Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč vzniká a jakým způsobem odstranit rušení LED trubicí?

Mám osazeno několik LED trubic 120 cm a 150 cm (13-18W) jako náhrady klasických trubic zářivkových 36/58W. Ale jedna z nich mi "produkuje" intenzivní VF rušení v pásmu FM rádia (88-108 MHz). Její vnitřní zapojení neznám. Ostatní toto rušení nevytváří i když mám dojem, že ještě dvě z nich jsou i stejného typu i výrobce. Nevíte, čím by to mohlo být? A myslíte si, že by pomohlo případně napojení odrušovacího kondenzátoru, třeba 33 nF/630V, případně jiné hodnoty, paralelně na přívod této trubice? Díky za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem zkusil síťové kondíky různých kapacit a reakce na potlačení rušení žádná. Vysílání toho ruš…
George63 26.03.2018 15:50
George63
Neni to rovno z ciny cez ebay apod? Uz davno mam podozrenie ze tam cinani davaju nejake odpadky co v… poslední
MM-nereg 30.03.2018 16:34
MM-nereg

Tak jsem zkusil síťové kondíky různých kapacit a reakce na potlačení rušení žádná. Vysílání toho rušivého signálu není určitě do sítě (to rušené FM rádio poslouchám z přijímače zabudovaného ve sluchátkách a je na baterie). To rušení je vyzařováno v tom frekvenčním spektru 88-108 MHz do "luftu".
A na kvalitním FM rádiu napojeném na síť a umístěném ve stejném prostoru, to rušení, na tomto pásmu, není. Asi je v těch sluchátkách s přijímačem citlivější vstup a jsou "háklivější" na přijímaný signál.
Tak jsem pátral na netu, co se týče tohoto VF rušení, ale veškeré rady byly, reklamovat zařízení. Nikde jsem se nedopátral, kde a jak a čím vzniká a odkud je vyzařováno. To bych potřeboval vědět, pokud bych to chtěl nějak řešit. Dělají to prý také hodně napájecí zdroje LED pásků a i u nějakého LED venkovního "světlometu". Je těch případů, s tímto problémem, v různých dotazech víc, ale veškerá odborná rada, mimo tu reklamaci, nikde není.
Ta moje problémová LED trubice je atypicky zapojená, má přívody - fáze L na jedné straně(oba kolíky) a N na druhé straně (oba kolíky). Kde je umístěna elektronika napájení LED diod nevím, asi bude "vsoukána" v trubici někde za tím páskem diod. A ta bude zřejmě tím "vysilačem" rušení a chtělo by to nějak ji zastínit a asi spojit s PE(N).
Abych ji reklamoval, to mi nestojí za to, je kupovaná na e-shopu. Tak ji zkusím rozdělat a něco s ní provést. I z důvodu, abych tomu přišel "na kloub". Pokud by jste někdo měl už s podobným případem nějakou zkušenost, ozvěte se. Já, až budu chytřejší, tak výsledek dám zde k dispozici.;-)

Neni to rovno z ciny cez ebay apod? Uz davno mam podozrenie ze tam cinani davaju nejake odpadky co vo fabrike nepresli kontrolou a slohli to kdesi z odpadu, alebo tam ziadnu kontrolu nemaju? netusim :D
Rozkmitat sa a vysielat moze vela veci, myslim si ze neexistuje univerzalna rada, je to o konkretnom zapojeni. Aktivne cleny velmi lahko osciluju, niekedy staci pridat odpor kamsi, niekedy tlmit, zavisi od zapojenia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru