Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč vzniká a jakým způsobem odstranit rušení LED trubicí?

a) Proc vznika: Trubice ma v sobe spinany zdroj, jehoz frekvence spinani je podstatne nizsi nez frekvence FM rozhlasu. Ale protoze spinani je diskretni jev, tak takovy signal obsahuje velke mnozstvi harmonickych produktu, ktery klidne muzou zasahovat i do FM pasma. Z toho mimojine plyne, ze jenom mala zmena v ty zakladni frekvenci rozhoduje o tom, jestli to padne kam nechcem nebo mimo(IMHO rusi vsechny ty trubice). A taky kamkoliv jinam, jenom to pro beznyho uzivatele neni videt. Za normalnich okolnosti by se ale tenhle rusivy signal nemel sirit nikam mimo tu trubici.
b) Jak ho odstranit: Tezko rict. Otazka prvni je, kudy to z toho leze. Bud to sviti do privodnich dratu, nebo to sviti samo o sobe. Zejmena dylka 150cm(pulvlna vlnovy dylky FM rozhlasu) je temer idealni antena, ale vyzaruji i neidealni anteny. To ale bez mereni(a to mereni netrivialniho) nezjistime.
Pokus s odrusovacim kondikem - vyjit muze, ale je to s pravdepodobnosti mensi nez 50%. V kazdym pripade je 33nF prilis mnoho, to chce spis neco kolem 1nF. Taky muze pomoct nejaka indukcnost, prodaveji se "cvakaci" ferity na kabel, eventualne se takova vec da vytezit z nejakyho kabelu, treba stary kabely k monitorum mely takovy ty "nadory", to je vono.
Druha varianta, ze to vyzaruje samo, je bez zasahu do ty samotny trubice neresitelna.
Moje interni, oskliva a skodoliba poznamka: Mam velkou radost, ze problemy s rusenim od tehle smejdu zasahujou i "beznyho Frantu uzivatele", kterej vubec netusi, jaky strasny problemy tyhle nekvalitni spinany zdroje zpusobujou jinym uzivatelum radioveho spektra.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny