrické zařízení musí splňovat mimo jiné právě požadavky na to, aby moc nerušilo, jsou na to normy a měří se to poměrně drahým zařízením. Ty hodnoty jsou stanovené tak, aby nebyla rušena zařízení stejné kategorie odolnosti. Podle mě teda neni v pořádku, že to rušení slyšíte v rádiu a nepochybně ho slyší i sousedi.
Ono rušit rozhlasové pásmo je pořád protistátní čin, za který jsou masivní pokuty, nebo vězení. Provaz už snad ne, to hrozilo dřív (slyšel jsem příhodu o konstruktérech škodovky, kteří v padesátých letech svým trolejbusem zrušili příjem rozhlasu celé plzni, tehdy se to nějak vyřešilo (myslím teď politicky, elektricky pochopitelně také), ale hrozil jim provaz za protistátní útok...možná to byl jen hoax, mám to z minimálně třetí ruky), ale ani dneska neni narušování elektromagnetického spektra jakožto nehmotného obnovitelného zdroje národního blahobytu (nebo jak tomu ti ekonomové říkají) žádná legrace. A ještě větší "legrace" je že za zařízení v tomto odpovídá provozovatel (i když se asi může bránit tím, že zařízení má potřebné homologace (CE) a je nainstalované správně, je otázka nakolik je mu to platné).

a) Proc vznika: Trubice ma v sobe spinany zdroj, jehoz frekvence spinani je podstatne nizsi nez frekvence FM rozhlasu. Ale protoze spinani je diskretni jev, tak takovy signal obsahuje velke mnozstvi harmonickych produktu, ktery klidne muzou zasahovat i do FM pasma. Z toho mimojine plyne, ze jenom mala zmena v ty zakladni frekvenci rozhoduje o tom, jestli to padne kam nechcem nebo mimo(IMHO rusi vsechny ty trubice). A taky kamkoliv jinam, jenom to pro beznyho uzivatele neni videt. Za normalnich okolnosti by se ale tenhle rusivy signal nemel sirit nikam mimo tu trubici.
b) Jak ho odstranit: Tezko rict. Otazka prvni je, kudy to z toho leze. Bud to sviti do privodnich dratu, nebo to sviti samo o sobe. Zejmena dylka 150cm(pulvlna vlnovy dylky FM rozhlasu) je temer idealni antena, ale vyzaruji i neidealni anteny. To ale bez mereni(a to mereni netrivialniho) nezjistime.
Pokus s odrusovacim kondikem - vyjit muze, ale je to s pravdepodobnosti mensi nez 50%. V kazdym pripade je 33nF prilis mnoho, to chce spis neco kolem 1nF. Taky muze pomoct nejaka indukcnost, prodaveji se "cvakaci" ferity na kabel, eventualne se takova vec da vytezit z nejakyho kabelu, treba stary kabely k monitorum mely takovy ty "nadory", to je vono.
Druha varianta, ze to vyzaruje samo, je bez zasahu do ty samotny trubice neresitelna.
Moje interni, oskliva a skodoliba poznamka: Mam velkou radost, ze problemy s rusenim od tehle smejdu zasahujou i "beznyho Frantu uzivatele", kterej vubec netusi, jaky strasny problemy tyhle nekvalitni spinany zdroje zpusobujou jinym uzivatelum radioveho spektra.

Tak jsem zkusil síťové kondíky různých kapacit a reakce na potlačení rušení žádná. Vysílání toho rušivého signálu není určitě do sítě (to rušené FM rádio poslouchám z přijímače zabudovaného ve sluchátkách a je na baterie). To rušení je vyzařováno v tom frekvenčním spektru 88-108 MHz do "luftu".
A na kvalitním FM rádiu napojeném na síť a umístěném ve stejném prostoru, to rušení, na tomto pásmu, není. Asi je v těch sluchátkách s přijímačem citlivější vstup a jsou "háklivější" na přijímaný signál.
Tak jsem pátral na netu, co se týče tohoto VF rušení, ale veškeré rady byly, reklamovat zařízení. Nikde jsem se nedopátral, kde a jak a čím vzniká a odkud je vyzařováno. To bych potřeboval vědět, pokud bych to chtěl nějak řešit. Dělají to prý také hodně napájecí zdroje LED pásků a i u nějakého LED venkovního "světlometu". Je těch případů, s tímto problémem, v různých dotazech víc, ale veškerá odborná rada, mimo tu reklamaci, nikde není.
Ta moje problémová LED trubice je atypicky zapojená, má přívody - fáze L na jedné straně(oba kolíky) a N na druhé straně (oba kolíky). Kde je umístěna elektronika napájení LED diod nevím, asi bude "vsoukána" v trubici někde za tím páskem diod. A ta bude zřejmě tím "vysilačem" rušení a chtělo by to nějak ji zastínit a asi spojit s PE(N).
Abych ji reklamoval, to mi nestojí za to, je kupovaná na e-shopu. Tak ji zkusím rozdělat a něco s ní provést. I z důvodu, abych tomu přišel "na kloub". Pokud by jste někdo měl už s podobným případem nějakou zkušenost, ozvěte se. Já, až budu chytřejší, tak výsledek dám zde k dispozici.;-)

Merit. To je zaklad. To ze jeden prijimac to ustoji a druhej ne by mohlo bejt tim, ze to vyzaruje nekde uplne jinde a sice to nerusi v pasmu, ale zahlcuje to vstup prijimace. Coz je jenom tip a vsechno muze bejt jinak.
Jako poradnej spektralni analyzator stoji ranec. Ale: nebyla by k dispozici levna USB TV klicenka? S tou jde ledasco, pokud ma v sobe ten spravnej cip(sance veliky...). Osciloskop by se nenasel?
Mezi LED a siti je, alespon doufam, galvanicka izolace a neni radno ji rusit. Kdyz uz, tak co nejmensim kondikem.
Vono rad je malo, protoze EMC je kus elektroniky, kde musi jit dohromady jak vzdelani tak docela hodne zkusenosti a citu pro vec. A pristrojovy vybaveni. Tohle fakt nejde vadaskou a cejchovanym sroubovakem a casto nestaci k tomu jenom to, co se clovek nauci na skole, i kdyby to byl FEL.

kejki díky, zejména za odkaz na ten server Nuke-Elektro Bastlírna. Už jsem se tam i zaregistroval. To je něco pro mně.:-D
Jinak k tomu mému problémku tam ale taky moc není, pouze všichni nadávají na produkty tohoto typu a s tímto problémem, dovezené z Číny. Pouze jeden tam má řešení pro napájecí zdroj pro led pásek a to osazení tlumivky na výstup toho zdroje. Tak rozeberu tu trubici, kouknu do ní a pokud bude možno, zkusím aplikovat. Tak ještě jednou dík. Zdravím.:puff:

Popravde jedna z moznych cest je hledat pozustatky toho filtru co tam neni na DPS. To se navrhne rozumny schema, pak se k nemu udela plosnak, pak se to treba i homologuje a nakonec prijde nejakej cinskej Lojza s napadem jak zlevnit a ty soucastky vyhazi z osazovaku. DPS ale zustane stejna, protoze vyrobou novy se neusetri.
Reseni jsou jasny, alespon pi-clanek na vystup, kondik a common-mode tlumivka na vstup.(tlumivky jsou drahy) Oboji to ale chce spocitat podle produkovanyho spektra...

Neni to rovno z ciny cez ebay apod? Uz davno mam podozrenie ze tam cinani davaju nejake odpadky co vo fabrike nepresli kontrolou a slohli to kdesi z odpadu, alebo tam ziadnu kontrolu nemaju? netusim :D
Rozkmitat sa a vysielat moze vela veci, myslim si ze neexistuje univerzalna rada, je to o konkretnom zapojeni. Aktivne cleny velmi lahko osciluju, niekedy staci pridat odpor kamsi, niekedy tlmit, zavisi od zapojenia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru