Předmět Autor Datum
To mělo asi nějaký přepínání rychlostí. Já tohle řeším tak, že zapojím do serie 100W žárovku a zkouš…
jirka44 24.03.2018 07:43
jirka44
Podstatně bezpečnější by bylo proměřovat ohmetrem, co je s čím a jak zapojeno. Ale to musíš mít aspo…
George63 25.03.2018 12:14
George63
vdaka za reakcie,totalny amater niesom ,okolo domu viem v podstate vseitko zapojit,prepojit ale toto…
fifo 25.03.2018 14:44
fifo
Vzhledem k původní možnosti regulace bych řekl, že to bude hnědý a modrý, a k (asi) hnědému pravděpo…
Kachlík 25.03.2018 14:51
Kachlík
hnedy na plus a zeleny na minus? plus a minus čeho? Předpokládal jsem, že to byl ventilátor na 230V…
jirka44 25.03.2018 16:56
jirka44
Souhlas s Kachlíkem. Co teď "blábolíš" o +/-, jde určitě o 230V AC (střídavých). A podle toho moc "á…
George63 25.03.2018 17:25
George63
jasne ....zle som sa to napisal,+ malo bit akoze 230V a - akoze 0-ak tak pardon:)
fifo 25.03.2018 19:07
fifo
Ja osobne vidím len koniec kábla. Tento koniec nebol pripojený na vstupnú svorkovnicu, ale slúžil na…
ok 26.03.2018 09:05
ok
odmontoval som zadny diel aby bolo vidiet....snad sa k niecomu dopracujeme:)
fifo 28.03.2018 20:35
fifo
Takže, vzhledem k přiloženým fotkám, jde jednoznačně o jednofázový dvourychlostní motor s přepínáním…
George63 28.03.2018 23:09
George63
Vyhodit a koupit nový. Je-li ti život milý. Takové bastlení bylo doménou v minulém století.
kozakl 29.03.2018 07:39
kozakl
Škoda by ho bola, večná škoda, v base by každému bezchybnému motorčeku mukli jasali ako u vytržení,… poslední
Nuda 29.03.2018 08:41
Nuda

Podstatně bezpečnější by bylo proměřovat ohmetrem, co je s čím a jak zapojeno. Ale to musíš mít aspoň trochu "ánung". To by bylo možné i amatérsky. "Kostru" (ochranný vodič) to mít asi nebude, ten by byl žlutozelený. Vypadá to na zařízení třídy 2, ochrana izolací. Do ventilátoru musí být přívod fáze-hnědý a pracovní nula-některý modrý. Ostatní budou pro možnost přepínání rychlosti.
A je možné, že musí být některé propojeny, aby se motorek roztočil. To už nutno proměřit a "vykoumat". Bývají to většinou tři možnosti rychlosti-polohy.
Jak radí jirka44 je "sice" taky možné, ale BACHA, jde o práci pod napětím (230V) a to i zabíjí!!! Tak pokud jsi "amatér" tak POZOR, POZOR! A pokud nejsi sebevrah, tak to raděj nechej elektrikáři.

vdaka za reakcie,totalny amater niesom ,okolo domu viem v podstate vseitko zapojit,prepojit ale toto ma dostalo....pozeram teraz na tie draty a ono to su dve farby jedna modra druha zelena,to len moj mobil nerozoznal...tak bolo by realne zapojit hnedy na plus a zeleny na minus?..nejde o ten ventilator ked spalim motor nic sa nestane len mu este chcem dat sancu sluzit v garazi ako odfukovac splodin po zvarani,bruseni...nerad vyhadzujem veci:)

Vzhledem k původní možnosti regulace bych řekl, že to bude hnědý a modrý, a k (asi) hnědému pravděpodobně jeden z těch zbylých barev (podle otáček) - ale to fakt jen odhaduji podle principu fungování té regulace, je škoda, že ji nemáš, bylo by to jednodušší…

Ja osobne vidím len koniec kábla. Tento koniec nebol pripojený na vstupnú svorkovnicu, ale slúžil na prepojenie vnútri zariadenia. V takom prípade žiadna norma nepredpisuje farby vodičov. Ak by si mal nejaké teoretické vedomosti o konštrukcii motorov, mohol by si merať a odhadnúť zapojenie. Počítaj s tým, že medzi motorom a napájaním 230V bol minimálne prepínač, ale mohli tam byť aj odporníky či kapacity. V každom prípade ti nikto nedokáže povedať ako je zapojený kábel na jednom konci keď vidí len koniec druhý.

Takže, vzhledem k přiloženým fotkám, jde jednoznačně o jednofázový dvourychlostní motor s přepínáním rychlosti kondenzátorem.
Přikládám zapojení obdobného motorku (čerpadlo topení). A jde tedy určitě o motorek s ochranou nulováním, takže připojení hlavních přívodních vodičů bude asi takto:
zelenožlutý - PE (ochranný)
hnědý - L (fáze)
modrý- N (pracovní nula)
Ale další zapojení bude trochu aplikací, odlišnou od schematu toho čerpadla a stále nemohu přijít na to, jak propojit ty vyvedené přívodní vodiče červený a bílý. Některý z těch vodičů od kondenzátoru bude propojen asi taky přímo do motoru a druhý asi ven. Ty vodiče červený a bílý, vyvedené ven budou pro zapojení přepínání těch otáček a bez jejich správného zapojení se asi motorek ani neroztočí. Ale zatím nevím jak by to mohlo být. :-/
Chtělo by to proměřit ohmeterem, s měřícím kablíkem s ostrým hrotem a ten zapíchnout, přes izolaci, do vodičů ke kondenzátoru a zkusit, jestli některý z nich je propojen na některý z těch dvou přívodních (bílého a červeného). A také změřit, jaký je odpor mezi všemi jednotlivými přívodními vodiči, z čehož by se dalo usoudit jejich zapojení v motoru, na jednotlivá vinutí.
Toť asi pro dnešek maximum, co dokáži poradit. Třeba někdo další už toto zapojení prováděl, nebo jej něco napadne.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru